"Tä­mä­hän on ihan niin kuin Linnan juh­lis­sa" – Nuoret pitivät oman it­se­näi­syys­juh­lan lää­ni­hal­li­tuk­sen ti­lois­sa

Nuoret kokoontuivat Oulun nuorisovaltuuston ONEn itsenäisyyspäivän juhlaan Oulun lääninhallitukseen torstai-iltana.

Oulun nuorisovaltuuston itsenäisyyspäivän juhlaan kutsuttiin enimmäkseen tavallisia nuoria mutta myös paikallisia silmäätekeviä.
Oulun nuorisovaltuuston itsenäisyyspäivän juhlaan kutsuttiin enimmäkseen tavallisia nuoria mutta myös paikallisia silmäätekeviä.
Kuva: Jukka Leinonen

Nuoret kokoontuivat Oulun nuorisovaltuuston ONEn itsenäisyyspäivän juhlaan Oulun lääninhallitukseen torstai-iltana.

– Eikö täällä olekin vähän niin kuin... ei kun ihan niin kuin oikeissa Linnan juhlissa, hehkuttelevat Oulun nuorisovaltuuston ONEn johtohenkilöt, puheenjohtaja Kalle Pyky, ensimmäinen varapuheenjohtaja Kalle Kääriäinen, toinen varapuheenjohtaja Kosma Rönkä ja valtuutettu Mika Viirret toisilleen.

Puitteet eivät tosiaankaan paljon jää jälkeen tämäniltaisesta presidentinlinnasta; Oulun lääninhallitus on upea paikka nuorisovaltuuston itsenäisyyspäivän juhlaan.

– Tämä on nyt kolmas kerta, kun juhla järjestetään. Aluksi emme ajatelleet perinnettä, mutta sellainen tästä on näyttänyt tulevan. Tämän paikan saaminen viimeistään todistaa sen, juhlien järjestämisessä alusta asti mukana ollut Kääriäinen sanoo.

Hänen mukaansa aiemmat juhlat eivät ole välttämättä olleet yhtä nuorisoystävällisiä kuin nyt, jolloin tapahtuma on pyritty omistamaan aiempaa enemmän nuorille. Juhliin kutsuttiin noin 75 ihmistä, etupäässä tavallisia nuoria yhdeksäsluokkalaisten ikäisistä parikymppisiin. Myös eri opiskelijakuntien edustajia kutsuttiin.

Kutsut lähetettiin lisäksi kolmen ONEn kanssa yhteistyötä tehneiden lautakuntien jäsenille, kaupunginvaltuuston puheenjohtajistolle ja yhteistyötä tehneille kaupungin virkamiehille. Puhujiksi oli kutsuttu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

– Koska nuorisovaltuusto on vaikuttava elin, mikäpä sopisi paremmin sen yhteyteen kuin itsenäisyyspäivän juhla. Silloin pari vuotta sitten mietittiin pikkujouluja, mutta tämä tuntui paremmalta ajatukselta. Suomen itsenäisyyden hienoimpia asioita on demokratia ja se, että otetaan nuoret siihen mukaan, Viirret sanoo.

Juhlan yksi tarkoitus on myös tehdä valtuustoa tunnetuksi nuorille, jotta he kiinnostuisivat tulemaan mukaan toimintaan. Joitakin vuosia sitten tilanne oli melko synkkä, eikä valtuustoon tahtonut löytyä kiinnostuneita. Nyt näyttää paremmalta.

– Kun itse aloitin nuorisovaltuustossa 2017, vaaleja ei pidetty vaan valittiin jäsenet suoraan, koska ehdokkaita ei ollut. Viime vuoden syksyllä kiinnostus kasvoi, ja vaalit pidettiin. Nyt odotamme innolla seuraavia vaaleja ensi syksynä. Monen vuoden työ on kantanut hedelmää, Pyky sanoo.

Näin Oulussa juhlitaan itsenäisyyttä perjantaina

Linnansaaressa Tähtitornin kahvilan lähellä (Linnansaari 1) Oulussa kajahtavat kunnialaukaukset ja liput nousevat salkoihin kello 09–09.30.

Haukiputaan kirkossa (Kirkkotie 6) alkaa juhlajumalanpalvelus kello 10. Kello 12 itsenäisyysjuhla Haukiputaan seurakuntakeskuksessa.

Ylioppilaiden soihtukulkue kauppatorilta Oulun hautausmaan sankarimuistomerkille kello 17–18.

Heinäpään Oluttuvalla (Isokatu 77) kaikille avoin itsenäisyyspäivän juhla kello 16 alkaen. Juhlapuhe Pohjan Prikaatin ex-komentaja Reijo Sallinen. Esiintyy Pohjan Laulun kvartetti.