Yli puolet suomalaisista asuu kerros- tai rivitaloissa ja valtaosa omistamissaan huoneistoissa. Taloyhtiössä asuminen on vaivatonta, kun hallinnolliset ja huoltotyöt ostetaan ulkopuoliselta. Vastuu kiinteistön ylläpidosta, kehittämisestä ja ajanmukaisuudesta on kuitenkin omistajilla ja heidän valtuuttamallaan hallituksella.
Omaisuudesta huolehtiminen on järkevää, ja se tapahtuu vaikuttamalla taloyhtiön yhteisten asioiden hoitoon yhtiökokouksessa.
Vuosittain yli 30 000 rivi- ja kerrostalossa on tarvetta laajoihin korjaustoimiin. Korjausvuorossa ovat etenkin 1970- ja 80-luvulla rakennetut kiinteistöt. Sähköautojen yleistyminen tuo tarvetta uudenlaisen infran rakentamiseen kaikenikäisiin taloyhtiöihin.
Nyt on osuva ajankohta puntaroida taloyhtiön jokaista uudistus- ja korjaushanketta energiatehokkuuden ja samalla asumisen ilmastopäästöjä vähentävien ratkaisujen kannalta.
Esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä on fiksua tarkastella ikkunoiden, ulkovaipan ja ilmanvaihdon energiatehokkuutta ja samalla parantaa asuntojen sisäilmaa ja lämpöviihtyvyyttä.
Nykyisillä energian hinnoilla energiatehokkuuden parantaminen on taloudellisesti kannattava päätös, jonka hyödyt näkyvät tulevina vuosina pienempinä energia- ja asumiskustannuksina. Energiankulutuksen sähköistyessä ja sääriippuvaisen sähköntuotannon lisääntyessä hintavaihteluiden odotetaan kasvavan.
Maalämpö, sähköautojen latauspisteet, älykkääseen kulutuksen ohjaukseen liittyvät tekniikat ja palvelut sekä aurinkosähkö ovat esimerkkejä siitä, miten taloyhtiö päivitetään nykyaikaan. Ajankohtainen aurinkosähkö on aiempaa houkuttelevampi ja kannattavampi ratkaisu. Hyvityslaskennan ansioista omalla sähköntuotannolla voidaan kattaa myös huoneistojen sähkönkulutusta.
Oikein suunnitellut ja toteutetut remontit sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntävät ratkaisut pitävät taloyhtiön hyvin hoidettujen ja uusiakin omistajia kiinnostavien kiinteistöjen joukossa.