Syö­pä­jär­jes­töt: Vain 50 grammaa mak­ka­raa tai muita li­ha­val­mis­tei­ta päi­väs­sä lisää suo­lis­to­syö­vän riskiä

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöminen lisää syöpäriskiä, muistuttaa Syöpäjärjestöt Maailman Syöpäpäivänä 4. helmikuuta.

Lihavalmisteiden, kuten makkaran kohdalla paksu- ja peräsuolisyövän riski nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohti.
Lihavalmisteiden, kuten makkaran kohdalla paksu- ja peräsuolisyövän riski nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohti.
Kuva: Jussi Leinonen

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöminen lisää syöpäriskiä, muistuttaa Syöpäjärjestöt Maailman Syöpäpäivänä 4. helmikuuta.

Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohti.

Lihavalmisteiden kohdalla riski taas nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi erilaiset makkarat ja kinkut.

Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat suolistosyövän oireet.
Video: MTV

Syöpäjärjestöjen mukaan punaista lihaa tai lihavalmisteita kannattaakin syödä viikossa enintään puoli kiloa.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä vuodessa.

FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Punainen liha kannattaa korvata esimerkiksi kanalla tai kalalla

Syöpäjärjestöjen mukaan on terveellisempää syödä broileria, kalkkunaa, kalaa ja kasviproteiinia. Lihan voi korvata myös monilla proteiinipitoisilla kasviksilla. Lautasmalli on hyvä muistaa.

– Kasvikset ehkäisevät syöpää monin eri tavoin, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto tiedotteessa.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, joihin kuuluvat vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.