Juuri nyt: Oulun kes­kus­tan ja Top­pi­lan tu­li­pa­lo­jen sy­tyt­tä­jäk­si epäilty otettu kiinni

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Suomen Yrit­tä­jät: Hieman yli puolet yrit­tä­jis­tä vas­tus­taa kun­ta­lii­tok­sia naa­pu­ri­kun­nan kanssa

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä 30 prosenttia kannatti liitoksia.

51 prosenttia yrittäjistä vastustaa kuntaliitosta naapurikunnan kanssa, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä 30 prosenttia kannatti liitoksia.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä kunnan toiminnasta.

Myönteisimmin kuntaliitoksiin suhtauduttiin Rannikko-Pohjanmaalla (69 prosenttia vastaajista) ja Kainuussa (45 prosenttia vastaajista). Ankarimmin kuntaliitoksia vastustivat kymenlaaksolaiset (62 prosenttia vastaajista) ja varsinaissuomalaiset (60 prosenttia vastaajista) yrittäjät.

– Yrittäjien enemmistö ei innostu kuntaliitoksista, paikallisidentiteetillä on selvästi merkitystä. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä. Erityisesti maakunnan keskuskaupunkien ympärillä yleinen ilmiö on, että yrittäjät kehyskunnissa ovat tyytyväisempiä kuntiinsa, kun keskuskaupungissa, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala tiedotteessa.

Kujala kuitenkin uskoo, että kuntaliitoksia on tulevaisuudessa luvassa.

– Tehdään sote-uudistus tai ei, kuntien talous ei kestä. Kun vuoden 2018 kuntien tilinpäätöksistä 2/3 oli tappiolla, vuoden 2019 tilinpäätöksissä tilanne oli vielä kehnompi: tappiollisen tilinpäätöksen teki kolme neljästä kunnasta. Elinkeinopolitiikan merkityksen pitää ottaa kunnassa aiempaa isompi asema, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy kunnilta pois, hän jatkaa.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä siitä, miten yrityksen kotikunta toimii elinkeinopolitiikassaan. Kysely toteutettiin 16.2.–13.5.2020.

Kyselyyn vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea. Vastaajia oli ennätysmäärä. Koko kyselyn valtakunnalliset tulokset julkistettiin 9. kesäkuuta ja maakunnallisia tuloksia 10.–12. kesäkuuta.