Suo­mus­sal­men Hil­jai­sel­le kan­sal­le Suo­mi-pal­kin­to – myös Eero Aho, Mikko Ala­ta­lo, An­na-Riik­ka Carl­son, Virpi Suu­ta­ri, Frö­be­lin palikat ja Ilo­saa­ri­rock pal­kit­tiin

Syksyllä 2018 Hiljainen kansa värjötteli Suomussalmella alkutalven räntäsateessa.
Syksyllä 2018 Hiljainen kansa värjötteli Suomussalmella alkutalven räntäsateessa.
Kuva: Eeva Kauppinen / Arkisto

Suomussalmella sijaitseva Hiljainen kansa -ympäristötaideteos on saanut taiteen Suomi-palkinnon.

Ministeri Annika Saarikko jakoi tiistaina 17 100 euron suuruiset Suomi-palkinnot ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille. Hiljaisen kansan lisäksi palkinnon vastaanottivat myös näyttelijä Eero Aho, laulaja-lauluntekijä Mikko Alatalo, kustantaja Anna-Riikka Carlson, elokuvaohjaaja Virpi Suutari, lastenmusiikkiyhtye Fröbelin palikat ja Joensuussa pidettävä Ilosaarirock-festivaali palkittiin.

– Suomi-palkinnon saajat edustavat lukuisia taiteen aloja ja kulttuurisia ilmiöitä. Kaikille heille on tunnusomaista tarkka, arvostava ja lempeä ote. Pidän tavattoman arvokkaana sitä, että työstänne huokuu halu vuorovaikutukseen ja inhimillisen elämän ymmärtämiseen. Ilo ei ole toimissanne suinkaan vähäisessä roolissa, ministeri Annika Saarikko sanoi palkintopuheessa.

Tanssitaiteilija Reijo Kela loi 1988 tanssiesitystään varten ympäristötaideteoksen Hiljainen kansa, joka on jatkanut omaa elämäänsä vuodesta 1994 lähtien Suomussalmella, viitostien varrella.

Hiljaisen kansan omistaa nykyään Suomussalmen kunta. Kunnan työpaja Hanslankarit huolehtii 900 hahmon kunnostamisesta ja hyvinvoivana säilymisestä. Joka kevät ja syksy hahmoille vaihdetaan talkoilla uudet vaatteet ja kampauksia korjataan.

Hiljaisen kansan alue on tarjonnut vuosien mittaan näyttämön myös erilaisille tapahtumille ja performansseille.

"Hiljainen kansa on omaperäinen ja ihastuttava, kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ilmiö", palkintoperusteluissa todetaan.

Oulussa 1968 syntynyt, useaan kertaan palkittu Eero Aho on tehnyt lukuisia rooleja niin teatterissa, tv-sarjoissa kuin myös elokuvissa.

"Hän on näyttelijänä heittäytyvä, lahjakas ja monipuolinen."

Vappuna 70 vuotta täyttävän, Kiimingissä varttuneen Mikko Alatalon musiikki kertoo "rakkaudesta, kaipuusta, ilosta, uhosta ja surusta luontevan koskettavasti".

Kajaanissa 1967 syntynyt Virpi Suutari on puolestaan "antanut äänen erilaisille yhteiskunnan ryhmille ja yksilöille, silmän tasalta ja suurella lämmöllä – ilman ivaa tai arvottamista".

Anna-Riikka Carlsonia kiitetään "rohkeana, kekseliäänä ja herkästi uusista ideoista innostuvana kirjankustantajana, joka uskoo kirjan ja kirjallisuuden voimaan".

Ilosaarirockille annetaan tunnustusta siitä, että festivaali on säilyttänyt persoonallisen tunnelmansa vuosikymmenestä toiseen.

Yli kolme vuosikymmentä toimineen lastenmusiikkiyhtye Fröbelin Palikoiden musiikki on palkintoperusteluiden mukaan "rytmikästä, mukaansatempaavaa, liikuttavaa ja pedagogisesti oivaltavaa".