Tässä lu­ki­joi­den vinkit asunnon vii­len­tä­mi­seen: Ris­ti­ve­to, pi­men­nys­ver­hot, ruuaksi sa­laat­tia ja kostea pyyhe rinnan päälle

Oulussa on ollut tällä viikolla useita hellepäiviä, ja ennusteiden mukaan sama säätyyppi jatkuu lähipäivinä. Kalevan kysyi lukijoiltaan vinkkejä siihen, miten asunnon saa viileäksi.

Kuumassa asunnossa on usein vaikea saada unta.
Kuumassa asunnossa on usein vaikea saada unta.
Kuva: Felix Kerola

Oulussa on ollut tällä viikolla useita hellepäiviä, ja ennusteiden mukaan sama säätyyppi jatkuu lähipäivinä. Kalevan kysyi lukijoiltaan vinkkejä siihen, miten asunnon saa viileäksi myös kesähelteellä.

Kommentteja tuli runsaasti ja useissa suositeltiin pimennysverhojen käyttämistä sekä verhojen ja sälekaihdinten laittamista kiinni silloin, kun aurinko paistaa kohti ikkunaa. Moni kehotti myös jättämään ikkunan tai parvekkeen oven auki yöksi, kun lämpötilat ovat alhaisempia.

"Yöksi ikkunat auki ja päiväksi kiinni. Tämä perustuu siihen että yöllä viileys päästetään talon sisään ja päivällä ei päästetä ulos", kirjoittaa nimimerkki Pihi.

Osa lukijoista tehostaa ilmanvaihtumista yöllä sillä, että laittaa liesituulettimen päälle. Kerrostalokeiolla on vielä ekstravinkki kämpän viilentämiseen:

"Mainoslehtisen kun syrttää postiluukkuun, että pääsee sitä kautta repimään käytävästä viileää ilmaa asuntoon, on saanut kämpän sisälämpötilan sinne +18 asteeseen laskemaan. Ilman tuota postiluukkukikkaa ei meinaa alle +20 mennä lämmöt."

Lännen Jukka -nimimerkillä kirjoittava kehuu puolestaan ilmanviilennintä, joka käyttää vettä ilman viilentämiseen. Se laskee asunnon lämpötilaa muutamalla asteella. Sen aiheuttama melu kuitenkin vaivaa hieman.

Myös perinteistä tuuletinta suositeltiin. Varsinkin niin, että se laitetaan illalla avoimen ikkunan viereen, jolloin se puhaltaa viileää ilmaa huoneeseen. Myös kylmäkallejen tai kosteiden pyyhkeiden laittaminen tuulettimen eteen viilentää lukijoiden mukaan mukavasti.

"Kuivaustelineelle kosteita pyyhkeitä roikkumaan ja tuuletin taakse. Hyvin saa myös nukuttua kun heittää kostean pyyhkeen rintakehän päälle", Naavaparta kertoo.

Osa lukijoista välttää lieden käyttöä lämpimällä ilmalla.

"Ruuat ovat salaatteja, ettei lieden kuumuus tule sisäilman. Pitää muistaa kuitenkin saada suolaa. Paljon viileää juotavaa ja vain oleilua", nimimerkki Pakkanen kirjoittaa selviytymiskeinoistaan.

Useat lukijat suosittelivat myös ilmalämpöpumpun käyttämistä asunnon viilentämiseen, jos sellainen laite kodista löytyy. Osa kehuu puolestaan hirsitaloa, joka ei asukkaiden mukaan lämpiä kuumallakaan ilmalla.

Ihan kaikkia ei lämmin koti haittaa:

"Ei haittaa et välillä on lämmintäki. Kerkee palella talvella sitten, kestää kuitenki taas kaks vuotta", kirjoittaa nimimerkki Että silleen.

Katso kaikki lukijoiden vastaukset.