Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Syn­ty­vyy­den nousu näkyy Kelan ti­las­tois­sa: Äi­tiys­avus­tuk­sen saajien määrä kasvoi 11 pro­sent­tia

Tältä näyttää vuoden 2021 äitiyspakkaus.
Tältä näyttää vuoden 2021 äitiyspakkaus.
Kuva: Kela/Veikko Somerpuro

Äitiysavustuksen saajien määrä kasvoi 11 prosenttia koronavuonna 2020, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Viime vuonna äitiysavustuksen sai 49 170 perhettä, kun vuonna 2019 saajia oli 44 350.

Kelan tutkijan Anneli Miettisen mukaan koronavuosi käänsi pitkään jatkuneen syntyvyyden laskun noususuuntaan.

– Tämä on poikkeuksellista verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Norjaan, joissa syntyvyysluvut ovat edelleen laskeneet. Osin kyse on odotetusta käänteestä: pitkään lastensaantia lykänneet ovat ryhtyneet toteuttamaan lastensaantisuunnitelmiaan koronavuodesta huolimatta, Miettinen sanoo tiedotteessa.

Vielä kymmenen vuotta sitten äitiysavustuksen saajien määrä oli selvästi suurempi kuin nyt: vuonna 2010 äitiysavustuksen sai 60 180 perhettä.

Äitiysavustus on joko äitiyspakkaus tai 170 euron suuruinen rahasumma. Viime vuonna 66 prosenttia valitsi pakkauksen. 642 perhettä sai äitiysavustuksen korotettuna sillä perusteella, että perheeseen syntyi tai adoptoitiin samanaikaisesti useampi kuin yksi lapsi.