Supon pääl­lik­kö ei edel­leen­kään ota kantaa Ai­ris­ton Helmi -ri­kos­ju­tun mer­ki­tyk­seen kan­sal­li­sel­le tur­val­li­suu­del­le – "KRP tutkii vakavia ta­lous­ri­kok­sia"

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari vaikenee yhä Airiston Helmi- jutun merkityksestä kansalliselle turvallisuudelle.

Poliisit poistuivat kotietsinnältä viikonloppuna Turussa. Etsintöjä tehtiin Airiston Helmi Oy:n tiloihin.
Poliisit poistuivat kotietsinnältä viikonloppuna Turussa. Etsintöjä tehtiin Airiston Helmi Oy:n tiloihin.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari vaikenee yhä Airiston Helmi- jutun merkityksestä kansalliselle turvallisuudelle. Pelttari väisti kysymyksen keskiviikkoaamuna eduskunnassa järjestetyn seminaarin jälkeen ja vetosi KRP:n tiedotusvastuuseen jutussa.

- Siinä on kyse vakavista talousrikoksista, ja tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi, Pelttari sanoo.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi Airiston Helmi -yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön toisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

STT:n tietojen mukaan Airiston Helmi on ollut huolenaihe Puolustusvoimissa, ja Helsingin Sanomien sotilaslähde kertoi myös suojelupoliisin tarkkailleen yhtiötä vuosien ajan.

Yleisellä tasolla Pelttari suostuu analysoimaan turvallisuustilanteen muutosta esimerkiksi hybridi- ja kyberuhissa.

- Suomen muutos liittyy varmaan tähän laajempaan turvallisuustilanteen muutokseen. Seuraamme samoja trendejä, mitä muualla Euroopassa on tapahtunut. Ja Euroopan turvallisuustilanne on viimeisen 5-7 vuoden aikana hyvinkin voimakkaasti muuttunut.

Pelttari on tänään kello 11 alkaen myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) olivat puolestaan puolustusvaliokunnan kuultavana.

"Maakauppoja rajoittava lainsäädäntö perustelua"

Pelttari pitää perusteltuna lainsäädäntöhanketta, joka rajoittaisi Eta-alueen ulkopuolelta tulevien henkilöiden ja yhteisöjen oikeutta kiinteistöhankintoihin ja vuokraamiseen turvallisuuden kannalta herkillä alueilla.

- Sitä puolustusministeriö valmistelee. Se tulee eduskuntaan harkittavaksi. Itse pidän tämän tyyppistä lainsäädäntöä perusteltuna.

Pelttari ei halua ottaa kantaa siihenkään, ovatko talousrikostutkinnassa käytetyt keinot olleet poikkeuksellisia. Poliisi teki Puolustusvoimien ja rajavartioston avustamana etsinnät yhteensä 17 kohteeseen viime viikonloppuna. Alueella oli muun muassa lentokielto.

- Nyt mennään sellaisiin tutkinnan yksityiskohtiin, joihin minulla ei ole ammattitaitoa vastata. On ollut varmaan perusteltua tehdä sen tutkinnan laajuuden takia myös tämmöisiä toimenpiteitä.

Pelttari ja Kolehmainen olivat aamulla puhumassa Eduskunta turvallisuuden tekijänä -seminaarissa eduskunnan tiloissa, joka myös lähetettiin verkossa eduskunnan sivuilla.

Linkki juttuun