Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Tais­te­lu Pis­tol­sis­ta

30 vuotta sitten Suomi oli nykyistä ahtaampi paikka. Alkuvuodesta 1978 vanhuudenheikko Urho Kekkonen jyräsi presidentinvaaleissa, Helsingin nuorisolautakunta asetti Aku Ankan boikottiin - ja Sex Pistolsin maahantulo estettiin.

Sex Pistolsin rumpali Paul Cook (vas.), basisti Sid Vicious, laulaja Johnny Rotten ja kitaristi Steve Jones talloivat vuonna 1977 Lontoon katuja autuaan tietämättöminä siitä, että heidän tärkein soittimensa on "mekaaninen äänensärkijä", laite, jota ei ole vielä tähän päivään mennessä nähty.
Sex Pistolsin rumpali Paul Cook (vas.), basisti Sid Vicious, laulaja Johnny Rotten ja kitaristi Steve Jones talloivat vuonna 1977 Lontoon katuja autuaan tietämättöminä siitä, että heidän tärkein soittimensa on "mekaaninen äänensärkijä", laite, jota ei ole vielä tähän päivään mennessä nähty.

Lähteet tekstissä mainittujen lisäksi:
Punk - rokkishokki (Soundi-kirjat 1978),
Näkökulmia rockkulttuuriin (Otava 1987), Tiimalasin santaa - Eppu Normaalin tarina (WSOY 2000), Ylen Elävä arkisto.

Miekka ja kypärä -palstalla käsitellään
nuorisokulttuuria ja -tapahtumia
menneiltä vuosilta.

30 vuotta sitten Suomi oli nykyistä ahtaampi paikka. Alkuvuodesta 1978 vanhuudenheikko Urho Kekkonen jyräsi presidentinvaaleissa, Helsingin nuorisolautakunta asetti Aku Ankan boikottiin - ja Sex Pistolsin maahantulo estettiin.

1977 Britanniasta kantautuva uusi rockin alalaji, punk, saa huomiota Suomessakin. Nuortenlehdet Suosikki ja Help julkaisevat sensaatiojuttuja, joissa punk esitellään shokeeraavana muoti-ilmiönä: "Kuteiden tarttee olla pöyristyttäviä, mauttomuuden huippuja, räikeitä, rohkeita ja jopa hiostuttavimmatkin tekokuidut ovat in", "Väkivalta on nostanut punkin kuuluisuuteen" (Suosikki)

Sex Pistols noteerataan myös. "Rääväsuisesta riiviölaumasta on muutamassa kuukaudessa kehittynyt ns. uuden aallon keulakuva", kirjoittaa Help. Suosikin mukaan laulaja Johnny Rotten "pisti [haka]neuloja päähänsä, korvaansa ja poskensa läpi".

Lastensuojelun keskusliitto esittää julkilausuman, jossa kannetaan huolta väkivaltamuodista, kuten raggareista ja punkrockista.

3.1.1978 Helsingin Sanomissa ilmestyy toimittaja Raija Forsströmin juttu "Parasta lapsille?": "Sex Pistols, nuortenlehtienkin rääväsuiseksi riiviölaumaksi nimeämä, on tulossa karjumaan Suomeen... Väkivaltaisuudestaan ja omituisuudestaan tunnetun yhtyeen kaikilla jäsenillä on takanaan erilaisia huume- ja pahoinpitelysyytteitä... [18. tammikuuta] on hakaneuloja poskilihastensa läpi työntelevien poikien määrä kiekaista Helsingin Työväentalon estradilla... Yhtyeen tärkein ´soitin´ on mekaaninen äänensärkijä, jolla syntyy räkäinen, kätkättävä ääni... Kenenkähän asia olisi estää moisten pääsy Suomeen - lastensuojelijoiden vai ympäristöhygieenikkojen?"

4.1.
Helsingin Sanomat uutisoi, että "Kuusi pistoolia" (vrt. ruotsin "sex") on "valitettavasti" tulossa Suomeen.


5.1.
Lastensuojelun keskusliitto vaatii ulkomaalaistoimistoa kieltämään Sex Pistolsin maahantulon: "Yhtyeen esiintymisellä Suomessa olisi väkivaltaa ihannoivaa muotia tarpeettomasti levittävä vaikutus." "Moisia vetoomuksia voi toimistoon lähettää lisää", kehottaa Helsingin Sanomat.

