Taneli Mus­to­sen uudessa elo­ku­vas­sa tehdään re­mont­tia nor­ja­lais­ko­me­dian malliin – Sami Hedberg nähdään seit­se­mäs­sä roo­lis­sa

Uusintafilmatisoinnissa pyörä on keksittävä aina uudelleen, sanoo Luokkakokous-hupailujen jälkeen norjalaisen remontti-komedian Suomi-version ohjannut Taneli Mustonen.

Taneli Mustosen pohjoismaisiin hittikomedioihin perustuvat suomalaiset           versiot on tehty myös suuret yleisöt mielessä. - Onhan siinä tietysti se aspekti, että elokuvan rahoittajat voivat olla helpommin kiinnostuneita, elokuvateatteri Starissa vieraillut Mustonen myöntää. Sami Hedberg urakoi remonttia aloittelevan Jalmarin lisäksi kuusi muutakin roolia. Kiti Kokkonen näyttelee vain Jalmarin puolisoa Maijaa.
Taneli Mustosen pohjoismaisiin hittikomedioihin perustuvat suomalaiset versiot on tehty myös suuret yleisöt mielessä. - Onhan siinä tietysti se aspekti, että elokuvan rahoittajat voivat olla helpommin kiinnostuneita, elokuvateatteri Starissa vieraillut Mustonen myöntää.
Taneli Mustosen pohjoismaisiin hittikomedioihin perustuvat suomalaiset versiot on tehty myös suuret yleisöt mielessä. - Onhan siinä tietysti se aspekti, että elokuvan rahoittajat voivat olla helpommin kiinnostuneita, elokuvateatteri Starissa vieraillut Mustonen myöntää.
Kuva: Anssi Juntto

Uusintafilmatisoinnissa pyörä on keksittävä aina uudelleen, sanoo Luokkakokous-hupailujen jälkeen norjalaisen remontti-komedian Suomi-version ohjannut Taneli Mustonen.

Taneli Mustonen muistetaan suositun Luokkakokous-komedian ja sen jatko-osan ohjaajana. Tanskalaisiin alkuperäiselokuviin perustuvat komediat houkuttelivat elokuvateattereihin yhteensä yli 800 000 katsojaa.

Mustosen uutuuselokuva Se mieletön remppa perustuu parin vuoden takaiseen norjalaiskomediaan Norske byggeklosseriin, joka puolestaan on uusi sovitus samannimisestä klassikosta vuodelta 1972.

Mustonen ja hänen aisaparinsa, tuottaja-käsikirjoittaja Aleksi Hyvärinen tutustuivat norjalaistuottaja Kjetil Ombergiin oltuaan markkinoimassa Bodom-kauhuelokuvaansa South By Southwest -festivaalilla Yhdysvalloissa vuonna 2017. Omberg kertoi työn alla olleesta uusintafilmatisoinnista.

– Ajattelimme, että remonttihan on hauska komedian aihe. Tuli heti mieleen Tom Hanksin ja Shelley Longin tähdittämä Rahareikä 1980-luvulta. Sanoimme, että jos hanke etenee, meitä kiinnostaa tutustua käsikirjoitukseen ja katsoa, voisiko se toimia myös Suomessa, Mustonen selvittää.

Sami Hedberg urakoi remonttia aloittelevan Jalmarin lisäksi kuusi muutakin roolia. Kiti Kokkonen näyttelee vain Jalmarin puolisoa Maijaa.
Sami Hedberg urakoi remonttia aloittelevan Jalmarin lisäksi kuusi muutakin roolia. Kiti Kokkonen näyttelee vain Jalmarin puolisoa Maijaa.

Mustonen ei itse koe uusintafilmatisointien olevan mitenkään helpompi tie elokuvien tekemiseen.

– Minulla ei ole koskaan ollut ongelmaa sen kanssa. Jos on hyvä teksti, sitä on kiva lähteä työstämään, hän toteaa.

– Teatterin puolella ja maailmalla elokuvan parissa uudelleensovitukset ovat olleet arkipäivää aina. Entisaikoina olisi ehkä tehty niin, että olisi käyty katsomassa leffa maailmalla ja yritetty väsätä täällä perässä.

Taneli Mustoselle alkuperäisellä elokuvalla on arvoa eräänlaisena työkaluna. Alkuperäisteoksen analysoiminen ja purkaminen auttaa järkeilemään, mihin suuntaan omassa versiossa kannattaa lähteä.

– Itse en ole koskaan uskonut kuvasta kuvaan kopioimiseen. Yleisöä pitää kunnioittaa. Lähdetään aina siitä, että tehdään oman näköistä elokuvaa ja uskotaan siihen omaan tekemiseen.

