Kolumni

Syksy ja kär­pä­set

En ole varsinaisesti syysihminen, mutta näissä alkusyksyn varhaisissa, kirpeän aurinkoisissa aamuissa on kieltämättä puoleensavetävää taikaa.

Hallayön jäljiltä kosteana kimalteleva varvikko. Peilityynen metsälammen yllä hiljaisena jo kellertäviin koivunlatvuksiin kohoava usva. Aamuauringon kullankeltaiseksi värjäämä sänkipelto. Syysmuuttoa suunnittelevien kurkien huudot. Vielä vähän liian kirpeät puolukat. Höyryävä hengitys ja housunlahkeisiin takertuvat maitohorsman höytyvät...

Koiranomistajana kävelylle on lähdettävä vuoden jokaisena päivänä, mutta näinä syysaamuina se ei tunnu velvollisuudelta. Näinä aamuina viihdyn luonnossa tuntikausia kesän rippeitä hengitellen ja talveen valmistautuvaa luontoa tarkkaillen. Teitä ja polkuja vältellen, koska kuten Aaro Hellaakoskikin runoili, ”tietä käyden tien oot vanki, vapaa on vain umpihanki”. Tässä tapauksessa umpimetsä.

Nämä aamut olisivat täydellisiä ilman vaimeaa surahtelua ja iljettävää tunnetta siitä, että hiusrajassa liikkuu jokin.

Lipoptena cervi, kotoisammin hirvikärpänen, vaanii kasvuston seassa syysaamussa kulkijaa, hyökkää kömpelöillä siivillään kohti lämmönlähdettä ja lähtee imukärsä tanassa mönkimään kohti vaatteiden suuaukkoja ymmärtämättä, että ihmisen iholla sillä ei ole elämisen edellytyksiä. Siitä huolimatta tuo viheliäinen täikärpästen heimoon kuuluva niveljalkainen tiputtaa siipensä ja tuikkaa pistimensä läpi nahasta. Se sattuu, ja puremakohta kutisee vielä viikon kuluttuakin.

Tuo syysretkien ilonpilaaja on mestari kätkeytymään vaatteisiin, hiuksiin ja koiran turkkiin. Se takertuu kuudella karvaisella raajallaan uskomattoman tiukkaan eikä sitä tahdo saada hengiltä millään. Se mönkii esiin vielä pyykkikoneessa pyörineen takin taskustakin.

Se saa sääsket tuntumaan ystäviltä ja talven vihaajan kaipaamaan sitä Hellaakosken mainostamaa umpihankea.

Vielä 10 vuotta sitten en muista näillä leveyksillä hirvikärpästen kiusanneen juurikaan. Nyt niitä on riesaksi asti, ja mokomat tuntuvat vuosi vuodelta vain enenevän.

Ovatko hirvikärpäset todella runsastuneet Oulun seudulla? Miten niistä pääsee eroon, vai pääseekö mitenkään? Onko hirvikärpänen ihan turha ötökkä?

Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastauksia perjantaina 4.9. ilmestyneestä Forum24-lehdestä.