
Yli 60 maata Suomi mukaan lukien vetoavat äärijärjestö Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat.
Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.
Useissa medioissa tilannetta pääkaupunki Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi, kun ihmiset yrittävät päästä pois maasta.
Taleban saapui eilen Kabuliin. Sitä ennen maan presidentti Ashraf Ghani pakeni maasta.
Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja: Kansainvälisten joukkojen pitäisi jäädä Kabuliin
Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja sanoo qatarilaiskanava al-Jazeeralle, että kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä pääkaupunki Kabuliin.
Shafiq Hamdam näkee, että joukkojen tulisi jäädä varmistamaan, että äärijärjestö Taleban pitää kiinni lupauksistaan. Järjestö on muun muassa ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon.
– Talebanin täytyy antaa ihmisten päättää tulevaisuudestaan. Heidän ei tule johtaa Afganistania kaoottiseksi maaksi, jossa ei ole lakeja tai hallitusta. Heidän ei tule toistaa ennen vuotta 2001 ollutta emiirikuntaa, Hamdam sanoi al-Jazeeralle.
Hamdam sanoo kanavan lähetyksessä, että Talebanin täytyy pitää kiinni muun muassa tyttöjen koulutuksesta ja siitä, että naiset saavat jatkossakin tehdä töitä. Huolena on, että Talebanin hallinnassa Afganistanin ihmioikeustilanne heikkenee: naisten ja tyttöjen oikeudet vähenevät merkittävästi, sanan- ja lehdistönvapautta rajoitetaan.
Talebanin edustaja Suhail Shaheen sanoo BBC:lle, että järjestö pyrkii rauhanomaiseen vallan vaihtumiseen. Taleban-lähteiden mukaan presidentti Ashraf Ghanin on eronsa jälkeen määrä luovuttaa valta väliaikaishallinnolle.
Äärijärjestö Taleban saapui eilen Kabuliin ottaakseen kaupungin haltuunsa. Ghani pakeni eilen maasta ennen joukkojen saapumista Kabuliin.
Lisäjoukkoja turvaamaan Kabulin lentokenttää
Afganistanista on evakuoitu muun muassa kansainvälisiä diplomaatteja. Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.
Uutiskanava CNN kirjoittaa, että Afganistanissa on yhä noin 4 000 suurlähetystön työntekijää, joista osa on Yhdysvaltain kansalaisia ja osa Afganistanin kansalaisia.
Yhdysvallat on jo aiemmin evakuoinut Afganistanista paikallisia, jotka ovat auttaneet maan joukkoja. CNN:n tietojen mukaan Yhdysvallat on nyt vähentänyt näitä evakuointilentoja priorisoidakseen maassa olevia yhdysvaltalaisia. Maan johtaman liittouman joukot aloittivat vetäytymisensä toukokuun alussa.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden määräsi sunnuntaina lähetettäväksi tuhat sotilasta lisää Kabuliin auttamaan evakuoimaan Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijät sekä lähetystön paikalta palkkaamia afganistanilaisia työntekijöitä.
Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että 6 000 sotilaan tehtävänä tulee olemaan Kabulin lentokentän turvallisuus. Sotilasläsnäolo kentälle laajenee kahden vuorokauden sisällä.
YK turvallisuusneuvosto koolle
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.
Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa turvallisuusneuvoston jäsenille tilannekatsauksen Afganistanista.
Kokous järjestetään turvallisuusneuvoston kahden vaihtuvan jäsenmaan Viron ja Norjan pyynnöstä.
Pyyntö tuli pian sen jälkeen, kun äärijärjestö Talebanin joukkoja oli tunkeutunut Afganistanin presidentin palatsiin pääkaupunki Kabulissa ja presidentti Ashraf Ghani oli paennut maasta.
Guterres kehotti YK:n julkaisemassa lausunnossa äärijärjestö Talebania ja kaikkia muita osapuolia pysymään maltillisina, suojelemaan ihmishenkiä sekä varmistamaan humanitaarinen apu sitä tarvitseville.
Guterres sanoi lausunnossaan olevansa "erityisen huolissaan naisten ja tyttöjen tulevaisuudesta, joiden oikeuksia on suojeltava".