Syyt­tä­jä: Lubitz etsi netistä tietoa len­to­ko­nei­den tur­va­ovis­ta

Ranskassa viranomaiset ovat löytäneet toisen mustan laatikon tuhoutuneesta Germanwingsin matkustajakoneesta. Laatikon etsinnät kestivät yhdeksän päivää.

Etsintätyöt turmapaikalla jatkuvat yhä.
Etsintätyöt turmapaikalla jatkuvat yhä.
Kuva: YVES MALENFER/DICOM/MINISTERE INTERIEUR/HO

Ranskassa viranomaiset ovat löytäneet toisen mustan laatikon Germanwingsin tuhoutuneesta matkustajakoneesta. Laatikon etsinnät kestivät yhdeksän päivää.

Syyttäjät toivovat saavansa laatikosta lisää tietoa turman syistä. Ensimmäisen löydetyn laatikon tiedot viittasivat siihen, että perämies Andreas Lubitz olisi pudottanut koneen tahallaan.

Koneen tuhossa kuoli 150 ihmistä.

Toinen musta laatikko sisältää teknisiä tietoja turmakoneesta ja lennosta. Tutkijoiden mukaan siitä saadaan selville, mitä ohjaamossa on tehty ja kuka on tehnyt. Kun tiedot yhdistetään aiemmin löydettyyn äänitallenteeseen, kuva tapahtumista tarkentuu huomattavasti.

Ranskan syyttäjäviranomaiset aikovat järjestää lehdistötilaisuuden myöhemmin tänään.

Lubitz oli kertonut masennuksestaan

Ensimmäisen laatikon sisältämä nauhoitus osoitti, että 27-vuotias Lubitz oli yksin ohjaamossa, kun kone osui vuorenseinämään viime viikon tiistaina. Hän ilmeisesti käytti hyväkseen kapteenin poistumista ja lukitsi tämän ohjaamon ulkopuolelle.

Saksalaissyyttäjien mukaan Lubitzia oli hoidettu itsemurha-aikeiden takia joitakin vuosia, ennen kuin hän sai lentäjän lupakirjan.

Lubitz oli myös kertonut masennuksestaan Lufthansan lentokoulun virkailijoille. Tänään syyttäjät kertoivat lisäksi, että Lubitz oli hiljattain hakenut netistä tietoa muun muassa itsemurhista ja lentokoneiden turvaovien toiminnasta.

– Selaimen historiatietoja ei ollut pyyhitty, joten saimme selville hakutermejä ajalta 16.–23. maaliskuuta. Käyttäjä oli keskittynyt hoitomenetelmiin, itsemurhatapoihin, ja ainakin yhtenä päivänä hän oli hakenut tietoja ohjaamojen ovista ja niiden turvavarusteluista, syyttäjien tiedotteessa kerrottiin.

Tuhoalueelle Etelä-Ranskan vuoristoon saatiin aiemmin tällä viikolla rakennettua tieyhteys, joka on auttanut viranomaisia työskentelemään paikalla nopeammin ja myöhempään.