Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

SuPerin ja Tehyn mukaan hoi­va­ko­din sul­ke­mi­nen kertoo laa­jem­mas­ta on­gel­mas­ta: Run­sas­ta kik­kai­lua, sääs­tö­jä ja ul­kois­tuk­sia – Esperi Care myöntää epä­koh­dat

Haamuhoitajat, neljän tunnin työläiset ja kouluttamattomat kertovat SuPerin mukaan laajasta ongelmasta yksityisellä hoiva-alalla.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala HALI ry kommentoi lauantaina, että nyt on tärkeintä saada vanhukset nopeasti hyvän hoidon piiriin ja tilanne normaaliksi.
Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala HALI ry kommentoi lauantaina, että nyt on tärkeintä saada vanhukset nopeasti hyvän hoidon piiriin ja tilanne normaaliksi.
Kuva: Raija Suopajärvi / Arkisto

Haamuhoitajat, neljän tunnin työläiset ja kouluttamattomat kertovat SuPerin mukaan laajasta ongelmasta yksityisellä hoiva-alalla. "Koko homman taustalla on epäterve kilpailutus. Kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palvelut", kommentoi Tehyn Millariikka Rytkönen. Esperi Care myöntää ilmi tulleet epäkohdat ja vakuuttaa ryhtyvänsä toimiin niiden korjaamiseksi.

Esperi Caren hoivakodin sulkeminen kertoo SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan laajemmasta ongelmasta.

Hän näkee yksityisissä hoivakodeissa kaikkiaan kolmenlaista ongelmaa: ensinnäkin niihin otetaan töihin niin sanottuja haamuhoitajia, eli nimi on työvuorolistassa, mutta hoitaja ei koskaan tule paikalle.

Toiseksi yrityksiin palkataan lyhyttä päivää tekeviä hoitajia, joilla työpäivän pituus voi olla vaikka neljä tuntia. Kolmanneksi palkataan kouluttamattomia henkilöitä.

– Kikkailua on lähestulkoon kaikilla yksityisillä hoitoalan firmoilla. Julkisella puolella tätä ei ole läheskään samassa mittakaavassa, Paavola kommentoi lauantaina Lännen Medialle.

Paavolan mukaan yritykset eivät ota työntekijöitä tekemään täysiä tunteja, joten henkilöstömitoitus ei ikinä täyty. Henkilöstömitoituksen suositus on 0,5 hoitajaa asiakasta kohti.

– Laskennassa saadaan hyvinkin hoitajamäärä mitoituksen mukaiseksi, mutta kyseiset hoitajat eivät tee täyttä työaikaa.

Paavola huomauttaa, että yksityisellä puolella aluehallintovirastot antavat mitoituksia, eikvätkä Avit myönnä lupaa toimintaan ilman tiettyä määrää henkilökuntaa.

Yksityistämisen tahti on Paavolan mukaan vammaisten ja vanhusten hoitamisessa hurja.

– Tulee uusi omistus, niin vähennetään ihmisiä ja otetaan ihmisiä töihin nollasopimuksella. Tällä tehdään tulos, ja hoidon laatu kärsii jumalattomasti. Nyt mennään kovaa vauhtia metsään.

Paavolan mukaan yhteydenotot SuPeriin tulevat jo 80-prosenttisesti yksityisen puolen hoidosta, ja asiat koskevat hoitajamitoitusta ja hoidon laatua. Haamuhoitajista ilmoitetaan viikoittain, ja ilmoitukset ovat lisääntyneet viime aikoina.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi Twitterissä, että vihdoinkin Valvira kuuli viestin, josta liitto on puhunut liian pitkään. Hän viittasi jo vuosi sitten julkaistuun Esperin jäsenkyselyyn, jossa kerrottiin henkilöstön jatkuvasta ylikuormituksesta, joka vaarantaa potilasturvallisuutta.

– Koko homman taustalla on epäterve kilpailutus. Kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palvelut, Rytkönen jatkoi.

Valvira ilmoitti perjantaina julkisuuteen, että se keskeyttää välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi.

Valviran mukaan hoivakodin toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja.

Kristiinankaupungin ja Avin edustajat tekivät hoitokotiin tarkastuskäynnin alkuviikolla. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Yritys reagoi ilmi tulleisiin ongelmiin julkaisemalla lauantaina tiedotteen. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni myöntää, ettei epäkohtia otettu riittävän vakavasti.

– Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, Aarnio-Isohanni totesi.

Hän vakuutti yrityksen palkkaavan lisää työntekijöitä ja vakinaistavan jo töissä olevia.

– Ymmärrämme, että luottamus meitä kohtaan on nyt saanut kolauksen. Teemme paljon töitä palauttaaksemme sen.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala HALI ry kommentoi, että nyt on tärkeintä saada vanhukset nopeasti hyvän hoidon piiriin ja tilanne normaaliksi.

– Tietojemme mukaan kunnat ja palveluntuottaja Esperi tekevät hyvässä yhteistyössä töitä tilanteen kiireelliseksi selvittämiseksi, Hyvinvointialan toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas totesi.