Ruoka

Leipäjuusto on juhlapäivien herkku

Leipäjuustoa tehdään maidosta ja se narisee hampaissa.
Ruoka 30.3.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Maatalousvaltaisilla alueilla leipäjuusto on kuulunut perinneruokiin. Sitä on tarjottu kahvin kanssa niin hautajaisissa, häissä kuin ristiäisissäkin. Sitä vietiin myös vasta synnyttäneelle äidille saunaruoaksi, lahjaksi kyläpaikkaan, maksuvälineenä talkooväelle ja sitä käytettiin jopa kirkon kymmenysten maksuun.

Usein juusto paloiteltiin kahvin sekaan ja syötiin lusikalla. Samalla se korvasi kerman. Vanha tapa maidon pitempiaikaiseen säilytykseen oli tehdä leipäjuustoja, kuivattaa ne ja varastoida ne vilja-aittojen jyvälaareihin.

Maitotilan emäntä Marjatta Karvonen Puolangan Vattuperäntieltä ei edes muista, milloin paistoi ensimmäiset juustoleipänsä. Niitä on tehty talossa aina.

Isossa uunissa paistuvat myös perheen kaikki pullat, sämpylät ja leivät. Rukiisessa on juuri jo 40 vuoden takaa. Leipäjuuston teon yhteydessä emäntä pyöräyttää herasta myös ohrarieskoja.

Kun Marjatta Karvosen juustoleipää maistaa kerran, sitä haluaa lisää.

Emäntä on tarkka siitä, että juustomassa valmistetaan lypsylämpimästä maidosta. Eikä mistä tahansa maidosta, vaan mieluiten suomenlehmistä lypsetystä.

Maidon Marjatta Karvonen lypsää tonkkaan, jonka pohjalla suola on jo valmiina. Viimeiseksi hän lisää juoksuttimen.

Tonkan Karvonen siirtää lämmintä vettä sisältävään saaviin, jotta lämpö pysyisi tasaisena. Puolen tunnin tai tunnin kuluttua hän sekoittaa vispilällä juustomassaa, josta nestemäinen hera on erottunut.

"Nopeus on valttia, etteivät bakteerit pääse lisääntymään maidossa. Jos maitoa seisotetaan ensin monta päivää, niin se kävelee itse ulos", valistaa Marjatta Karvonen.

Koivupuiset paistolaudat pitää etukäteen liottaa, etteivät ne pala uunissa. Paistolaudan päälle laitetaan voipaperia, ja sille tasoitetaan juustomassan, joka saa valua hetken.

Kun Marjatta Karvonen avaa hyvin lämmitetyn ison leivinuunin luukun ja kohentaa tulta, kodikas lämpö leviää pirttiin.

"Uunissa pitää polttaa koivuhalkoja. Havupuut kipinöivät ja juustoleipä on äkkiä tikkuja täynnä", Marjatta Karvonen huomauttaa.

Juuston laitetaan uuniin paistolaudalla. Muutaman minuutin kuluttua se otetaan sieltä pois, käännetään ja paistetaan sitten toiseltakin puolelta.

Lopulta Marjatta Karvonen nostaa pöydälle suuren ja kauniin, ruskeatäpläisen juustoleivän. Sen maku on uskomattoman kermaisen pehmeä. Maun salaisuus on erityisen valkuaispitoisessa maidossa, emäntä paljastaa.

Vaikka perinteinen leipäjuusto on juoksutetusta avotulen loisteella paistettu ohut juusto, sen voi tehdä kerrostalonkin uunissa grillivastuksen alla.



Leipäjuusto


5 l täysmaitoa
1/2-1 rkl juustonjuoksutinta
1 tl suolaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon juustonjuoksutin ja suola. Anna maidon juoksettua lämpimässä noin 30-40 minuuttia.

Riko juustomassa veitsellä ristiin ja anna seistä, kunnes hera erottuu pinnalle. Painele juustomassaa varovasti ja kaada heraa pois. Kaada massa harsolla vuorattuun siivilään. Painele massaa, kunnes se tuntuu tiiviiltä ja heraa ei enää erotu.

Kaada massa puisen, pyöreän juustolaudan päälle ja paista juusto molemmilta puolilta leivinuunin hiilloksen edessä.

HUOM!

Voit paistaa juuston myös sähköuunissa. Kaada juustomassa leivinpaperin päälle uunipannulle ja muotoile se pyöreäksi. Paista juusto sähköuunin grillivastuksen alla, kunnes juuston pinnalle tulee ruskeita täpliä. Käännä juusto kattilan kannen avulla ja paista toiseltakin puolelta.

Tarjoa leipäjuusto sellaisenaan tai kahvin sekaan paloiteltuna.

(Lähde: Anneli Syrjänen, Rieskaa ja rössypottuja. Maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta. Pohjoinen, 2001.)


Leipäjuustopaistos


Leikkaa juusto kuutioiksi, laita matalaan uunivuokaan, kaada päälle kermaa niin, että juustokuutiot peittyvät. Mausta halutessasi jauhetulla kanelilla ja hienolla sokerilla.

Laita noin 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes juusto on lämminnyt ja pinta saanut kauniin ruskeapilkullisen värityksen. Sopii tarjottavaksi suomuurain- tai mesimarjahillon ja kermavaahdon kera.



Leipäjuustoa ja kinuskikastiketta


250 g leipäjuustoa
3/4 dl kinuskikastiketta
1 1/2 dl puolukoita

Leikkaa leipäjuusto annospaloiksi. Asettele palaset annoslautasille tai tarjoiluvadille. Valuta kinuskikastiketta leipäjuustojen päälle. Ripottele pinnalle puolukoita ja lisää kinuskikastike joko lämpimänä tai kylmänä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image