Taide on lääk­kee­tön­tä ki­vun­hoi­toa

Saattohoito-osastolla eletään täyttä elämää kuoleman odottelun sijaan

Oulu
Taiteilija Riikka Kontion teokset ovat potilashuoneisiin lainattavissa Taideapteekista. – Halusin tehdä energisoivia ja toivoa antavia teoksia. Taivas, maa ja vesi -elementit ovat täynnä elämää ja konkreettisia voiman lähteitä. Voimia toivon niin potilaalle kuin omaisillekin elämän kipeisiin hetkiin. Tanssitaitelija Helena Ratinen on käynyt päivittäin osastolla ilahduttamassa potilaita. Tanssiin saa osallistua jokainen omien voimavarojensa mukaan. Ratisella on osastolla aikaa myös kuunnella ja istua vierellä, silittää ja pitää kädestä.
Taiteilija Riikka Kontion teokset ovat potilashuoneisiin lainattavissa Taideapteekista. – Halusin tehdä energisoivia ja toivoa antavia teoksia. Taivas, maa ja vesi -elementit ovat täynnä elämää ja konkreettisia voiman lähteitä. Voimia toivon niin potilaalle kuin omaisillekin elämän kipeisiin hetkiin.
Taiteilija Riikka Kontion teokset ovat potilashuoneisiin lainattavissa Taideapteekista. – Halusin tehdä energisoivia ja toivoa antavia teoksia. Taivas, maa ja vesi -elementit ovat täynnä elämää ja konkreettisia voiman lähteitä. Voimia toivon niin potilaalle kuin omaisillekin elämän kipeisiin hetkiin.

Hoidamme eläviä ihmisiä, emme kuolevia potilaita.

Saattohoito-osaston palveluesimies Sirkka Viitasen sanat pysäyttivät taiteilija Riikka Kontion.

– Loppuun asti on toivoa ja meidän tulee tukea sitä ajatusta. Vain toivon kohde muuttuu, Kontio pohtii.

Ajatuksista syntyi Kulttuuriosuuskunta Ilmeen Elävä Kuolema, kulttuuri ja taide osaksi saattohoitoa -hanke, jonka koordinaattorina Kontio toimii.

Oulun kaupungin ja Taiteen edistämiskeskuksen tukema hanke tuo taidetta Oulun kaupunginsairaalan palliatiivisen ja saattohoidon osasto A2:lle yhdeksän taiteilijan voimin.

Taiteenmuotoina ovat tanssitaide, kuvataide ja valokuvaus.

Esimerkiksi tanssitaiteilija Helena Ratinen on käynyt päivittäin osastolla tanssimassa ja kohtaamassa saattohoidossa olevia ihmisiä.

– Se on tuonut osaston elämään vaihtelua ja potilaille mahdollisuuden ajatella normaaleja asioita kuoleman ja kipujen sijaan. Taiteilijat ovat osastolla ennen kaikkea tärkeitä kuuntelevia ihmisiä saattohoidettavan vierellä, kuvaa osaston palveluesimies Sirkka Viitanen.

Taiteilija Hanna Kaisa Vainio pukkaa silloin tällöin osastolla kasvikärryä. Se on kuin lääkekärry, mutta sen tarjoamien ”lääkkeiden” yliannostus on suositeltavaa.

”Lääkkeet” ovat kärryyn kerättyjen kasvien tuomia muistoja ja tarinoita.

Vainio vierailee potilaiden luona kuulemassa kasveihin liittyviä muistoja ja tarjoaa samalla erilaisia äänimaisemia kuultavaksi.

– Taide on kuolevalle lääkkeetöntä kivunhoitoa. Se syntyy kohtaamisen hetkellä, ja voi olla esimerkiksi myös levottoman potilaan silittelyä ja rauhoittamista. Taide on rohto, joka virkistää ja antaa voimia, Viitanen kertoo.

Apteekista elämyksiä

Tänään torstaina saattohoito-osastolle ripustetaan pysyvä ”Taideapteekki”.

– Apteekin ajatuksena on, että osaston potilaat voivat lainata Hiukkavaaran taiteilijoiden tekemiä taideteoksia potilashuoneisiinsa.

Joku voi esimerkiksi haluta peittää huoneen mustan televisioruudun värikkäällä luonnonmaisemalla.

– Osastolla eletään täyttä elämää eikä odotella kuolemaa. Moni sisustaa huonettaan omilla verhoillaan tai kuvillaan ja on erittäin merkityksellistä, että voi elää viimeisiä hetkiään muistojen ja voimauttavia ajatuksia tuomien asioiden ympäröimänä, Viitanen kuvaa.

Taidehetkiin yhdessä taiteilijoiden kanssa potilaat voivat osallistua omien voimavarojensa mukaan. Potilaspaikkoja osastolla on 37.

– Projektin yksi tärkeimmistä tavoitteista on tuoda taidetta tasavertaisesti kaikkien saataville ja lisätä mahdollisuuksia elämysten kokemiseen saattohoidon piirissä, vaikka täysin liikuntakyvyttömänä, Riikka Kontio painottaa.

Erityinen paikka

Hanke kestää vuoden, vielä maaliskuuhun saakka.

Projekti on ollut taiteilijoille pysäyttävä ja heille on järjestetty työnohjausta työskentelyn tueksi.

– Olemme käsitelleet työnohjauksessa kuoleman teemaa ja sairaalaosastoa työympäristönä. Saattohoito-osasto on aivan erityinen paikka taiteelle ja työlle. Se pysäyttää oleellisen äärelle, Kontio miettii.

Palveluesimies Sirkka Viitanen kiittelee taiteilijoita yhteistyöstä ja kertoo sen vaikuttaneen osaston ilmapiiriin tuoden ilonpilkahduksia ja voimaa niin potilaille, omaisille kuin työntekijöillekin.

– Meillä järjestetään lisäksi lauluhetkiä, joissa lauletaan muitakin lauluja kuin virsiä. Kaikki ohjelma osastolle on tervetullutta tuomaan elämää ja iloa!

Hankkeen toteuttajina on yhdeksän taiteilijaa:

Saija Candelin, Oulu

Kaisu Heikkilä, Oulu

Saara Heinonen, Oulu

Pekka Homanen, Oulu

Ilona Kivijärvi, Oulu

Riikka Kontio, Oulu

Helena Ratinen, Jyväskylä

Hanna Kaisa Vainio, Helsinki

Martu Väisänen, Oulu