Tai­fuu­ni Hagibis on jo ai­heut­ta­nut tuhoa ja yhden kuo­lon­uh­rin – mil­joo­nia ihmisiä ke­ho­te­taan jät­tä­mään kotinsa

Rankkasateiden pelätään aiheuttavan vakavia tulvia. Kovat tuulet ja kaatosade ovat aiheuttaneet jo yhden kuolonuhrin.

Taifuuni Hagibisin mukanaan tuomat sateet ja tuulet ovat aiheuttaneet tuhoa Tokion itäpuolella.
Taifuuni Hagibisin mukanaan tuomat sateet ja tuulet ovat aiheuttaneet tuhoa Tokion itäpuolella.
Kuva: JIJI PRESS

Voimakas taifuuni Hagibis lähestyy Japania. Taifuunin keskus ei ole vielä saavuttanut rannikkoa, mutta kovat tuulet ja kaatosade ovat aiheuttaneet jo yhden kuolonuhrin ja sähkökatkoksia. Uutistoimisto AFP:n mukaan yli kolmea miljoonaa ihmistä kehotetaan jättämään kotinsa ja yli 13  500 ihmistä on siirtynyt tilapäisiin suojiin.

Taifuunin odotetaan rantautuvan Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantaina alkuillasta. Hagibis on ensimmäinen Honshulle iskevä erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana.

Voimakkuutensa lisäksi taifuuni on myös poikkeuksellisen suuri, ja sen odotetaan tuovan mukanaan erittäin voimakkaita tuulia suureen osaan Honshua. Laajoille alueille on annettu varoituksia niin voimakkaista tuulista ja voimakkaasta aallokosta kuin maanvyörymistä ja tulvistakin. Etenkin tulvien pelätään aiheuttavan suuria tuhoja.

Taifuuni vaati ensimmäisen kuolonuhrinsa Chiban alueella Tokion itäpuolella, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton. Autoa kuljettanut 49-vuotias mies kuoli. Chibassa tuulet myös vaurioittivat useampia taloja ja tuhosivat yhden kodin. Viisi ihmistä joutui sairaalaan lievien vammojen takia. Yli 10  000 taloutta oli Chibassa ilman sähköä lauantaiaamuna.

Lentoliikenteen ja urheilutapahtumien aikataulut sekaisin

Japaniin iskee vuosittain keskimäärin 20 taifuunia, mutta ne aiheuttavat harvoin merkittäviä häiriöitä pääkaupungissa Tokiossa. Nyt kuitenkin myös Tokion seutu on joutumassa taifuunin reitille.

Tokioon on ennustettu vuorokauden sademääräksi noin puolta metriä. Vielä enemmän sadetta on saamassa Tokain alue Tokion länsipuolella. Puuskittaisten myrskytuulten ennakoidaan puhaltavan jopa 60 metriä sekunnissa.

Tiedossa on myös liikennekaaos. Lähes 2  000 lentoa on peruttu, joista 260 on kansainvälisiä lentoja. Myös monet luotijunayhteydet Tokiosta on peruttu, ja monet ruokakaupat ovat suljettuina. Perjantaina monen kaupan hyllyt tyhjenivät, kun japanilaiset kävivät ostamassa tarvikkeita taifuunin lähestyessä.

Autonvalmistajista esimerkiksi Toyota ja Honda ovat sulkeneet tehtaansa lauantaiksi.

Hagibis on sekoittanut myös urheilutapahtumien aikatauluja. Formula 1:n Japanin gp:n aika-ajot on jo siirretty sunnuntaille ja kaksi Japanissa pidettävien rugbyn MM-kisojen ottelua on peruttu. Vaarassa on myös sunnuntainen rugbyn MM-ottelu Japanin ja Skotlannin välillä. Ottelun peruminen veisi Skotlannin jatkomahdollisuudet, ja Skotlannin rugbyliitto on uhannut oikeustoimilla, jos ottelu perutaan.

Tokion Disneyland puolestaan on lauantaina ensimmäistä kertaa historiassaan koko päivän suljettuna taifuunin takia.

Taifuuni Faxai iski Chiban alueelle syyskuussa. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja yli 36  000 kotia kärsi tuhoja.