Kahdeksan varhaisnuorisojärjestöä puoluekentän laidasta laitaan kokoontuu Helsingin Työväentalolle laatimaan julkilausumaa Sex Pistolsin maahantulon estämiseksi. Vasemmistonuoret luulevat Pistolseja fasisteiksi, syynä Rottenin käyttämä rautaristi. Punkia musiikillisena ja yhteiskunnallisena protestiliikkeenä pitävä Soundi-lehti huolestuu. Työväentalolle toimitetaan materiaalia, joka todistaa päinvastaista. Tieto mm. Rottenin rasisminvastaisuudesta ei käännä Pioneerien ja Nuorten Kotkien päätä.

Soundista soitetaan Helsingin Sanomien mielipideosaston toimittajalle, joka suostuu vastineen julkaisemiseen.


6.1.
Soundin toimittajan Pekka Markkulan vastine Helsingin Sanomille lähtee Tampereelta linja-autolla. Sitä ei koskaan julkaista.

Helsingin Sanomat kertoo puolueiden lapsijärjestöjen vastustavan Sex Pistolsia ja täsmentää sen edustavan "ns. punk-suuntausta, johon liittyy mm. hakaneulojen kiinnittäminen esiintyjien kasvoihin."

Ilta-Sanomissa Pioneeriliiton pääsihteeri sanoo Sex Pistolsin edustavan "väkivaltaa ihannoivaa massakulttuuria pahimmillaan".

12.1. Ulkomaalaistoimisto epää Pistolsien työluvan. Syyksi ilmoitetaan muusikoiden rikollinen tausta. Myös SAK ja sosiaalihallitus ovat vedonneet bändin tulon estämiseksi.

Soundi tilaa levy-yhtiö Virginiltä Pistolsin muusikoiden rikosrekisterit ja kaavailee kansalaisadressia yhtyeen puolesta.

Ajankohtainen kakkonen haastattelee Pekka Markkulaa ja Lastensuojelun keskusliiton Kalle Justanderia. Hakaneuloissa ja
-risteissä on kyse shokkivaikutuksesta, tavasta kapinoida, sanoo Markkula. Justander: "Punk tarjoaa lapsille ja nuorille anarkiaa ja väkivaltaa muotiasiana."

13.1.
Pistolsin keikan järjestäjän Antti Einiön haastattelu Helsingin Sanomissa: "Sex Pistols on englantilaisen työväenliikkeen bändi... Suomessa työläispiirit ovat tiltanneet! Äärioikeiston täällä olisi pitänyt yhtyettä vastustaa."
1 500 pääsylipusta on myyty 700.

14.1. Sex Pistolsin Yhdysvaltain-kiertueen viimeinen keikka San Franciscossa.


16.1.
Soundin pyytämät rikosrekisterit saapuvat. Huumerikoksia on yksi (Rotten), samoin väkivaltarikoksia (Sid Vicious). Tuomiot: sakkoja.

Ilta-Sanomien pääkirjoitussivu: "Punk-rock-yhtyeestä Sex Pistols ei liene sanottu muuta mainittavaa kuin että musikantit ovat nousseet yhteiskunnan pohjalimoista ja tuoneet protesteina esiintymislavoille sontaisia tapoja, suorastaan luonnonvastaisia näkymiä."

17.1.
Johnny Rotten ilmoittaa eroavansa Sex Pistolsista.


20.1.
Tieto Pistolsin hajoamisesta saavuttaa Soundin. Kansalaisadressi unohdetaan.Myöhemmin
Vasemmistonuoriso kääntää nopeasti takkinsa punkin suhteen. "Kyllä tuo touhu oli omiaan vieraannuttamaan vasemmistoliikkeestä, se nuoleskelu, joka sitten seurasi tyrmäämisen jälkeen", kommentoi Eppu Normaalin basisti Mikko Saarela.

Eppu Normaali irvii Pistols-jupakkaa biisillä Rääväsuita ei haluta Suomeen (1978). Vaavi-yhtye julkaisee kappaleen RARF - Rock against Raija Forsström (1980). "Parasta lapsille" -fraasi elää Mika Saastamoisen suomipunk-historiikin (2007) nimenä.

Forsström kertoo kirjoittaneensa juttunsa punk-ilmiöstä huolestuneen esimiehensä käskystä: "Tällä elämänkokemuksella en olisi koko juttua kirjoittanut, mutta silloin olin vihreä ja tein työtä käskettyä. Luin siis kaiken mitä nuorisolehdissä ja mm. New York Timesissa ilmiöstä löytyi ja muokkasin aineistosta pienen jutun. Myöhemminhän on käynyt ilmi, että näissä lähteissä oli epätarkkuuksia." (HS 19.3.96)

21. kesäkuuta 1996 Sex Pistols soittaa lyhyen nostalgiakiertueensa ensimmäisen keikan Messilän Juhannuksessa pullosateessa.
"Kirjoitin jutun huumorimielellä"
, muistelee Forsström (Seura 20/04).