Tässäkö vuoden vai­kut­ta­vin do­ku­ment­ti – "Sinun vas­tuu­si äitinä ei lopu ikinä"

Näin lähelle aihettaan dokumentti pääsee harvoin. Lopputulos on vaikuttava ja riipaiseva.

Typhoon mama

Näin lähelle aihettaan dokumentti pääsee harvoin. Lopputulos on vaikuttava ja riipaiseva.

Typhoon mama tiivistää reiluun tuntiin kouriintuntuvalla tavalla suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä: köyhyys, äitiys, työsiirtolaisuus, filippiiniläisvaimot Pohjoismaissa ja huumesota.

Tämä on yhden perheen dramaattinen tarina, mutta silti yleisesti pätevä.

Lou Strömbergin dokumentti kertoo tekijän äitipuolesta, filippiiniläisestä Yolindasta, 53. Ohjaaja asuu Suomessa, mutta isä Yolindan kanssa Ruotsissa.

"Sinun vastuusi äitinä ei lopu ikinä"

Yolinda työskentelee kahdessa hotellissa siivoojana, seitsemän päivää viikossa. Kaiken rahan, sekä ansaitun että lainatun, hän lähettää Filippiineille, jossa asuu hänen kolme aikuista poikaansa perheineen. Elämä on ristipainetta kulttuurien välissä. Missä sydän lopulta on?

Pojat näkevät Euroopan paratiisina, ja suorasukaisesti vaativat äidiltä yhä suurempia rahasummia: "Sinun vastuusi äitinä ei lopu ikinä". He kokevat äitinsä hylänneen heidät. Raha ja rakkaus sekoittuvat.

Osa pojista on huonoilla teillä. Kun presidentti julistaa huumesodan, perheenjäsenten pitää pelätä henkensä edestä.

Leuka loksahtaa hämmästyksestä auki

On todella tärkeää, että Yolindan tarina kerrotaan. Hän voisi olla hotellin käytävällä tapaamasi siivooja tai vierustoveri bussissa.

Tarina on vahva ja tunteet pelissä. Leuka loksahtaa katsojalla hämmästyksestä auki monta kertaa. Totuus on tässäkin vähintään yhtä ihmeellistä kuin keksitty tarina.

Dokumentin ainoa miinus on se, että kun henkilöt ja tapahtumat ovat tekijälle niin tuttuja, katsojalle ne välillä hahmottuvat hieman sekavasti.

Yolinda uhrasi onnensa poikiensa vuoksi. Strömberg taas laittaa perheensä likoon dokumentin vuoksi.

Yle Teema & Fem sunnuntai 24.11. klo 22.00