Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Ta­lou­se­lä­mä: Ou­lu­lai­sel­la äly­luk­koyh­tiö Ilo­qil­la menee nyt lujaa: "Tässä py­ris­tel­lään kohti huip­pua"

Oululainen älylukkoyhtiö Iloq kasvoi viime vuonna 38 prosenttia ja sen liikevoittoprosentti oli 17,7, kertoo Talouselämä.

Yhtiö teki kymmenen vuotta vuotta tappiota, mutta kasvaa ja kansainvälistyy nyt vauhdilla.

Iloq pääsi myös Talouselämän TE500+-listalle, sijalle 558. Talouselämä kerää vuosittain listalle yritykset, jotka ovat liikevaihdolla mitattuna Suomen suurimmat. Toimitusjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, että yrityksen tavoitteena on päästä Suomen suurimpien yritysten joukkoon.

– Tässä pyristellään kohti huippua. Se ei ole itsetarkoitus, mutta yksi työn tuloksista, Hiltunen kertoo Talouselämälle.

Iloq tarjoaa älylukkoja erityisesti kerrostaloasumisen ja kriittisen infrastruktuurin tarpeisiin. Sen lukkoja käyttävät taloyhtiöt ja opiskelija-asuntolat, sairaalat, koulut sekä julkiset tilat.

Avainten käyttöoikeuksia hallinnoidaan pilvipalvelun kautta. Tämän vuoksi kadonnut avain ei ole turvallisuusongelma ja esimerkiksi huoltotöitä tekevät voivat saada väliaikaisen pääsyn tilaan.

Iloqin ajatuksena on vuodesta 2003 asti ollut korvata perinteinen mekaaninen lukko. Alkuun pääseminen oli kuitenkin vaikeaa. Vakuutusyhtiöiden tulee hyväksyä lukot, jotta kohteet voivat saada vakuutuksen.

– Tulimme hyvin konservatiiviseen toimialaan. Kun Iloq aloitti, digitaaliset pääsynhallintaratkaisut olivat monille vielä vieraita. Tuotteet piti saada hyväksyttyä, Hiltunen sanoo.

Iloq toimii nykyään kahdessatoista maassa. Se aikoo Hiltusen mukaan kasvaa digitaalisen pääsynhallinnan Euroopan ykköseksi.

– Viime vuonna teimme 103 miljoonaa liikevaihtoa, seuraava etappi on puoli miljardia. Tähtäämme siihen tämän vuosikymmenen aikana, hän sanoo Talouselämälle.