Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Syyt­tä­jä: Kit­ti­lä-päät­tä­jät kos­ti­vat tut­kin­ta­pyyn­nön häi­käi­le­mät­tö­mäs­ti – kun­nan­joh­ta­jaa pii­nat­tiin ennen ir­ti­sa­no­mis­ta

Tiistaina julki tullut haastehakemus antaa karun kuvan Anna Mäkelän työstä Kittilän kunnanjohtajana sen jälkeen, kun hän teki tutkintapyynnön hiihtokeskuksen toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta vuonna 2013.

Lapin aluehallintoviraston juhlasali näytti Kittilän kuntakäräjien valmisteluistunnossa varsin tyhjältä. Ennakkoarvio oli, ettei syytettyjen suuren lukumäärän vuoksi juttua ei voida istua Lapin käräjäoikeuden tiloissa.
Lapin aluehallintoviraston juhlasali näytti Kittilän kuntakäräjien valmisteluistunnossa varsin tyhjältä. Ennakkoarvio oli, ettei syytettyjen suuren lukumäärän vuoksi juttua ei voida istua Lapin käräjäoikeuden tiloissa.

Turhia tehtäviä mahdottomalla aikataululla, järjestelmällistä töiden estämistä, uhkailua ja lopulta irtisanominen. Tiistaina julki tullut haastehakemus antaa karun kuvan Anna Mäkelän työstä Kittilän kunnanjohtajana sen jälkeen, kun hän teki tutkintapyynnön hiihtokeskuksen toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta vuonna 2013.

Syyttäjän mukaan 27 entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää syyllistyi törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen Mäkelän irtisanomiseen johtaneessa päätöksenteossa ja valmistelussa.

–  Rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta ja häikäilemättömänä kostona Anna Mäkelän virkatoimen johdosta, haastehakemuksessa katsotaan.

Tilapäisen valiokunnan sihteeri sai syytteen avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Terveyttä vaarantavaa syrjintää

Puolta vastaajista syytetään myös Mäkelään kohdistuneesta työturvallisuusrikoksesta. Syyttäjän mukaan kunnanjohtaja joutui kokemaan epäasiallista kohtelua, joka on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa hänen terveydelleen.

Mäkelän tekemää tutkintapyyntöä seurasi haastehakemuksen mukaan viisi kuukautta kestänyt kuulemiseksi kutsuttu menettely, jossa Mäkelää painostettiin vetämään tutkintapyyntö pois ja kehotettiin pyytämään anteeksi, uhattiin erottamisella ja tutkintapyynnöllä.

Syyttäjän mukaan kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet eivät tervehtineet tai vastanneet Mäkelän sähköposteihin lähes vuoteen.

Osa sai syytteen myös virka-aseman väärinkäyttämisestä. Nämä syytteet liittyvät Jouni Palosaaren hyväksi toimimiseen niin, että tämä palautettaisiin takaisin Levi Ski Resortin toimitusjohtajaksi. Syyttäjän mukaan asiassa toimittiin vastoin kunnan ja sen asukkaiden parasta.

Syyttäjä vaatii syytetyille tapauksesta riippuen ehdollisia vankeusrangaistuksia tai sakkoja.

"Mistäs nyt keskustellaan?"

Haastehakemuksia ja esitutkintamateriaalia tuli julkiseksi tiistaina, kun Kittilä-vyyhteä alettiin setviä Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Valmisteluistunnossa oli tarkoitus sujuvoittaa syksyllä alkavaa pääkäsittelyä käymällä läpi, mitkä asiat oikeudessa ovat riidattomia eivätkä vaadi todistelua. Päivän anti jäi laihaksi, kun oikeudessa havaittiin, ettei kaikkia asiakirjoja ole vielä laadittu ja syyttäjien listat riidattomista seikoista olivat tulleet oikeudelle vain osittain.

–  Mitäs me sitten keskustellaan? Tämä meni nyt pikkaisen silleen, ettei meillä ole tässä vaiheessa tiedossa riidattomia ja riitaisia seikkoja ja niitä koskevaa todistelua, pohti käräjätuomari Vilho Niiranen.

Myös syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen sanoi istunnon jälkeen STT:lle, että suullisen valmistelun ajankohta oli ennenaikainen.

Junnikkala-Heikkinen ei halunnut vielä kommentoida syytteiden poikkeuksellisuutta tai rangaistusvaatimuksiaan. Hänen mukaansa sen aika on pääkäsittelyssä.

Pari tuntia kestäneeseen valmisteluistuntoon osallistui syyttäjien lisäksi vajaat kymmenen kuntapäättäjää tai heidän avustajaansa sekä etäyhteyden päässä irtisanottu kunnanjohtaja Mäkelä avustajineen.