Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Suomi on taan­tu­mas­sa – al­ku­vuo­den näkymiä syn­kis­ti­vät met­sä­teol­li­suu­den työ­tais­te­lut ja ko­ro­na­pan­de­mian vai­ku­tuk­set

Eurostatin ennakkotietojen mukaan koko EU:n bkt pieneni alkuvuonna 3,3 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Erityisesti metsäteollisuudessa on ollut supistumista.
Erityisesti metsäteollisuudessa on ollut supistumista.
Kuva: PEKKA KARHUNEN

Suomen kansantalous on taantumassa, kertoo Tilastokeskus. Bruttokansantuote (bkt) on supistunut kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

Tammi–maaliskuussa bkt:n kausitasoitettu volyymi pieneni 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pudotus oli vielä suurempi kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Loka–joulukuussa bkt laski tarkistetun tiedon mukaan 0,6 prosenttia aiempaan neljännekseen verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu bkt pieneni tammi–maaliskuussa 1,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Käyvin hinnoin tarkasteltuna työpäiväkorjattu bkt oli 0,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Koko EU:n alueella bkt:n pudotus oli alkuvuonna vielä suurempi kuin Suomessa. Eurostatin ennakkotietojen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä bkt pieneni 3,3 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Koronakriisi näkyi jo alkuvuonna

Suomen kansantaloudessa supistui erityisesti metsäteollisuus, jonka arvonlisäyksen volyymi pieneni tammi–maaliskuussa lähes 12 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuoden takaiseen verrattuna metsäteollisuuden pudotus oli jopa 18 prosenttia. Asiaan vaikuttivat osaltaan metsäteollisuuden työtaistelut alkuvuonna, Tilastokeskus kertoo.

Myös koronapandemia näkyy Tilastokeskuksen mukaan alkuvuoden tilastoissa. Kaikkien palvelualojen volyymi pieneni tasan prosentin verran edellisestä neljänneksestä. Koronakriisistä kärsivät etenkin liikenne sekä majoitus- ja ravintola-ala. Liikenteessä nähtiin 3,2 prosentin supistuminen viime neljännekseen ja tuplasti suurempi vuoden takaiseen nähden.

Edelliseen neljännekseen verrattuna Suomen vienti supistui 7,4 prosenttia ja tuonti 3,5 prosenttia. Yksityinen kulutus piti pintansa näitä paremmin, sillä se laski vain 0,6 prosenttia. Julkinen kulutus lisääntyi prosentilla.


Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 9.04.