Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Taxell: Sipilän va­lit­se­ma hal­li­tus voi ai­heut­taa Suo­mel­le kalliin ima­go­tap­pion

Talousvaikuttaja ja rkp:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Christoffer Taxell sanoo olevansa huolestunut keskustan Juha Sipilän valitsemasta hallituspohjasta.

Taxell sanoo, että hallituksen kaikkein tehtävä on saada Suomen talous kuntoon.
Taxell sanoo, että hallituksen kaikkein tehtävä on saada Suomen talous kuntoon.
Kuva: Mikko Stig

Talousvaikuttaja ja rkp:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Christoffer Taxell sanoo olevansa huolestunut keskustan Juha Sipilän valitsemasta hallituspohjasta.

Taxell sanoo, että hallituksen kaikkein tehtävä on saada Suomen talous kuntoon. Hän kuitenkin pelkää, että nyt valittu hallituspohja ei siihen kykene. Taxellin mukaan uusi kokoonpano saattaa aiheuttaa Suomelle kansainvälisen imagotappion, jonka vaikutukset voivat näkyä maan menestyksessä globaaleilla markkinoilla ja politiikassa.

– Tässä on vaarana, että tämä hallitus ei ehkä tule edustamaan maailmalle avointa politiikkaa. Kansainvälinen yhteistyö ei riipu vain omasta tahdosta vaan siitä, millaisia arvoja toinen neuvotteleva osapuoli arvelee Suomen ja maan edustajien edustavan, Taxell pohtii.

– Imago ei ole ulkomailla niin pieni asia, mitä me ehkä Suomessa joskus luulemme. Jos kansainvälisillä markkinoilla haluaa pärjätä, ei kelpaa eristäytyä. Ei henkisesti eikä poliittisesti.

Taxell ei kuitenkaan halua sanoa, viittaako hän kommenteillaan nyt muodostettuun hallitukseen kokonaisuutena vai tiukasta maahanmuuttopolitiikasta ja EU-kriittisyydestä tunnettuun perussuomalaisiin.

– Olen jättänyt aktiivipolitiikan 25 vuotta sitten. Jätän varsinaiset poliittiset kommentit niille, jotka ovat mukana politiikassa.

Taxell ei myöskään halua antaa neuvoja rkp:n nykyiselle puheenjohtajalle Carl Haglundille, joka johdattaa puolueensa oppositioon. Hän nostaa kuitenkin samassa yhteydessä esiin periaatteensa, jonka mukaan pienten kannattaa aina yrittää istua niissä pöydissä, missä päätökset tehdään.

– Se koskee myös Suomea maana. Suomen kannattaisi olla EU:ssa niin aktiivisesti kuin mahdollista. Se lisää Suomen vaikutusvaltaa ja edistää Suomen ja suomalaisten etua. Isänmaallista on olla EU:ssa eikä päinvastoin. Entä, miten Taxell uskoo hallituksen kohtelevan ruotsin kielen asemaa Suomessa nyt, kun rkp ei ole sitä puolustamassa.

– Se jää nähtäväksi. Taxell kuitenkin toivoo, että päätöksenteossa muistetaan ruotsin kielen merkitystä pohjoismaisissa suhteissa.

– Suomi on osa länttä ja osa Pohjoismaita. Ne, jotka haluavat heikentää ruotsin kielen asemaa, heikentävät yhteyksiä muihin Pohjoismaihin. Syystä voi kysyä, onko sellainen kovin viisasta tässä kansainvälisessä tilanteessa. Oppositioon jäivät rkp:n lisäksi demarit, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit.