Tans­si­kou­lu Vamos lii­kut­taa nuoria Tik­To­kin avulla – "O­pet­ta­jam­me ovat hyvä li­sä­link­ki van­hem­pien ja lasten vä­lil­lä"

Tunnille osallistuminen ei edellytä TikTok-sovelluksen lataamista omaan puhelimeen

Oulu
TikTok Dance -tuntien suosio on yllättänyt Tanssikoulu Vamoksen vetäjät täysin.
-

Mikään uusi keksintö TikTok-sovellus ei ole, mutta koronakevään eristäytymisen myötä sen suosio on kasvanut.

Samaan aikaan, kun media alkoi entistä enemmän nostaa esiin julkisuuden henkilöiden TikTok-videoita, oululainen Tanssikoulu Vamos pähkäili, miten se voisi kehittää toimintaansa lapsille ja nuorille.

– Löimme opettajien kanssa päät yhteen ja TikTok nousi esille. Mietimme, pystyisimmekö kehittämään sen ympärille omaa tanssituntia, toimitusjohtaja Joonas Piippola kertoo.

TikTok toimii niin, että käyttäjät lataavat lyhytvideoita, joissa he esimerkiksi tanssivat, suorittavat erilaisia haasteita tai tekevät niin sanottuja huulisynkkia.

Vamos on vasta käynnistelemässä uutta toimintaa, mutta TikTok Dance -tuntien suosio on päässyt yllättämään täydellisesti.

Tanssikoululle todellinen onnenpotku on ollut myös se, että oululainen Jenna Poropudas, jolla on TikTokissa yli 145 000 seuraajaa, halusi ryhtyä opettamaan nuorempiaan.

– Tarkoitus oli aluksi perustaa yksi ryhmä, mutta nyt meillä on kolme ryhmää Oulun keskustassa ja yhdet ryhmät lisäksi Ritaharjussa, Hiukkavaarassa ja Kempeleessä.

– Koko ajan kartoitetaan vielä tilannetta. Myös Muhokselta ja muilta paikkakunnilta on tullut paljon pyyntöjä järjestää vastaavanlaisia tunteja.

Joka viikko uusi haaste

TikTok Dance -kurssi alkaa lämmittelyllä, jonka jälkeen ryhmät tekevät joka viikko uuden tanssihaasteen. Tunnin lopuksi käytetään noin 20 minuuttia siihen, että tanssit kuvataan ryhmissä, yksin tai opettajan kanssa.

– Pakko ei ole todellakaan olla TikTokissa. Tunnilla voi olla ja nauttia ihan vain tanssien treenaamisesta. Meidän tanssijoista yli puolella ei ole TikTok-sovellusta ollenkaan, Piippola kertoo.

Sovelluksen virallinen ikäraja on 13 vuotta, mutta monet käyttäjät ovat sen alle.

Myös Vamoksen tanssikurssit on suunnattu 9–12-vuotiaille.

Piippola kertoo, että tarkoituksena on tanssin ohella ohjeistaa nuoria siitä, millainen sisältö on sopivaa julkaistavaksi yleisesti netissä.

Vanhemmilta myös pyydetään lupalaput videoiden kuvaamiseen tanssikoulun omalle TikTok-tilille.

Piippola myöntää kuitenkin, että TikTokissa täytyy olla koko ajan tarkkana kuten kaikissa muissakin sosiaalisen median kanavissa.

Kuluneen viikon aikana sovelluksessa lähti leviämään itsemurhavideo, jonka vuoksi myös Vamoksessa pidettiin nopea palaveri.

– Nuoret eivät aina välttämättä kerro vanhemmille kaikesta, mitä netissä tulee vastaan. Siksi opettajamme ovat hyvä lisälinkki vanhempien ja lasten välillä. Olemme sanoneet oppilaiden vanhemmille, että opettajilta saa aina kysyä, jos on jotain, mikä mietityttää.