Tilaajille

Tee kou­lu­lai­sel­le vä­li­pa­la val­miik­si jää­kaap­piin, jotta läk­sy­jen teko luistaa – burrito tai täy­tet­ty leipä on helppo napata myös evääksi

Lounaasta on jo aikaa ja illan harrastusrumba vasta alkamassa. Koulusta kotiin tultua on juuri sopiva aika haukata maistuvaa välipalaa ja turvata energiataso. Hyvällä välipalalla jaksaa ilta-ateriaan asti.

Monessa perheessä pieni koululainen saattaa viettää yksin useamman tunnin koulusta kotiin tultuaan. Välipalan syönti kannattaa opetella arjen rutiiniksi.

Mitä pienemmästä koululaisesta on kyse, sitä tärkeämpää on, että välipala on valmiina tai helposti saatavilla ja houkuttelevasti esille laitettu. Vaikka teinin taidot riittäisivätkin jo monenlaiseen kokkailuun, saattaa olla helpompi turvautua sipsipussiin tai kaupan leivontapisteestä haettuun valkosipulipatonkiin, kuin innostua välipala-aterian suunnittelusta. Isompikin ilahtuu siis valmiiksi tehdystä välipalasta.

Ota lapset ja nuoret mukaan valmistamaan välipaloja yhdessä vaikka sunnuntaina tai edellisenä iltana.

Vaikka jo osaisikin itse, parasta on silti napata jääkaapista rakkaudella valmistettu, valmis voileipä. Kolmioleivät ovat klassikko, josta on helppo muokata eri versioita.
Vaikka jo osaisikin itse, parasta on silti napata jääkaapista rakkaudella valmistettu, valmis voileipä. Kolmioleivät ovat klassikko, josta on helppo muokata eri versioita.
Kuva: Kaikki aitini reseptit

Erilaiset voileivät ovat suosittuja. Kolmella täytteellä saat vaihtelua perusleipiin. Tahnat säilyvät hyvin 4–5 päivää. Tahnalla täytetyt kolmioleivät kannattaa kääriä kelmuun, jolloin ne säilyvät tuoreena ja maustuvat säilytyksessä.

Voit myös tehdä lautaselle valmiiksi ruisleipiä tai rieskoja. Valmis voileipälautanen on helppo nostaa pöytään maidon, smoothien tai juotavan jogurtin kaveriksi.

Tahnoista saa myös erinomaisia tortillarullia tai herkkusalaatin sekoittamalla niihin keitettyä pastaa.

Pidä viikonloppuna burriton valmistustalkoot. Burrito, puolisko tai kokonainen syöjän koon mukaan, on helppo napata aamulla jääkaappiin sulamaan. Se on myös mainio työssäkäyvän lounaseväs. Huoneenlämmössä se sulaa juuri sopivasti lounaaksi.

Burritonkin täytteitä on helppo vaihdella oman maun mukaan. Riisi kuuluu burritoon, mutta jauhelihan voi vaihtaa vaikka kanaan tai johonkin kasvisproteiiniin.

Muista valita mukaan kasviksia, jotka eivät tee burritosta liian märkää. Paahdetun paprikan ja sipulin lisäksi kokeile bataattia, kesäkurpitsaa, kaalia ja muita lämmitystä kestäviä vihreitä. Tomaatti ja kurkku tekevät burritosta helposti turhan vetisen. Käytä myös chilejä ja tuoreita yrttejä makusi mukaan.

Täytetyt leivät

Kanatäyte

200 g kypsää kanaa kuutioina, kanaleikettä suikaloituina, tai esim. vuolukanaa

1 omena kuutioituna

1 selleri hienonnettuna

2 rkl majoneesia

1 rkl kreikkalaista jogurttia

1 rkl valkoviinietikkaa

maun mukaan suolaa ja pippuria

Kinkkutäyte

200 g kuutioitua palvikinkkua tai kinkkurouhetta

½ suolakurkku kuutioituna

½ punasipuli hienonnettuna

½ paprika kuutioituna

2 rkl majoneesia

1 rkl keltaista Amerikan sinappia tai dijonia

maun mukaan suolaa ja pippuria

Tonnikalatäyte

1 tlk tonnikalaa

100g ruohosipulituorejuustoa

10 cm pätkä tuorekurkkua kuutioituna, siemenosa poistettuna

½ punasipuli hienonnettuna

maun mukaan suolaa ja pippuria

Sekoita kunkin täytteen ainekset sekaisin. Täytä haluamasi leivät täytteellä. Voit voidella leivät myös käyttämälläsi levitteellä ja lisätä väliin muutaman salaatinlehden. Kääri tuorekelmuun.

Täyte sopii hyvin myös kylmiin tortillarulliin, ja keitetyn pastan kanssa niistä saa oivan salaatin.

Pakasteburritot

Pakasteburritot ovat kätevä pikaruoka. Täytä lempitäytteillä ja nauti.
Pakasteburritot ovat kätevä pikaruoka. Täytä lempitäytteillä ja nauti.

8 isoa vehnätortillaa

400 g naudan jauhelihaa

1 tlk tomaattimurskaa

1 pussi tacomaustetta 

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

1 sipuli

öljyä paistamiseen

2,5 dl riisiä (keitä ohjeen mukaan)

1 tlk mustapapuja

1 tlk pakastemaissia

150 g juustoraastetta

maun mukaan suolaa ja pippuria

Ruskista jauheliha. Lisää jauhelihaan tomaattimurska ja tacomauste ja anna paistua melko kuivaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista paprikoista siemenkodat ja suikaloi ne pitkiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Paista paprikoita ja sipuli pehmeiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita mustapavut ja maissi kypsän riisin kanssa. Mausta.

Lämmitä tortillalätyt notkeiksi joko mikrossa tai pannulla. Täytä lätty ripottelemalla sille juustoraastetta. Lisää halkaisijalle vana riisi-papu-maissisekoitusta, jauhelihaa ja muutamia paprikan ja sipulin suikaleita. Käännä tortillan päät sisäänpäin ja rullaa tiukaksi, mutta mehevän paksuksi pötköksi.

Voit tässä vaiheessa puolittaa osan burritoista valmiiksi. Jos käytät pannua lämmitykseen, kokonainen burrito pysyy parhaiten kasassa. Kääri pötköt tiukasti folioon ja folioburritot vielä suljettaviin muovipusseihin.

Lämmitys: Poista folio ja lämmitä jäistä burritoa sulatusteholla 3 minuuttia, jonka jälkeen lämmitä sitä (750 W) vielä 2 minuuttia. Jos haluat rapeakuorisen burriton, lämmitä sulatettu burrito paistinpannulla käännellen keskilämmössä vähässä määrässä öljyä.

Burriton voi ottaa jo aamulla jääkaappiin sulamaan, jolloin se on helppo lämmittää mikrossa tai pannulla. Sulatus- ja lämmitysajat kannattaa testata vielä omalla mikrolla. Burriton voi myös lämmittää uunissa foliokääreessään 175 asteessa noin 45 minuuttia.