Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Tämä tie­de­tään Tik­ka­kos­ken tie­dus­te­lu­vuo­dos­ta: Sa­lai­sia asia­kir­jo­ja, ko­ti­et­sin­tä ja esi­tut­kin­ta

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lauantaina Helsingin Sanomien julkaisemaan uutiseen liittyen.

Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa Tikkakosken tiedusteluvuodosta. tällä hetkellä epäillyt rikosnimikkeet ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.
Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa Tikkakosken tiedusteluvuodosta. tällä hetkellä epäillyt rikosnimikkeet ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.
Kuva: Silja Viitala

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lauantaina Helsingin Sanomien julkaisemaan uutiseen liittyen. HS julkaisi lauantaina laajan, osin salaisiin asiakirjoihin perustuvan jutun Suomen sotilastiedustelusta.

Juttu käynnisti viikonloppuna kiivaan keskustelun, jota kiihdytti sunnuntaina poliisin tekemä kotietsintä jutun toisen tekijän, toimittaja Laura Halmisen kotiin.

Tänään maanantaina KRP kertoo tiedotteessaan, että sunnuntai-iltana tehty erityinen kotietsintä tehtiin pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella.

Poliisin mukaan kotietsinnän tekemistä ei voinut viivyttää, koska poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

KRP:n mukaan esitutkinta asiassa jatkuu, ja tällä hetkellä epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Esitutkintaa tehdään muun muassa sen osalta, onko tiettyjen turvallisuussalaisuuksien paljastuminen ollut omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta esitutkintalain mukaisen ilmoituksen Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Esitutkintaan on määrätty kaksi tutkinnanjohtajaa.

Mistä kaikki oikein alkoi?

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina jutun, jossa se käsitteli Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitsevaa Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Keskus on saamassa uusien tiedustelulakien myötä selkeästi nykyistä laajemmat valtuudet muun muassa internetliikenteen seurantaan.

Pian jutun julkaisemisen jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi, että "korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kritisoi Helsingin Sanomien toimintaa. Niinistö kommentoi Ylelle antamassaan haastattelussa, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen julkaisu on aina vakava asia, jolla voi olla vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen ja Suomen suhteisiin muihin maihin.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho puolestaan kommentoi lauantaina Ylelle, että HS:n artikkelissa on useita epämääräisyyksiä ja epätarkkuuksia. Lisäksi Ohra-aho vihjasi, että jutunteon yhteydessä esitetyt kysymykset herättivät epäilyn "laajemmasta kontekstista".

Päätoimittaja ja asiantuntijat puolustavat

Myöhemmin lauantaina sekä Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen että vastaava päätoimittaja Kaius Niemi puolustivat juttua lehdessään.

Niemi kommentoi Helsingin Sanomissa, että laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja jopa poliitikot tietävät laitoksesta hyvin vähän. Tästä syystä Niemen mukaan HS:n tehtävänä oli tarjota yhteiskunnalliseen keskusteluun "edes pääpiirteissään vähän käsitystä siitä, millaisesta laitoksesta ja toiminnasta on kyse”.

Sunnuntaina Niemi avasi jutusta tullutta palautetta ja kritiikkiä julkaisemassaan avoimessa kirjeessä, minkä jälkeen lehti kertoi, että Helsingin Sanomat omistavan Sanoma Oy:n hallitus on pyytänyt Niemeltä selvitystä Viestikoekeskusta koskevaan artikkeliin liittyvästä journalistisesta prosessista.

Sunnuntai-iltana Yle haastattelemat media-asiantuntijat olivat sitä mieltä, että juttua voidaan pitää rajatapauksena, joka ei vaaranna keskeistä turvallisuusriskiä.

Poliisi tutkii toimittajan asunnon

Viikonlopun uutismylläkän jälkeen, sunnuntai-iltana, poliisi saapui toimittaja Laura Halmisen tekemän palohälytyksen jälkeen Halmisen kotiin ja teki kotietsinnän.

Halminen oli hälyttänyt palokunnan alun perin siksi, että hänen aiemmin päivällä tuhoamansa tietokoneen kovalevy oli aiheuttanut savua. Palokunnan mukana tullut poliisipartio kuitenkin tutki Halmisen asunnon ja vei Helsingin Sanomien mukaan Halmiselta muun muassa puhelimia, tietokoneen ja muistitikkuja.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kommentoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lehdessä, että kotietsintä on lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavaa.

Maanantaina päivällä KRP kertoo tiedotteessaan, että kotietsintä tehtiin sunnuntaina pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella.