Suur­rat­sian koh­tee­na ollut ja ta­lous­ri­kos­epäi­lyi­hin lii­tet­ty Ai­ris­ton Helmi myy kiin­teis­tön­sä Suo­mes­sa, yhtiö ase­tet­tu sel­vi­tys­ti­laan

Viime syksynä suurratsian kohteena ollut Airiston Helmi on asetettu selvitystilaan, kertoo Talouselämä.

Arkistokuva Airiston Helmen kiinteistöstä Paraisilla.
Arkistokuva Airiston Helmen kiinteistöstä Paraisilla.
Kuva: Jari Laurikko

Viime syksynä suurratsian kohteena ollut Airiston Helmi on asetettu selvitystilaan, kertoo Talouselämä. Lehden mukaan mikään pankki ei suostu avaamaan yritykselle tiliä ja aiemmat tilit on suljettu, minkä vuoksi yhtiön toiminta on mahdotonta.

Talousrikosepäilyihin liitetty Airiston Helmi myy kaikki kiinteistönsä Suomessa. Yhtiön omistaja, venäläismiljonääri Pavel Melnikov luopuu myös omista kiinteistöistään Suomessa, kertoo lakimies Kari Uoti STT:lle. Uotin mukaan kiinteistöjen myynnin pitäisi alkaa pian. Arvot vaihtelevat sadoista tuhansista miljooniin.

Airiston Helmessä epäillään tapahtuneen rahanpesua. Lisäksi jutussa on epäilty törkeää veropetosta, törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta sekä pimeiden palkkojen maksua.

Airiston Helmi omistaa useita saaria Turun saaristossa laivareittien lähistöltä, mikä on herättänyt laajaa ihmettelyä Suomessa. Yrityksen omistaja perustelee saarien ostamista loma-asuntojen vuokraamisella.

–  Aika vaikea on harjoittaa tällaista mökkien vuokraus- ja kiinteistökehitystoimintaa, jos ei saa tiliä pankkiin auki, ihmettelee Airiston Helmen asianajaja Kari Uoti Talouselämän mukaan.

Selvitystilassa olevan yrityksen pitää hankkia kuulutus velkojille, selvittää varata ja velat, myydä mahdollisesti omaisuutta sekä lopuksi tilittää varat omistajilleen. Uoti ihmettelee, miten se on mahdollista toteuttaa ilman pankkitiliä.

Ratsian yhteydessä Airiston Helmen tiloista takavarikoitiin yli kolme miljoonaa euroa käteistä.

Juttuun lisätty tietoa kello 15.51.