Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Tai­ka­Box sai tek­no­lo­gias­ta seit­se­män­nen tans­si­jan – "Tämä on esitys, joka kestää krii­si­ti­lan­teen"

Out of Urgency käsittelee ilmastonmuutosta, digitalisaatiota ja tautia nimeltä Covid-19

Oulu
Out of Urgencyssä tanssii oululainen Henna Räsänen.
Out of Urgencyssä tanssii oululainen Henna Räsänen.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

Alun perin, jos koronavirus ei olisi tullut ja sekoittanut kaikkia suunnitelmia, kuusi tanssitaiteilijaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä olisivat vierailleet kevään aikana toistensa luona.

Näiden ”tutkimusmatkojen” pohjalta piti järjestää neljän teoksen yhteiskiertue.

Kaikki meni kuitenkin uusiksi jo ensimmäisen Luulajassa vietetyn kokoontumisen jälkeen.

– Ryhdyimme miettimään, siirrämmekö koko projektin, vai mitä tehdään. Koska projektin kantavana ideana oli kuitenkin yhteistyön rakentaminen ja kestävä kehitys alueilla, lähdimme rakentamaan uudenlaista systeemiä, jossa ei tarvitse ylittää rajoja, TaikaBoxin perustaja, koreografi ja tanssija Tanja Råman kertoo.

Aitoa jakamista

Neljän erillisen esityksen sijaan päätettiin luoda yksi yhteinen teos. Toinen Taika­Boxin perustajista, John Collingswood, ryhtyi projektin ”tekniseksi pääksi”. Hän pystytti striimausteknologian, jonka avulla tanssijat ovat olleet 6–7 tuntia päivässä online-yhteydessä toisiinsa.

– Täytyy sanoa, että omasta mielestäni tämä on toiminut jopa paremmin näin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tanssijat olisivat toimineet erillään. Nyt on on ollut aitoa jakamista, toisten menetelmiin ja tyyleihin tutustumista. Ei ole kuusi erillistä toimijaa, vaan he ovat yhtenäinen tiimi. Se on upeaa, Råman sanoo.

Out of Urgency -nimeä kantava teos esitetään yhtä aikaa kaikissa neljässä eri maassa. Se kertoo ilmastonmuutoksesta, digitalisaatiosta ja Covid-19:sta.

– Ei villeimmissä unissakaan osattu odottaa, että nyt meillä on lopputuloksena teos, joka on hyvin puhutteleva, mutta myös systeemi, jota voidaan jatkossa hyödyntää muihin projekteihin.

TaikaBox ei ole suinkaan tämän projektin myötä ensimmäistä kertaa tutustumassa teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Päinvastoin yhdistyksen tavoitteena on ollut luoda Ouluun kansainvälisesti merkittävä tanssia ja teknologiaa yhdistävä hubi, jossa teknologia olisi osa taiteellista sisältöä ja prosessia.

Råman kertoo, että Out of Urgencyssä striimausteknologiaan suhtaudutaan seitsemäntenä tanssijana, jolle on annettu nimikin: Jr eli junior.

– Jr tarvitsee myös oman aikansa, lämmityksen ja harjoitusajan. Kun työskennellään teknologian kanssa, mitään ei voi asettaa etukäteen. Täytyy tutustua, millainen liike sopii teknologiaan. Kaikki täytyy löytää.

Ruotsalainen Dansinitiativet toimii projektin organisoijana ja rahoittajana, mutta itse teoksen koreografiassa ovat olleet mukana lisäksi TaikaBox ja projektin kuusi tanssitaiteilijaa.

– Mukana on neljä eri kulttuurillista paikkaa. Jokainen harjoitus- ja esityspaikoista on erilainen. Välillä on revitty hiuksia, että ”tuo ei toimi tuolla”. Jokaisessa paikassa on nyt omat esityksensä, mutta ne linkittyvät toisiinsa.

– Tämä on esitys, joka kestää kriisitilanteen, Råman sanoo.

Out of Urgencyn ensi-ilta torstaina 5.11. TaikaBox-studiolla.