Ruoka

Meheviä appelsiineja ja muita sitruksia

Vielä sata vuotta sitten appelsiini oli meillä harvinaisuus. 1920-1930 -luvulla appelsiineja saatiin ajoittain kevättalvella, mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen niitä on ollut tarjolla ympäri vuoden.
Ruoka 21.1.2010 0:00
Peerit Tähtinen
Alkuvuosi tammikuusta maaliskuuhun on sitrushedelmien sesonkiaikaa, jolloin ne ovat mehukkaimmillaan ja makeimmillaan. Tavallisimpia sitrushedelmiä on toki saatavilla ympäri vuoden, mutta esimerkiksi punalihaista veriappelsiinia löytää parhaiten nyt.

Suomalaisten suosikki appelsiini ja muut sitrushedelmät maistuvat sellaisenaan, mutta niistä valmistuu myös ruokia ja hilloja. Esimerkiksi appelsiineista, vaniljasta ja hillo-marmeladisokerista syntyy herkullinen hillo, joka maistuu suklaakääretortun täytteenä tai eurooppalaisittain paahtoleivän päällä.

Moderni greippihillo keitetään greipeistä, tähtianiksesta ja hillosokerista.

"Hillo-marmeladisokeri ja hillosokeri ovat käteviä tuotteita myös talviaikaan. Niiden avulla sitrushedelmistä syntyy raikkaita kotitekoisia hilloja ja marmeladeja piristämään vaikkapa viikonlopun aamiaispöytää tai herkutteluhetkeä ystävien kanssa. Sitrushillojen keittoaika on vain kymmenisen minuuttia, jolloin hedelmien maku, väri ja aromit säilyvät", kannustaa Suomen Sokeri Oy:n markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula kotikokkeja.

Hapokkaat limetti ja sitruuna tuovat pirteyttä leivonnaisiin ja viimeistelevät boolit ja cocktailit. Ne antavat myös lihan marinadille tärkeän, mureuttavan hapon. Näyttävät verigreippi- ja appelsiinilohkot piristävät ruokaisan salaatin.

Sitrusten aromikkaalla kuorella voi maustaa mitä erilaisimpia ruokia: leivonnaisia, kermaisia jälkiruokia ja kiisseleitä, risottoja sekä kala- ja äyriäisruokia. Sitruuna-voikastike vaalealle kalalle on elegantti klassikko.

Tiesitkö, että Suomessa syödään viitisen kiloa appelsiineja henkilöä kohden vuodessa, ja mandariineja, klementiinejä ja satsumoita yhteensä lähes yhtä paljon. Muita sitrushedelmiä kuluu vajaa kilo. Naiset herkuttelevat sitruksilla miehiä useammin.



Appelsiini-vaniljahillo


(n. 5 dl)
runsas 1 kg appelsiineja (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 500 g)
1/2 pkt (165 g) hillo-marmeladisokeria
2 tl vaniljasokeria

Pese 1-2 appelsiinia ja raasta niistä keltainen kuoriosa.

Kuori appelsiinit veitsellä leikaten, leikkaa hedelmäliha kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

Lisää kuoriraaste ja hillo-marmeladisokeri, kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä noin 5 minuuttia, sekoita muutamia kertoja keittämisen aikana.

Jäähdytä 15 minuuttia ja mausta vaniljasokerilla.

Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

Hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.



Appelsiini-suklaakääretorttu


noin 20 viipaletta
5 kananmunaa
2 dl erikoishienoa sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte 1:
noin 300 g (2,5 dl) appelsiini-vaniljahilloa
Täyte 2:
170 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
1/2 dl ruokotomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jauho-leivinjauheseos kevyesti sekoittaen joukkoon.

Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista uunissa 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota paistoleivinpaperi. Jäähdytä.

Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai kattilassa. Jäähdytä haaleaksi.

Vatkaa kerma ja ruokotomusokeri pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita sulatettu suklaa joukkoon.

Levitä ensin hillo torttulevyn päälle ja sen jälkeen suklaavaahto. Rullaa levy tiiviiksi ja kääri leivinpaperi ja alumiinifolio ympärille.

