Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Taleban toisti jäl­leen, ettei Af­ga­nis­ta­nin eva­kuoin­tei­hin anneta lisää aikaa

Äärijärjestö aikoo estää ihmisten pääsyn kentälle. Talebanin edustajan mukaan kenenkään ei tarvitse lähteä, koska kaikki ovat turvassa ja hallinto on saatu toimimaan.

Taliban-johtaja puhui vapautetuille poliittisille vangeille tiistaina Afganistanin Kandaharissa. Taliban on vapauttanut noin 200 poliittista vankia osana viime viikolla julkistamaansa armahduskampanjaa.
Taliban-johtaja puhui vapautetuille poliittisille vangeille tiistaina Afganistanin Kandaharissa. Taliban on vapauttanut noin 200 poliittista vankia osana viime viikolla julkistamaansa armahduskampanjaa.
Kuva: STRINGER

Satojen Afganistanista pois pyrkivien maan kansalaisten tulevaisuus synkkeni tiistaina entisestään kun äärijärjestö Taleban toisti jälleen, ettei se suostu evakuointien takarajan siirtämiseen elokuun lopusta.

Talebanin edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan lisäajalle ei ole perusteita.

– Heillä on käytössään koneita ja lentokenttä, joten heidän tulisi pystyä saamaan kansalaisensa ja sopimustyöntekijänsä pois täältä, Mujahid perusteli.

Samalla Mujahid paheksui Yhdysvaltojen intoa viedä pois maasta koulutettuja ihmisiä, kuten insinöörejä ja lääkäreitä.

– Pyydämme heitä lopettamaan tämän prosessin. Tämä maa tarvitsee heidän kykyjään. Heitä ei pidä viedä muihin maihin, Mujahid sanoi.

Talebanin edustaja kehotti muutenkin ihmisiä olemaan enää pyrkimättä lentokentälle, koska tilanne siellä on kaoottinen. Kaikkien kentälle yrittävien tulisi palata koteihinsa, ja heidän turvallisuutensa taataan, Mujahid sanoi BBC:n mukaan.

Talebanin edustajan mukaan taistelijat eivät tule enää päästämään ihmisiä kentälle.

Mujahidin mukaan Yhdysvallat usuttaa ihmisiä kentälle, vaikka siihen ei ole mitään syytä, koska paikallishallinto sekä koulut ja sairaalat on jo saatu toimimaan.

Talebanin edustaja vakuutti niin ikään, ettei uusi hallinto aio estää naisten työntekoa, vaan nykyinen määräys pysyä kotona on tilapäinen, ja tarkoitettu vain turvaamaan naisia kaaoksen keskellä.

– Haluamme heidät töihin, mutta turvallisuustilanteen on oltava parempi, Mujahid vakuutteli.

Yhdysvaltain hallinnon tietojen mukaan noin 50 000 afganistanilaista on paennut maasta Kabulin lentokentän kautta sen jälkeen kun Taleban palasi valtaan puolitoista viikkoa sitten.

Aika ei riitä

Muun muassa Britannia ja Espanja ehättivät jo ennen Talebanin ilmoitusta tiistaina kertoa, ettei niillä ole mitään mahdollisuuksia saada kaikkia evakuoitaviaan pois Afganistanista ennen määräaikaa.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan ihmisiä "priorisoidaan armottomasti". Haaste on niin suuri, että kaikkia ei saada pois maasta, ministeri sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Myös Espanjan puolustusministeri Margarita Robles sanoi, ettei kaikkia Espanjalle työskennelleitä afganistanilaisia saada pois maasta ajoissa.

Ranska puolestaan kertoo päättävänsä oman evakuointioperaationsa torstaina, jos Yhdysvallat pitäytyy alkuperäisessä aikataulussa.

"Lupaukset on muutettava teoiksi"

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet puolestaan muistutti tiistaina, että naisten ja tyttöjen kohtelu tulee olemaan Taleban-hallinnon avainkysymys. Komissaari vaati äärijärjestöä myös kunnioittamaan niitä lupauksia, joita sen edustajat ovat viime päivinä antaneet.

– On täysin Talebanin vastuulla muuttaa nämä sanat todellisuudeksi. Perustavanlaatuinen punainen linja tulee olemaan naisten ja tyttöjen kohtelu. Heidän vapauksiaan, oikeuttaan koulutukseen, vapaaseen liikkumiseen, itseilmaisuun ja työntekoon on kunnioitettava, Bachelet vaati.

YK:n ihmisoikeusneuvoston kokous päättyi yhteiseen julkilausumaan, jossa vakuutettiin maailmanjärjestön "järkähtämätöntä tukea" Afganistanin naisille ja tytöille. Neuvosto ei kuitenkaan vaatinut kansainvälistä tutkimusta talebanien toimista, mikä sai monet ihmisoikeusjärjestöt arvostelemaan koko päätöslauselmaa sanahelinäksi.

BBC kertoi tiistaina saaneensa useista luotettavista lähteistä raportteja talebanien kostoiskuista ja naisiin kohdistuneista väkivallanteoista.