Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Suo­men­he­vo­nen pitää pin­tan­sa

Ravikuninkaallisten kasvattaja Pentti Savolainen on sitä mieltä, että satavuotias suomenhevonen juhlii pyöreitä vuosia vielä monet kerrat.

Perttusen perheen kultakimpale Saran Salama matkustaa Kouvolaan puolustamaan titteliään.
Perttusen perheen kultakimpale Saran Salama matkustaa Kouvolaan puolustamaan titteliään.

Ravikuninkaallisten kasvattaja Pentti Savolainen on sitä mieltä, että satavuotias suomenhevonen juhlii pyöreitä vuosia vielä monet kerrat.

Suomenhevosen asema raviurheilussa huolestuttaa monia, mutta Savolainen ei näe suuria uhkakuvia. Hänen mielestään sillä on sijansa radoilla nyt ja tulevaisuudessa.

"Lämminveriset ovat raviurheilun vetureita, siitä ei päästä mihinkään. Suomenhevonen täydentää tarjontaa sopivasti ja molemmat mahtuvat mukaan. Vastakkainasettelua ei pitäisi harrastaa ollenkaan, vaan toimia puolin ja toisin sulassa sovussa", toivoo suomalaisen raviurheilun suuriin miehiin lukeutuva Savolainen.

Savolaisen oma hevoskalusto vaihtui jo vuosia sitten lämminverisiin, mutta hänen meriittejään suomenhevospuolelta ei käy kiistäminen.

Pentti Savolainen, 77, muun muassa kasvatti Kaarlo Partasen käsissä viisi ravikuninkuutta voittaneen Vieterin. Hän kasvatti myös Vekselin ja ohjasti sen viisinkertaiseksi kuninkaaksi. Talliin tuli kasvattajana, valmentajana ja ohjastajana myös kolme kuningatartitteliä Vekkuliinalla.

Joensuussa 1984 Savolainen voitti hevosillaan peräti molemmat seppeleet. Tätä temppua ei ole vielä kukaan toinen tehnyt Kuninkuusravien pitkän historian aikana. Pentti Savolainen on yhä aktiivisesti mukana raviurheilussa ja treenaa kolmea omaa hevostaan. Tallin vastuuvalmentajana toimii jo nuorempi polvi, poika Pauli Savolainen.Huipulle tarvitaan
uutta verta


Pentti Savolainen myöntää, että suomenhevoshuipulla on ollut viime aikoina verenvähyyttä. Tämä tosiasia on edessä tämän vuoden Kuninkuusraveissakin. Orikilpailuun saatiin täysi määrä hevosia vain houkuttelemalla.

"Kieltämättä Kouvolassa on jonkin verran välisarjan hevosia mukana. Hyviä yksilöitä pitäisi nousta enemmän, mutta ei tässä sentään suomenhevosen kuolema ole näköpiirissä", Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa pallo on kasvattajilla. Jos heille tulee uskon puute, tilanne kääntyy vakavaksi.

Kasvattajan osa ei ole kadehdittava raviurheilussa. Pentti Savolainen tietää, kuinka tavattoman vaikeaa on jalostaa huippuyksilöitä. Sanonta "astuta paras parhaalla ja toivo parasta" kuvaa touhua hyvin. Juoksijan geenit joko loksahtavat paikoilleen tai sitten eivät.

Vieterin, Vekselin tai Vieskerin kaltaisia superhevosia putkahtaa maailmaan äärimmäisen harvoin, vaikka ihminen tekisi mitä.

"Ne ovat ilmiöitä. Mutta vaikeus tästä juuri tekee niin kiinnostavan lajin", Savolainen naurahtaa.

"Meillekin syntyi yhdessä välissä hyviä suomenhevosia melkein liukuhihnalta, mutta se katkesi kuin kanan lento. Tuli tehtyä vääriä orivalintoja, hevoset taantuivat, loppuivat ja vaihtuivat lopulta lämminverisiin."Festarimeininki
alkaa piisata


Pentti Savolainen on nähnyt Kuninkuusraveja 1940-luvulta lähtien. 2000-luvun suuntaus meinaa huolestuttaa vanhaa hevosmiestä, sillä mammuttitauti on alkanut levitä ravijärjestäjissä kuin olympialiikkeessä konsanaan.

"Festaritouhua on Kuninkuusraveissa paljon ja raviurheilu voi jäädä sivurooliin. Järjestäjille tulee myös kovia paineita ja taloudelliset riskit kasvavat, kun aina pitäisi panna edellistä paremmaksi. Jos tunnusluvut eivät parane, katsotaan, että on epäonnistuttu, vaikka olisi järjestetty kuinka hyvät ravit", Savolainen ihmettelee.

Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka Kuninkuusraveissa vietetään suomenhevosen suurta juhlaa, huippuluokan lämminveriset kuuluvat samalle areenalle.

"On turha pelätä, että ne himmentäisivät suomenhevosen arvostusta. Ihmiset haluavat nähdä hyviä hevosia ja kovia suorituksia. Siitä hyötyy kokonaisuus ja se on tärkeintä. Ei pitäisi ajatella, että se mikä on toiselle annettu, on toiselta pois", Savolainen muistuttaa.

Vuoden 2007 Kuninkuusravit ajetaan Kouvolassa ensi viikonloppuna 4-5. elokuuta.