URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Ta­kai­sin Kem­pe­lee­seen muut­ta­va Juha Sipilä: Syk­syl­lä tultava työl­li­syys­toi­mia

"Aikuisten oikeita" päätöksiä peräävän Juha Sipilän arki palaa Kempeleeseen. Sipoon koti vaihtuu reilusti pienempään omakotitaloon.

– Olen ollut neljässä edellisessä puoluekokouksessa niin kiireinen, etten ole ehtinyt juttelemaan puoluekokousväen kanssa. Nyt aion jutella ja nauttia muutenkin, Juha Sipilä sanoo.
– Olen ollut neljässä edellisessä puoluekokouksessa niin kiireinen, etten ole ehtinyt juttelemaan puoluekokousväen kanssa. Nyt aion jutella ja nauttia muutenkin, Juha Sipilä sanoo.

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä on varoitellut koko kevään koronakriisin jättimäisistä vaikutuksista.

Forum24:n haastattelussa mikään ei ole muuttunut:

– Päivittäin on tullut tietoja uusista tartuntaennätyksistä lähinnä Etelä- ja Pohjois-Amerikasta.

Vaikka toista aaltoa ei Suomessa tulisikaan, etenkin vientiteollisuus tulee kohtaamaan vaikeuksia, jotka näkyvät täällä työllisyydessä ja taloudessa.

Sipilä kertoo laskeneensa Keskustan eduskuntaryhmän pyynnöstä skenaarion, kuinka paljon ensimmäinen aalto vaikuttaa valtion ja kuntien talouteen.

– Päädyin arvioon, että taloutta pitäisi vakauttaa vuositasolla reilusti yli kymmenen miljardia, jotta julkisen talouden tasapaino saavutettaisiin edes tämän vuosikymmenen lopulla.

Kuinka valmiita hallituskumppanit?

Paras lääke koronan aiheuttamaan vaivaan on työllisyys. Sipilä sanookin, että syksyn budjettiriiheen on "aikuisten oikeasti tultava työllisyystoimia, jotka myös vaikuttavat aikuisten oikeasti".

– Työvoimahallinnon tuottavuus- ja kehittämistoimet eivät nyt riitä. Ne hukkuvat kohinaan. Tällä vuosikymmenellä on löydettävä 150 000 uutta työpaikkaa entisten lisäksi.

Edellisellä hallituskaudella (2015–2019) kestävyysvajeeksi arvioitiin kymmenen miljardia vuodessa. Nyt urakka on paljon kovempi, 15–17 miljardia vuodessa, vaikka vajetta edellisellä kaudella merkittävästi jo korjattiin, hän perustelee

Jos vajeen kattamiseksi ei löydy lisätuloja, on karsittava menoja.

– Minulla ei ole käsitystä, kuinka valmiita hallituskumppanit ovat tekemään tarvittavat työllisyystoimet, saati sitten karsimaan menoja.

Hyvä pysyä hallituksessa

Juha Sipilä on niitä keskustalaisia, jotka haluavat puolueen pysyvän hallituksessa.

Virallisesti muita ei olekaan:

– Kriisiviikonloppuna, jolloin Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävistä, oli kyllä julkisuudessa monenlaisia väitteitä (Keskustan eri linjoista). Kaikki (Keskustan hallitusvastuuseen liittyvät) päätökset on kuitenkin tehty yksimielisesti tähän saakka.

ELY-keskukset kertoivat viime viikolla, että myönnetyllä koronarahoituksella on ollut vaikutusta yritysten selviytymiseen.

Sipilä on samaa mieltä.

– Uskon, että selviämme vahvoilla tukitoimilla. Silti tulee yritysten lopettamisia ja konkursseja.

Sipilän mielessä kummittelee myös peikko nimeltä toinen aalto.

– Jos se tulee, on vakava paikka.

Puoluekokous syksyllä Oulussa

Keskustan puoluekokous on syyskuun alussa Oulussa.

Toistaiseksi puheenjohtajaksi on julkisesti ehdolla vain nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Sipilä sanoo, ettei hänen tiedossaan ole muitakaan, ei-julkisia ehdokkaita. Monen suosikin Annika Saarikon kantakin on entinen, eikä hän ole ainakaan vielä asettunut ehdolle.

Sipilä on totta kai mukana puoluekokouksessa, mutta ei aio esitellä "kakkaroitaan". Tuskin hän käyttää edes puheenvuoroa.

– Olen ollut neljässä edellisessä puoluekokouksessa niin kiireinen, etten ole ehtinyt juttelemaan puoluekokousväen kanssa. Nyt aion jutella ja nauttia muutenkin, hän sanoo.

Omakotitalo Kempeleestä

Sipilä muutti puolisonsa Minna-Maaria Sipilän kanssa Kempeleestä Sipooseen vuonna 2014.

Sipoon asunnon autotallissa Sipilä nikkaroi puu- ja teki metallitöitä, myös ne kuuluisat "kakkarat". Sotkamon puoluekokouksessa 2018 hän esimerkiksi esitteli linjapuheessaan teräsputkesta tekemänsä "Luottamuksen apilan".

Nyt Sipilöiden Sipoon talo on myynnissä. Mitä seuraavaksi?

– Olemme muuttamassa arkemme takaisin Kempeleeseen. Olemme ostaneet reilusti Sipoon kotia pienemmän omakotitalon. Autokatoksen päätyyn olen tekemässä pientä verstasta. Talossa riittää remontoitavaa kesäksi, Sipilä kertoo.

– Alan käymään töissä eduskunnassa Kempeleestä käsin.

Martti Turunen

martti.turunen@forum24.fi