Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maa­no­mis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tal­vi­pyö­räi­lyyn hel­po­tus­ta

Oulunliikenne.fi kertoo, mitä reittiä kannattaa suosia lumipyryn jälkeen

Oulun seudulla pyöräillään paljon myös talvella. Uusi palvelu auttaa löytämään parhaiten auratut kevyen liikenteen väylät lumisateen jälkeen.
Oulun seudulla pyöräillään paljon myös talvella. Uusi palvelu auttaa löytämään parhaiten auratut kevyen liikenteen väylät lumisateen jälkeen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kevyen liikenteen väylien talvikunnossapito on tänäkin talvena puhuttanut aina lumisateiden tai suojasään jälkeen. Oulunliikenne.fi –palveluun on nyt avattu pyöräilyn ja kävelyn reittioppaaseen uusi toiminto, joka mahdollistaa reitin  hakemisen niin, että se kulkisi mahdollisimman pitkälle niitä pyöräteitä pitkin, joilla on paras talvikuunosapitoluokitus.
Oulun pyörätieverkko on jaettu kunnossapitoluokkiin. Korkein luokka pidetään työmatkaliikenteen aikaan mahdollisimman hyvässä kunnossa ja muut luokat aurataan vasta niiden jälkeen.  Tästä syystä eri pyöräteiden käytettävyyden välillä voi olla isojakin eroja heti lumituiskun jälkeen.
Reittioppaan tarjoama talvikunnossapidon huomioiva reitti voi olla hieman lyhintä tai totuttua reittiä pitempi, mutta koska se on todennäköisesti paremmassa  kunnossa, sitä pitkin on mukavampi ja nopeampi liikkua.
Palvelussa kerrotaan reitityksen lisäksi myös kevyen liikenteen väylän kunnossapitoluokka, luokan laatutaso sekä yhteystiedot asiakaspalautteen antamiseksi. Palautetta voi antaa kaupungin väyliltä suoraan alueurakoitsijalle ja ELY-keskuksen väyliltä Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle.

Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi kertoo, että tiedottamalla parhaista reiteistä sekä talvipyöräilyä että muuta liikkumista kevyen liikenteen väylillä pyritään sujuvoittamaan.
”Tieto tavoitellusta laadusta ja toimenpiteiden ajoittamisesta auttaa myös ymmärtämään kunnossapidon periaatteita. Esimerkiksi Oulun kaupungilla on yli 2  000 kilometriä kunnossapidettäviä väyliä eivätkä aurat siksi voi olla joka paikassa yhtä aikaa.”

Nopein tapa käyttää palvelua, on klikata kartalta alkupiste ja loppupiste. Tämän jälkeen palvelu ehdottaa reitin haluttujen ehtojen mukaisesti. Reitille voi lisätä myös välipisteitä, vaikka lenkkeilyä ajatellen.
Oletuksena on reititys suorinta reittiä pitkin. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa kevyen liikenteen väyliä suosiva, tiettyä pintamateriaalia suosiva ja nyt uusimpana talvikunnossapidon huomioiva.
Palvelu toimii hyvin myös kävelijöille tai vaikka kesällä rullaluistelijoille.
Reittioppaasta löytyvät myös kieliversiot ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Se  tekee siitä erinomaisen apuvälineen myös ulkomaisille opiskelijoille, ansiotyössä oleville ja turisteille. Reitistä saa yhtä linkkiä klikkaamalla ehdotuksen myös matkan taittamiseksi onnikalla.

Oulunliikenne.fi palvelulla on tällä hetkellä noin 6 000 päivittäistä käyttäjää. Se tekee siitä yhden Pohjois-Suomen suosituimmista nettipalveluista.
Käyttäjälle ilmaisen palvelun tarkoitus on helpottaa sujuvaa, turvallista ja kestävää liikkumista Oulun seudulla. Mukana ovat kaikki kulkumuodot lentoliikennettä myöten.
Palvelun tilaajina ovat Oulun kaupunki, Oulun seudun kunnat ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Palvelun tuottavat Infotripla ja CGI.