Ruoka

Meheviä appelsiineja ja muita sitruksia

Vielä sata vuotta sitten appelsiini oli meillä harvinaisuus. 1920-1930 -luvulla appelsiineja saatiin ajoittain kevättalvella, mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen niitä on ollut tarjolla ympäri vuoden.
Ruoka 21.1.2010 0:00
Peerit Tähtinen
Alkuvuosi tammikuusta maaliskuuhun on sitrushedelmien sesonkiaikaa, jolloin ne ovat mehukkaimmillaan ja makeimmillaan. Tavallisimpia sitrushedelmiä on toki saatavilla ympäri vuoden, mutta esimerkiksi punalihaista veriappelsiinia löytää parhaiten nyt.

Suomalaisten suosikki appelsiini ja muut sitrushedelmät maistuvat sellaisenaan, mutta niistä valmistuu myös ruokia ja hilloja. Esimerkiksi appelsiineista, vaniljasta ja hillo-marmeladisokerista syntyy herkullinen hillo, joka maistuu suklaakääretortun täytteenä tai eurooppalaisittain paahtoleivän päällä.

Moderni greippihillo keitetään greipeistä, tähtianiksesta ja hillosokerista.

"Hillo-marmeladisokeri ja hillosokeri ovat käteviä tuotteita myös talviaikaan. Niiden avulla sitrushedelmistä syntyy raikkaita kotitekoisia hilloja ja marmeladeja piristämään vaikkapa viikonlopun aamiaispöytää tai herkutteluhetkeä ystävien kanssa. Sitrushillojen keittoaika on vain kymmenisen minuuttia, jolloin hedelmien maku, väri ja aromit säilyvät", kannustaa Suomen Sokeri Oy:n markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula kotikokkeja.

Hapokkaat limetti ja sitruuna tuovat pirteyttä leivonnaisiin ja viimeistelevät boolit ja cocktailit. Ne antavat myös lihan marinadille tärkeän, mureuttavan hapon. Näyttävät verigreippi- ja appelsiinilohkot piristävät ruokaisan salaatin.

Sitrusten aromikkaalla kuorella voi maustaa mitä erilaisimpia ruokia: leivonnaisia, kermaisia jälkiruokia ja kiisseleitä, risottoja sekä kala- ja äyriäisruokia. Sitruuna-voikastike vaalealle kalalle on elegantti klassikko.

Tiesitkö, että Suomessa syödään viitisen kiloa appelsiineja henkilöä kohden vuodessa, ja mandariineja, klementiinejä ja satsumoita yhteensä lähes yhtä paljon. Muita sitrushedelmiä kuluu vajaa kilo. Naiset herkuttelevat sitruksilla miehiä useammin.



Appelsiini-vaniljahillo


(n. 5 dl)
runsas 1 kg appelsiineja (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 500 g)
1/2 pkt (165 g) hillo-marmeladisokeria
2 tl vaniljasokeria

Pese 1-2 appelsiinia ja raasta niistä keltainen kuoriosa.

Kuori appelsiinit veitsellä leikaten, leikkaa hedelmäliha kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

Lisää kuoriraaste ja hillo-marmeladisokeri, kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä noin 5 minuuttia, sekoita muutamia kertoja keittämisen aikana.

Jäähdytä 15 minuuttia ja mausta vaniljasokerilla.

Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

Hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.



Appelsiini-suklaakääretorttu


noin 20 viipaletta
5 kananmunaa
2 dl erikoishienoa sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte 1:
noin 300 g (2,5 dl) appelsiini-vaniljahilloa
Täyte 2:
170 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
1/2 dl ruokotomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jauho-leivinjauheseos kevyesti sekoittaen joukkoon.

Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista uunissa 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota paistoleivinpaperi. Jäähdytä.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai kattilassa. Jäähdytä haaleaksi.

Vatkaa kerma ja ruokotomusokeri pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita sulatettu suklaa joukkoon.