Mustosen komedioiden alkuperäiselokuvat ovat olleet kotimaissaan menestyksiä. Vuoden 2018 Norske bygge­klosser oli sekin vuoden katsotuimpia elokuvia Norjassa.

– Luulen, että yksi syy sen menestymiseen oli reipas irtiotto alkuperäisestä elokuvasta. Minusta tuntuu, että se on aika olennainen juttu näissä. Täytyy ikään kuin keksiä pyörä uudelleen.

Mustonen havainnollistaa asiaa suomalaisella esimerkillä, Tuntemattomalla sotilaalla. Hän itse pitää Aku Louhimiehen versiosta, joka tuntuu syventävän monia asioita ja muutenkin puhuttelevan aiempia tulkintoja voimallisemmin.

Toisaalta uusintafilmatisointi kasaa ohjaajalle isot paineet. Moni ajattelee niiden olevan aina varmoja hittejä, vaikka niin ei Mustosen mielestä ole.

– Luulen, että suomalaiset menevät katsomaan elokuvia aiheen, näyttelijöiden tai tekijöiden takia. Siinä on joku sellainen kombinaatio, jossa täytyy saada oikeat rastit ruutuun. Elokuvan täytyy kiinnostaa. Uskon ja toivon, että olemme tehneet jotain sellaista, joka kiinnostaa.

Seuraavaksi Mustonen ohjaa täysin omaan ideaan perustuvan elokuvan, joka edustaa hänen toista suosikkigenreään kauhua. Mustosen yhdessä Hyvärisen kanssa käsikirjoittama englanninkielinen The Twin – paha kaksonen kuvataan ensi syksynä.

– Elokuva kertoo amerikkalaisesta perheestä, joka toisen kaksospojan menetettyään tulee viettämään välivuotta Suomeen, missä isällä on sukulaisia. Perheen eheytymistarina saa käänteen, kun 6-vuotias poika alkaa puhua, että veli ottaa häneen yhteyttä toiselta puolelta.

Norjalaiskoomikot Rolv Wesenlund ja Atle Antonsen olivat tehneet useampia rooleja Norske byggeklosser -komedioissa, niinpä Sami Hedbergkin pääsi urakoimaan pääroolin lisäksi kuusi pienempää roolia samaisen elokuvan suomalaisversiossa.

Hedbergillä peräti seitsemän roolia

Hedbergille Se mieletön remppa oli pitkäaikaisen unelman täyttymys.

Hän oli jo aikoinaan näyttelijän työstä haaveillessaan ja Teatterikorkeakouluun pyrkiessään miettinyt, kuinka hienoa olisi päästä tekemään eri hahmoja yhteen ja samaan elokuvaan.

Urakka itsessään oli työläs, ja päivät venyivät pitkiksi.

– Yhden kuvauspäivän aikana saattoi olla neljä eri hahmoa päällä. Kun maskin tekemiseen ja muuhun menee pari-kolme tuntia, kyllä siinä tietää tehneensä, Hedberg sanoo.

Taakkaa ei ainakaan keventänyt se, että metodinäyttelijänä Hedberg oli kiinni roolihahmoissaan koko kuvausten ajan.

– Vie tosi paljon energiaa miettiä, miten se tyyppi puhuu, mitkä sen eleet ovat, ja muu sellainen. Se on omaa aivotyötä, vaikka ei kuvatakaan.

Naispääosaa esittävälle Kiti Kokkoselle ei ollut eritystä haastetta siinä, että Hedberg oli milloin minkäkin roolihahmon nahoissa. Kokkonen on tehnyt teatterin puolella paljon revyitä, joissa vaihdetaan uusiin hahmoihin tiuhaan.

– Mutta olihan se mielenkiintoista, että oli Sami, minä ja Samin bodydouble Nino. Oli mielenkiintoista nähdä ja kokea, miten se tehdään. Oli se tietysti rytmillisesti haastavampaa kuin se, että olisi näytellyt suoraan näyttelijöiden kanssa.

Se mieletön remppa saa ensi-iltansa keskiviikkona 19. helmikuuta.

Taneli Mustonen

Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

Kotoisin Outokummusta, asuu Helsingissä.

Opiskellut Taideteollisen korkeakoulun elokuvalinjalla.

Pitkät elokuvat: Ella ja kaverit (2012), Luokkakokous (2015), Bodom (2016), Luokkakokous 2 (2016), Se mieletön remppa (2020).

Amerikkalainen Variety-julkaisu nosti kymmenen lupaavimman pohjoismaisen ohjaajan listalle vuonna 2015.