Säilytä jääkaapissa 4 tunnista seuraavaan päivään.

Viipaloi tarjolle.

Vinkki! Pakasta torttu ja leikkaa tarvitsemasi määrä viipaleita jäätyneestä tortusta, viipaleista tulee siistejä ja ne sulavat tarjoilukuntoon 30-60 minuutissa.



Greippihillo


(n. 7 dl)
1,8 kg verigreippejä ja greippejä (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 750 g)
500 g hillosokeria
1/2 tl anista rouhittuna tai 2 tähti-anista

Leikkaa veitsellä kuoritut greipit kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

Lisää hillosokeri ja rouhittu anis tai tähtianikset kattilaan.

Kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä 12-15 minuuttia kattilan sisältöä silloin tällöin ravistellen.

Jäähdytä 15 minuuttia ja purkita.

Säilytä jääkaapissa, hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.

Nauti croissantien, paahtoleivän ja juuston, keksien, jäätelön, ohukaisten tai pannukakkujen kanssa.



Raikkaan kirpeä limettipiiras


8-10 annosta
Taikina:
1/2 dl ruokokidesokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g leivontamargariinia
1 pieni kananmuna
2-3 rkl kylmää vettä
Kiisseli:
3 limettiä
2 dl vettä
3 kananmunan keltuaista
1 1/2 dl erikoishienoa sokeria
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
Pinnalle:
3 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria

Mittaa kuivat aineet sekoituskulhoon, lisää paloiteltu margariini ja sekoita murumaiseksi.

Lisää kananmuna sekä vesi ja sekoita taikinaksi.

Painele taikina piirasvuoan (ø noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka pariksi tunniksi jääkaappiin tai pakastimeen.

Rutista alumiinifoliosta tukirengas ja aseta se tukemaan taikinalaitaa. Pistele pohja haarukalla. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Poista alumiinifolio.

Raasta kahdesta pestystä limetistä kuoriraaste, halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut.

Pane mehu, kuoriraaste, keltuaiset, sokeri ja tärkkelys kattilaan, kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kypsyä hiljaa poreillen pari minuuttia.

Jäähdytä ja kaada kiisseli pohjan päälle vuokaan.

Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.

Levitä valkuaisvaahto kiisselin ja taikinareunojen päälle pehmeän aaltoilevasti.

Paista uunissa 175 asteessa kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Jäähdytä ja tarjoa makean kuohuviinin kanssa.

Vinkki! Limettipiiraan voi pakastaa. Jäädytä torttu ilman pakkausmateriaalia ja pakkaa jäätynyt torttu rasiaan tai alumiinifoliohuppuun niin että pakkausmateriaali ei kosketa marenkipintaa.



Sitrushedelmäviipaleet


2 sitrushedelmää (esimerkiksi sitruuna ja appelsiini)
700 g sokeria
5 dl vettä

Pese sitrushedelmät kuumalla vedellä, harjalla ja astianpesuaineella ja kuivaa ne. Leikkaa hedelmät viipaleiksi.

Kuumenna sokeria ja vettä laakeassa kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen.

Lisää sitrusviipaleet kuumaan liemeen ja hauduta niitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jätä kattila huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Nosta sitrusviipaleet liemestä reikäkauhan avulla ja jätä hedelmät valumaan tunniksi. Nosta valutetut hedelmät voi- tai leivinpaperille kuivumaan.

Sokeriliemessä keitetyt hedelmät säilyvät muutaman vuorokauden ilmatiiviissä astiassa.

Sitrusten kulutustiedot: Lähteenä käytetty Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisua: Elintarvikkeiden kulutusmuutokset kotitalouksissa vuosina 1966-2006. Julkaisuja 7/2008. www.kuluttajatutkimuskeskus.fi

Lisää ruokaohjeita www.dansukker.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:32
Oulun viestintäjohtajan virasta kilpailee enää kolme hakijaa – Päivi Laajala tekee päätöksensä helmikuussa
14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
69
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
55
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
54
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
37
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
33
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
26
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image