Levitä ensin hillo torttulevyn päälle ja sen jälkeen suklaavaahto. Rullaa levy tiiviiksi ja kääri leivinpaperi ja alumiinifolio ympärille.

Säilytä jääkaapissa 4 tunnista seuraavaan päivään.

Viipaloi tarjolle.

Vinkki! Pakasta torttu ja leikkaa tarvitsemasi määrä viipaleita jäätyneestä tortusta, viipaleista tulee siistejä ja ne sulavat tarjoilukuntoon 30-60 minuutissa.



Greippihillo


(n. 7 dl)
1,8 kg verigreippejä ja greippejä (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 750 g)
500 g hillosokeria
1/2 tl anista rouhittuna tai 2 tähti-anista

Leikkaa veitsellä kuoritut greipit kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

Lisää hillosokeri ja rouhittu anis tai tähtianikset kattilaan.

Kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä 12-15 minuuttia kattilan sisältöä silloin tällöin ravistellen.

Jäähdytä 15 minuuttia ja purkita.

Säilytä jääkaapissa, hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.

Nauti croissantien, paahtoleivän ja juuston, keksien, jäätelön, ohukaisten tai pannukakkujen kanssa.



Raikkaan kirpeä limettipiiras


8-10 annosta
Taikina:
1/2 dl ruokokidesokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g leivontamargariinia
1 pieni kananmuna
2-3 rkl kylmää vettä
Kiisseli:
3 limettiä
2 dl vettä
3 kananmunan keltuaista
1 1/2 dl erikoishienoa sokeria
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
Pinnalle:
3 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria

Mittaa kuivat aineet sekoituskulhoon, lisää paloiteltu margariini ja sekoita murumaiseksi.

Lisää kananmuna sekä vesi ja sekoita taikinaksi.

Painele taikina piirasvuoan (ø noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka pariksi tunniksi jääkaappiin tai pakastimeen.

Rutista alumiinifoliosta tukirengas ja aseta se tukemaan taikinalaitaa. Pistele pohja haarukalla. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Poista alumiinifolio.

Raasta kahdesta pestystä limetistä kuoriraaste, halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut.

Pane mehu, kuoriraaste, keltuaiset, sokeri ja tärkkelys kattilaan, kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kypsyä hiljaa poreillen pari minuuttia.

Jäähdytä ja kaada kiisseli pohjan päälle vuokaan.

Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.

Levitä valkuaisvaahto kiisselin ja taikinareunojen päälle pehmeän aaltoilevasti.

Paista uunissa 175 asteessa kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Jäähdytä ja tarjoa makean kuohuviinin kanssa.

Vinkki! Limettipiiraan voi pakastaa. Jäädytä torttu ilman pakkausmateriaalia ja pakkaa jäätynyt torttu rasiaan tai alumiinifoliohuppuun niin että pakkausmateriaali ei kosketa marenkipintaa.



Sitrushedelmäviipaleet


2 sitrushedelmää (esimerkiksi sitruuna ja appelsiini)
700 g sokeria
5 dl vettä

Pese sitrushedelmät kuumalla vedellä, harjalla ja astianpesuaineella ja kuivaa ne. Leikkaa hedelmät viipaleiksi.

Kuumenna sokeria ja vettä laakeassa kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen.

Lisää sitrusviipaleet kuumaan liemeen ja hauduta niitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jätä kattila huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Nosta sitrusviipaleet liemestä reikäkauhan avulla ja jätä hedelmät valumaan tunniksi. Nosta valutetut hedelmät voi- tai leivinpaperille kuivumaan.

Sokeriliemessä keitetyt hedelmät säilyvät muutaman vuorokauden ilmatiiviissä astiassa.

Sitrusten kulutustiedot: Lähteenä käytetty Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisua: Elintarvikkeiden kulutusmuutokset kotitalouksissa vuosina 1966-2006. Julkaisuja 7/2008. www.kuluttajatutkimuskeskus.fi

Lisää ruokaohjeita www.dansukker.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
58
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image