Kansalaisaloitteet: Ou­lu­lai­sen Olli Kohosen kan­sa­lais­aloi­te teki stopin ve­si­lai­tos­ten yk­si­tyis­tä­mi­sel­le

vaalit: En­sim­mäi­set alue­vaa­lit jär­jes­te­tään tam­mi­kuun lopulla – tästä vaa­leis­sa ää­nes­te­tään

Talento ton­ni­luok­kaan

Oulu
Moottorilla on kiitettävä vääntömomentti tuplaturboahtimen ansiosta. Kosketusnäyttö on vakiovaruste.
Moottorilla on kiitettävä vääntömomentti tuplaturboahtimen ansiosta.
Moottorilla on kiitettävä vääntömomentti tuplaturboahtimen ansiosta.
Kuva: Tommi Ruuskanen

Fiatin pakettiauto mallistoon Doblon ja Ducaton väliin sijoittuva Talento iskee kovasti kilpailtuun kokoluokkaan.

Forum24 koeajoi Talenton 125-hevosvoimaisella turbodieselillä ja kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla. Talenton varustetaso ei jää jälkeen henkilöauton keskitason varustelulle.

Ulkonäkö: Pakettiauto on etenkin tonniluokassa muotoutunut kuvassa näkyvään eurooppalaiseen ulkoasuun. Useat pakettiautot ovat sukua toisille merkeille, koska ne valmistetaan yhteistuotantona. Muun muassa Nissan NV300 ja Opel Vivaro ovat Talenton sisarmalleja.

Pakettiauton tavaratilan ollessa suorakaiteen muotoinen tavaraa olisi kätevämpi kuljettaa ja tilaa olisi enemmän. Näin ei kuitenkaan Euroopassa tonniluokassa ole koska ongelmia syntyisi auton tilan tarpeesta ja ilmanvastuksesta, joka kasvattaisi polttoaineen kulutusta.

Ajettavuus: Pakettiauto on pääsääntöisesti aina hyvä ajaa. Pitkähkö akseliväli tasoittaa kyydin, korkea istuma-asento on ergonomisesti toimiva ja näkyvyys on hyvä. Talento tarjoaa nämä. Talenton ohjausvaste on aito ja tuntuma tiehen kohdallaan.

Suomessa sallitut nopeudet ovat helposti ajettavissa. Soratiellä Talento oli kuin kotonaan. 120 kilometrin tuntinopeudessa kulku on tasaista, eikä melutaso nouse häiritseväksi.

Kesäkuun alusta 2020 alkaen nopeutta ei ole enää erikseen rajoitettu, vaan sekä matkailu- että pakettiautolla voi ajaa tiekohtaisten nopeusrajoitusten mukaan.

Tilojen käytännöllisyys: Ohjaamo on rekisteröity kolmelle, mutta tavan mukaan kaksi aikuista matkustaa tai liikkuu työtehtävissä mukavasti, kolmas mahtuu vain lyhyeen kuljetukseen.

Tavaratilan pituus on 2,94 metriä, korkeus 1,4 metriä ja leveys pyöränkotelon välillä 1,27 metriä. Tavaratilan tilavuus on viisi kuutiometriä.

Kuormalava saadaan trukilla kyytiin myös sivuoven kautta. Kiinnityslenkkejä on lattiassa sekä korkeammalla.

Tavaratilan vanerointi sisältyy hintaa. Tavaratilan valaistus jättää toivomisen varaa.

Suorituskyky: Koeajettu tuplaturbo moottori toimii voimanlähteenä mainiosti, ellei autossa ole jatkuvasti tuhannen kilon kantavuuskuorma. Muutaman sadan kilon kuormalla voimaa on erinomaisesti. Kolme ensimmäistä vaihdetta ovat hitaaseen ajoon, alamäkeen auto lähtee kytkintä yhtään luistattamatta liikkeelle kakkosella. Kiihdytettäessä vaihtamisopastin on hyvä apu, kunnes oppii tuntemaan moottorin vääntöalueen.

Varustelutaso: Vakiovarusteita: tehdastakuu 24 kuukauden ilman kilometrirajaa, peruutuskamera ja -tutka takana, ilmastointi, kahdet renkaat vanteineen, vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin, ajotietokone, metalliväri, Audio 5 kosketusnäyttö, NAVI, CD, Bluetooth, AUX/USB/MP3, ABS + ESP + mäkilähtöavustin + hätäjarrutus tehostin, sähkötoimiset lasinnostimet, automaattinen polttoainekäyttöinen lisälämmitin.

Myynti Oulussa: Rinta-Joupin Autoliike Oy.

Video koeajosta nähtävissä Oulu247-sovelluksessa, jonka voi ladata App Storesta ja Google Playsta.

Kiitämme:

+ Tasapainoista ajettavuutta.

+ Runsaita vakiovarusteita.

Moitimme:

- Tavaratilan vaatimatonta valaistusta.

Fakta:Fiat Talento 1,6 ECOjet 125 L2H1

Pituus 5 390 mm.

Akseliväli 3 498 mm.

Leveys 1 950 mm.

Korkeus 1 953 mm.

Moottori 1 598 cm3.

CO2-päästöt 159 g/km.

Teho 125 hv.

Vääntömomentti 320 Nm/1 500 r/min.

Huippunopeus 177 km/h.

Kokonaismassa 3 040 kiloa.

Ajoneuvovero 280,68 euroa vuodessa.

Hinta alkaen 28 500 euroa, erä autoja.