Syksyn vä­ri­lois­ton huippu on tulossa kohti Oulua – lähetä kuvia ko­meas­ta rus­kas­ta

Ylä-Lapissa on jo saatu nautti upeasta syysruskasta. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo, että pikkuhiljaa ruskan huippu on tulossa myös Oulun seudullekin.

Nelostien pohjoisin mänty ruskan ympäröimänä, kertoo lukija. Pohjois-Lapissa on ollut poikkeuksellisen hyvä ruska tänä vuonna. Pakkasyöt ja vähäsateinen syyskuu on värjännyt maiseman kauniin keltaiseksi.
Nelostien pohjoisin mänty ruskan ympäröimänä, kertoo lukija. Pohjois-Lapissa on ollut poikkeuksellisen hyvä ruska tänä vuonna. Pakkasyöt ja vähäsateinen syyskuu on värjännyt maiseman kauniin keltaiseksi.
Kuva: Henrikki Hetemaa

Ylä-Lapissa on jo saatu nautti upeasta syysruskasta. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo, että pikkuhiljaa ruskan huippu on tulossa myös Oulun seudulle.

Ruskan aikataulu on sama vuodesta toiseen, sillä siihen vaikuttaa lähes yksinomaan päivän pituus.

– Saariselällä ruska on parhaimmillaan syyskuun toisella viikolla ja Etelä-Lapissa syyskuun viimeisellä viikolla. Oulun korkeudella ruskahuippu on lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Jalkasen mukaan tämän syksyn ruska on ollut komea Utsjoella, Inarissa ja Käsivarren alueella. 

– Muualla sienitaudit ovat vieneet keskeisenä olevan koivun värejä. Rauduskoivulla voi tulla hyvä ruska, mutta hieskoivulla on ollut tauteja. Lehdet ovat usein ruskistuneet ja pudonneet. Pihlajalla on hyvää väriä.

Kuivuus vaikuttaa ruskaan

Kesän kuivuus on vaikuttanut aikaiseen maaruskaan, avosoilla varpujen värit ovat jo loimunneet viikkoja.

– Riekonmarjat, mustikat ja juolukat ovat väriläiskiä. Myös kanervalla on hieno violetin väritys.

Jalkanen kommentoi, että Oulun seudun turvemailla hieskoivujen lehdet ovat jo alueittain lähteneet sienitautien vuoksi. Elokuun alun sadejakson vuoksi sienitaudit lisääntyivät nopeasti.

Yöpakkaset sen sijaan kirkastavat puiden ruskavärejä.

Kaupunkiympäristössä ruskapuita ja -pensaita on monipuolisemmin.

– Mitä etelämmäksi mennään, kaupunkien puiden ja pensaiden lajikirjo on suurempi. Ruska värittää esimerkiksi vaahterat ja lehtikuuset.

Ruska syntyy, kun valon vähenemisen ja lämpötilan alenemisen vuoksi puu pilkkoo viherhiukkaset talteen oksiin, runkoon ja juuriin. Silloin muut väriaineet tulevat näkyviin lehdissä.

Pakkanen nopeuttaa lehtien irtoamisvyöhykkeen muodostumista.

– Ei tarvita edes tuulta, kun 5-6 pakkasateen jälkeen lehdet irtoavat ropisemalla alas.

Katso tästä lukijoiden kuvia ruskan loistosta ja lähetä myös omasi!