Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Hirvikolarit : Kimmo Hyyppä törmäsi sadan ki­lo­met­rin tun­ti­vauh­dil­la hir­veen, jota hän ei nähnyt missään vai­hees­sa

Tal­vi­vaa­ras­sa paukkuu - muut­to­lin­tu­ja kar­ko­te­taan ää­ni­ty­keil­lä

Talvivaara jatkaa lintujen karkotusta prosessivesialtaista nestekaasulla toimivilla äänitykeillä.

Muuttolintuja hätistellään Talvivaaran altaista äänitykeillä.
Muuttolintuja hätistellään Talvivaaran altaista äänitykeillä.
Kuva: Jukka Leinonen

Talvivaara jatkaa lintujen karkotusta prosessivesialtaista nestekaasulla toimivilla äänitykeillä. Kaivosyhtiö kertoo asiasta Paikan päällä -blogissa.

Maastoon sijoitetut laitteet ampuvat määräajoin ilmaan aseen laukausta muistuttavan äänen ja vaihtavat suuntaa laukaisujen välillä.

Talvivaaran mukaan laitteet on sijoitettu niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa naapurustolle. Laitteita on kuitenkin muun muassa Talvivaarantien läheisyydessä.

Karkottimia ei käytetä yöaikaan kello 22 ja 7 välillä.

Nestekaasutykkien lisäksi lintuja karkotetaan tarvittaessa haulikoilla, joissa on karkotuspanoksia. Vastaavia käytetään muun muassa lentoasemilla lintujen hätistämiseen. Ääntä aiheuttavista panoksista ei aiheudu vaaraa alueella liikkujille. Haulikkoja käyttävät aseen hallussapitoluvan omaavat tehdaspalokunnan työntekijät.

Talvivaara kertoo käyneensä karkotusmenetelmät läpi valvovan viranomaisen kanssa. Asiasta on tiedotettu kirjeitse lähimmille naapureille.

Äänitykkejä käytettiin ensimmäisen kerran keväällä lintujen kevätmuuton aikaan ja karkotus onnistui kaivosyhtiön mukaan hyvin.

Laitteiden asennus aloitettiin viime keskiviikkona. Äänitykkejä käytetään lintujen muuttokauden ajan.