Ruoka

Köyhän parsa, kasvisten kuningatar

Purjo on sipuliperheen lempeä jäsen, jonka maku sointuu moniin ruokiin. Purjossa on muihin sipuleihin verrattuna vain vähän rikkiyhdisteitä, joten sen maku on muita sipuleja miedompi.
Ruoka 21.1.2011 13:11
Riitta-Maija Sykkö
Purjo on sipuliperheen varsinainen moniottelija. Sen pehmeä koostumus ja lempeä maku sopivat moniin ruokiin. Välimeren rannoilta kotoisin oleva purjo on omiaan keitoissa, piirakoissa, padoissa, lämpimien voileipien päällä sekä salaateissa. Purjo maistuu kylmänä ja lämpimänä, raakana ja keitettynä.

Purjolla on tärkeä osa vichysoissessa eli kotoisessa purjo-perunakeitossa. Purjo ja peruna solmivat keitossa hienostuneen makuliiton. Niinpä ranskalaisen Vichyn kaupungin mukaan annettu nimi sopii sopalle oivallisesti.

Oikeaoppisesti vichysoisse nautitaan jääkylmänä. Ellei jääkylmä keitto houkuttele näin tammikuussa, kannattaa unohtaa oikeaoppisuus ja herkutella höyryän lämpimällä versiolla.

Purjosta voi valmistaa myös gratiinia, joka sopii sekä liha- että kalaruokien lisäkkeeksi. Gratiinista voi tehdä ruokaisamman version lisäämällä siihen kinkkua tai pekonia. Gratiini käy silloin myös pienestä ateriasta tai iltapalasta.

Purjosta voi käyttää sekä valkoiset että vihreät osat, kunhan se huuhdellaan kunnolla ennen käyttöä. Tiiviiden lehtikerrostumien väliin jää helposti multaa ja hiekkaa.

Purjo sisältää rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen.

Aikanaan purjoa on arvostettu terveydelle edullisten ominaisuuksien vuoksi, mutta myös sen maku on miellyttänyt. Purjoa onkin kuvattu köyhän parsaksi ja toisaalta kasvisten kuningattareksi.

Välimeren alueella purjoa on viljelty jo yli 3000 vuotta, Suomeen purjo saapui 1600-luvulla. Viime vuosina suomalaisten purjon kulutus on pysynyt varsin vakaana. Sen kulutus ei ole kasvanut samaan tapaan kuin monien muiden kasvisten. Purjoa pidetään meillä ruokien maustajana eikä sitä käytetä juurikaan itsenäisenä lisäkevihanneksena.



Purjo-perunasosekeitto


3-4 purjoa
1 sipuli
5- 6 jauhoista perunaa
1-1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
(suolaa)
valkopippuria
rakuunaa
1,5 dl kermaa
(vehnäjauhoja)

Halkaise ja huuhtele purjot huolellisesti, suikaloi ne. Kuori ja lohko sipulit sekä perunat. Keitä ainekset pehmeäksi kasvisliemessä. Soseuta keitto tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä.

Kuumenna purjo-perunasosekeitto uudelleen kiehuvaksi. Mausta keitto ja lisää kerma. Ripottele pinnalle persiljasilppua.

Jos haluat keitosta sakeamman, lisää kerman joukkoon noin ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Anna keiton kiehua muutama minuutti kerman lisäämisen jälkeen.



Purjogratiini


3-4 purjoa
150 g kinkku- tai pekonisuikaleita
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2-3 dl juustoraastetta
valkopippuria, suolaa
Paloittele pesty purjo ja keitä se puolipehmeäksi miedosti suolatussa vedessä. Kuullota kinkku- tai pekonisuikaleita hetki pannulla.

Valuta purjot ja lado uunivuokaan. Säästä keitinlientä kastiketta varten. Ripottele kinkkusuikaleet purjojen päälle.

Sulata voi, kiehauta siinä jauhot, lisää 1 dl purjolientä ja maito ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. Mausta valkopippurilla ja miedosti suolalla. Lisää suurin osa juustoraasteesta kastikkeeseen. Anna sulaa. Kaada kastike purjoille, ja kuorruta 250 asteessa 10-15 minuuttia. Ripottele lopuksi juustoraaste pinnalle. Tarjoa raikkaan vihersalaatin

kanssa.



Purjopiirakka


Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
1 muna
ripaus suolaa
(vettä)
Täyte:
2 keskikokoista purjoa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita tai margariinia
100 g kinkkua
3 rkl valkoviiniä
3 munaa
3 rkl juustoraastetta
2,5 dl ruokakermaa
suolaa
ripaus salviaa
valkopippuria

Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa. Nypi sekaan kylmä rasva. Lisää muna ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka kylmään odottamaan täytteen teon ajaksi.

Huuhtele halkaistut purjot ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi. Kuullota sipulit ja purjo rasvassa.

Lisää valkoviini ja hauduta 5-10 minuuttia välillä käännellen. Nesteen on haihduttava kypsentämisen aikana lähes kokonaan. Lisää kinkkusuikaleet. Anna täytteen jäähtyä. Vatkaa munat, juustoraaste ja kerma. Mausta seos suolalla, pippurilla ja ripauksella salviaa.

Levitä jäähtynyt purjoseos taikinalevylle ja kaada munakerma päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 40-45 minuuttia. Peitä purjopiiras tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta tummu liikaa.

Tarjoa piiras lämpimänä raikkaan vihersalaatin kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Alma-kysely: Pekka Haavistao on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi!

Ottakaapa arvon viher-pösilöt huomioon se, että onkin sitten ihan eri asia, kun ollaan toisella kierroksella ja vain kah... Lue lisää...
MP.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image