Palkanmaksu: OYSin lää­kä­reil­le liikaa mak­set­tu­ja palk­ko­ja ei peritä ta­kai­sin

Energiansäästö: Oulu säästää mer­kit­tä­väs­ti sam­mut­ta­mal­la kou­lu­jen il­man­vaih­don yöllä

Pohde: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tans­kas­sa 22-vuo­tias­ta miestä epäil­lään kol­mes­ta taposta ja useista tapon yri­tyk­sis­tä Köö­pen­ha­mi­nan os­tos­kes­kus­am­pu­mi­ses­sa

Kööpenhamina
Ihmiset veivät kukkia Fields-ostoskeskuksen eteen, jossa ampuminen tapahtui.
Ihmiset veivät kukkia Fields-ostoskeskuksen eteen, jossa ampuminen tapahtui.
Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN

Tanskassa 22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta taposta ja seitsemästä tapon yrityksestä Kööpenhaminan sunnuntaisessa ostoskeskusampumisessa, kertoivat Kööpenhaminan poliisi ja tanskalainen yleisradio DR sekä uutistoimisto Ritzau maanantaina.

Epäilty ampuja saapui oikeussaliin maanantaina iltapäivällä löysään siniseen t-paitaan pukeutuneena, luotiliiveihin pukeutuneiden poliisien saattamana. Toimittajien ollessa läsnä epäilty vahvisti tuomarille kiinniottoaikansa.

– En ole täysin varma kellonajasta, epäilty sanoi hiljaisella äänellä, mutta vahvisti tuomarin kertoman ajan kuulostavan oikealta.

Vangitsemisoikeudenkäynnin ovet suljettiin yleisöltä rikosnimikkeiden lukemisen jälkeen. Päätöstä perusteltiin sillä, että rikoksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja julkisuuteen leviävä tieto saattaisi vaikeuttaa tutkintaa.

Oikeus päätti myös, ettei epäillyn ampujan tai rikoksen uhrien nimiä julkisteta. Oikeussalin ovet suljettiin puoli kahdelta paikallista aikaa ja avattiin noin puolitoista tuntia myöhemmin. Tämän jälkeen Kööpenhaminan poliisi kertoi Twitterissä, että epäilty ampuja on määrätty 24 päivän tutkintavankeuteen.

Aiemmin epäiltyjä tapon yrityksiä kerrottiin olevan neljä, mutta kerrottu määrä kasvoi istunnon jälkeen.

Tuomioistuin on määrännyt miehen vankeuteen suljetulle psykiatriselle osastolle, poliisi lisäsi Twitterissä.

Tutkinnassa ei ole havaittu merkkejä terrorismista, kertoi Tanskan poliisi maanantaiaamun lehdistötilaisuudessa. 22-vuotiaan epäillyn tekijän uskotaan toimineen yksin.

Poliisi: Uhrit valikoituivat satunnaisesti

Ostoskeskusampumisessa sai surmansa kolme ihmistä. Kuolleet olivat nelissäkymmenissä ollut venäläismies ja kaksi nuorempaa tanskalaista, kertoi Dagens Nyheter. Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että tekijä olisi valinnut uhrinsa satunnaisesti.

Ampumisessa haavoittuneista kaksi on Ruotsin kansalaisia ja muut kaksi Tanskan kansalaisia. Tanskalaisia haavoittuneita ovat 40-vuotias ja 19-vuotias nainen. Ruotsalaisia haavoittuneita ovat 50-vuotias mies ja 16-vuotias tyttö. Poliisin mukaan kaikki neljä ovat vakavasti haavoittuneita mutta vakaassa tilassa.

Viranomaisten mukaan epäilty tekijä on "psykiatrin tuttuja", mutta poliisi ei ole tässä vaiheessa kertonut tarkempaa tietoa tämän mielentilasta. Mies oli aseistautunut kiväärillä, ja hänet otettiin kiinni paikan päällä poliisin mukaan ilman suurempaa draamaa.

Epäilty tekijä on syntyperältään tanskalainen, poliisi on kertonut Tanskan yleisradion DR:n mukaan.

Epäilty otettiin kiinni alle vartissa hälytyksestä

Poliisi sai hälytyksen tilanteesta sunnuntaina puoli kuuden jälkeen iltapäivällä, ja epäilty tekijä otettiin kiinni noin 12 minuuttia myöhemmin. Ampumisen kerrotaan tapahtuneen ostoskeskuksen ravintolaosastolla.

Ampumisesta käynnistyneen sekasorron ja joukkopaon aikana kymmeniä ihmisiä loukkaantui lievästi. Kööpenhaminan poliisin mukaan ampumisessa kuolleiden kolmen ja haavoittuneiden neljän ihmisen ohella 23 ihmistä loukkaantui.

Paikan päällä olleista 20 ihmistä sai lieviä vammoja, jotka eivät liittyneet ammuttuihin laukauksiin.