Tanssii ou­lu­lais­ten kanssa

Jo kolmatta tuotantokautta MTV3:ssa pyörivä, huippusuosittu Tanssii tähtien kanssa -ohjelma hyödyntää perinpohjin oululaista tanssiosaamista. Vaikka kuluvalla ohjelmakaudella oululaista väriä on aikaisempia vuosia vähemmän, ei kyse ole tarjokkaiden loppumisesta, vaan tasoituksen antamisesta kenties muille.

Jani Rasimus ja Vappu Pimiä ovat tämän kauden suosikit.
Jani Rasimus ja Vappu Pimiä ovat tämän kauden suosikit.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelma
tänään MTV3:lla kello 19.25.

Jo kolmatta tuotantokautta MTV3:ssa pyörivä, huippusuosittu Tanssii tähtien kanssa -ohjelma hyödyntää perinpohjin oululaista tanssiosaamista. Vaikka kuluvalla ohjelmakaudella oululaista väriä on aikaisempia vuosia vähemmän, ei kyse ole tarjokkaiden loppumisesta, vaan tasoituksen antamisesta kenties muille.

Keväällä 2006, jolloin ohjelman ensimmäinen tuotantokausi alkoi, sen tanssiparien opettajista miltei kaikki olivat pohjoisen kasvatteja. Jopa tuomariston jäsenistä kolmelta neljästä löytyi oululaista taustaa, Mikko Rasilasta lähtien.

"Keke Armstrongin pari Helena Ahti-Hallberg ei ollut Oulusta, eikä Leena Harkimon pari Erik Hento", muistaa tuomaristossa kaksi tuotantokautta tuomaroinut, alan vahva paikallinen ammattilainen Merja Satulehto.

Toiselle tuotantokaudelle vuonna 2007, Sanna Hirvaskarin, Marko Keräsen, Katja Koukkulan, Jussi Väänäsen, Sanna Hennon, Juha Pykäläisen jälkeen, tulivat Aleksi Seppänen, Anna Sainila, Saara Huovinen ja Vesa Anttila, kaikki pohjoisen kasvatteja. Heidän rinnalleen ei mahtunut kuin kaksi muualta tullutta tanssijaa. Tällä kaudella kymmenestä parista vain neljä on Oulusta. Uusia tanssittajia ovat hurmaavat Jani Rasimus ja Kati Koivisto.

Paikallisten tanssiammattilaisten paljous ohjelmassa ei ole sattumaa, ilmiölle on selkeät syynsä.

"Yksi syy on paikkakuntamme erikoislaatuinen, pohjoinen henki. Kun olemme täällä kaukana muista, se pistää meidät sinnittelemään, kasvattamaan määrätietoisuutta sekä asettamaan selkeät päämäärät", Merja Satulehto selittää. "Mutta ihan käytännöntekijöitä on kaksi: Telemarkin Team sekä Oulun ammattikorkeakoulun tanssiopettajakoulutus", hän kiteyttää.

Perusta oululaiselle tanssimenestykselle istutettiin jo 1965, jolloin Telemark ry perustettiin.

"Telemark on aina ollut vahva ja Suomessa eräänlaisen veturin asemassa. Seura on kasvattanut vahvoja ammattilaisia, jotka ovat menestyneet niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. Osa heistä käyttää nykyisin osaamistaan opettamisessa, kuten esimerkiksi minä, joka olen Telemarkin kasvatti myöskin", Satulehto kertoo.

Telemarkin varsinaiset veturit löytyvät perustajajäsenistä Asko ja Salme Raukovaarasta. Jälkimmäinen on edelleen aktiivisesti mukana ja ilokseen seurannut seuransa kasvattiensa menestymistä maailmalla. "Tottahan se on, ettei ketään heitä olisi tuolla ilman meitä. Olemme aina olleet niin innostuneita työstämme ja tuoneet mukanamme uusia tekniikoita ja osaamista. Työ on samalla vaatinut pitkäjänteisyyttä", sanoo päävalmentaja Salme Raukovaara. "Kaikki lähtee juniorityöstä. Silloin vielä kun Askokin oli mukana opettamassa, hän antoi pojille miehistä meininkiä ja urheilullista esimerkkiä. Lisäksi taitolajeissa on erittäin tärkeää aloittaa harjoittelu nuorena. Jo 7-8-vuotiaiden jalkaterän käyttö lähtee sieltä."

1960-luvulla Salme ja Asko Raukovaara kuuluivat siihen paikalliseen, kymmenen parin aikuisryhmään, joka keskittyi kilpailemiseen. "1970-luvulla päätimme siirtyä opetushommin, koska kilpailu kiristyi, taso nousi ja ikä alkoi tulla vastaan. Meillä kummallakin oli jo opettajakoulutusta, joten päätös siirtymisestä oli helppo. Samaan aikaan lapsioppilaiden määrä kasvoi"

Kehitys on ollut siitä lähtien nousujohteista, seuran läpi on kulkenut satoja kovatasoisia tanssijoita ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. "Muutaman viimeisen vuoden aikana lapset ovat tulleet ryhmiin entistä nuorempana. On mielenkiintoista nähdä, mitä heistä tulee vai lopahtaako into kesken. Itse jatkan niin kauan kun homma tuntuu mielekkäältä."

"Tämä on ollut kovaa työtä, ja vaatinut innostamista sekä läsnäoloa. Pääasia on kuitenkin mennä ilolla eteenpäin! Sellaisia tanssijamme ovat televisiossakin. Heitä on ilo seurata."