Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Tilaajille

Täl­lai­nen on F-35:n Suo­mes­sa val­mis­tet­ta­va etu­run­ko – näille paik­ka­kun­nil­le tulee työ­paik­ko­ja uuden hä­vit­tä­jän kriit­tis­ten osien val­mis­tuk­seen

Teknologiayhtiö Insta ja muut suomalaiset puolustusteollisuuden yritykset valmistautuvat täyttä häkää F-35:n elektronisten järjestelmien hallintaan, osien valmistukseen ja moottorien kokoamiseen. Patria rakentaa hävittäjien eturunkoja vuoteen 2040 asti.

Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen vastaa yrityksineen F-35-hävittäjän sisältämän elektroniikan kunnossapidosta Suomessa.
Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen vastaa yrityksineen F-35-hävittäjän sisältämän elektroniikan kunnossapidosta Suomessa.
Kuva: Nea Alanen

Amerikkalaisten F-35-hävittäjien kaupasta jää Suomeen puolustuskyvyn lisäksi työtä ja osaamista. Teollisen yhteistyön osuus on vähintään 30 prosenttia kauppahinnasta eli vajaat kolme miljardia euroa.

Kauppa aseineen ja koulutuksineen maksaa Suomelle 9,2 miljardia euroa. Loput 0,8 miljardia euroa kymmenen miljardin euron hintakatosta ovat kuluja hävittäjäjärjestelmän sovittamisesta Suomen puolustukseen.