Tanska vei miesten kä­si­pal­lo­kul­taa

Tanska juhlii käsipallon miesten olympiakultaa.

Tanska juhlii käsipallon miesten olympiakultaa. Tanska löi Rion käsipallofinaalissa hallitsevan olympiavoittajan Ranskan 28-26 ja toi miesten kirkkaimman mitalin ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin.

Kisojen toinen kulta nosti Tanskan samalla mitalitaulukon parhaaksi Pohjoismaaksi ohi Ruotsin.

Jo finaalipaikka oli Tanskalle hyvä suoritus, sillä kaksissa edellisissä olympialaisissa se oli pudonnut jo puolivälierissä. Kaksi edellistä olympiakultaa vienyt hallitseva maailmanmestari Ranska lähti kuitenkin finaaliin ennakkosuosikkina.

Ranska hallitsikin ottelua aluksi kovalla tempollaan ja johti ensin 5-3 ja myöhemmin 12-10. Tanska iski kuitenkin väkevästi takaisin avauspuoliajan lopulla ja nousi 16-14-taukojohtoon.

Tanska aloitti toisen puoliajan vahvasti ja eteni jo 25-20-johtoon. Ranska taisteli vielä maalin päähän 26-25:een, mutta Tanskan puolustus pelasi loppuminuutit vahvasti ja varmisti kultamitalin juuteille.

Naisten käsipallossa Tanska on kolminkertainen olympiavoittaja, mutta miehissä se ei ollut saavuttanut tätä ennen edes mitalia.

Tanskan kulta katkaisi myös Pohjoismaiden tappioputken olympiafinaaleissa. Peräti viisi kertaa edellisissä kuusissa kisoissa finaalissa on pelannut Pohjoismaa, mutta Ruotsi on taipunut hopealle neljästi ja Islanti kerran.

Tanskan voiton takuumiehiä oli Mikkel Hansen, joka teki kahdeksan maalia, niistä seitsemän ensimmäisellä puoliskolla. Myös pelintekijä Morten Olsen ja puolustajaveljekset Henrik Toft ja Rene Toft Hansen pelasivat loistavan finaalin.

Miesten pronssi meni Riossa Saksalle, joka kaatoi pronssiottelussa Puolan 31-25.