Suomen nuorin val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja Ro­va­nie­mel­le

Huomattavan vaalivoiton Rovaniemellä saanut kokoomus tarjoaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 24-vuotiaan hallintotieteiden kandidaatin Heikki Autton, joka on uusi valtuutettu Rovaniemellä.

24-vuotias Heikki Autto on nousemassa Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.
24-vuotias Heikki Autto on nousemassa Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.

Huomattavan vaalivoiton Rovaniemellä saanut kokoomus tarjoaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 24-vuotiaan hallintotieteiden kandidaatin Heikki Autton, joka on uusi valtuutettu Rovaniemellä.

Kokoomuksen puoluetoimistossa järjestösihteerin sijaisuutta hoitava, muoniolaissyntyinen Autto oli kokoomuksen ääniharava Rovaniemellä yli 500 äänellään. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut ehdokkaana niin eduskunta- ja eurovaaleissakin.

Kaupunginvaltuuston nykyisen puheenjohtajan, kokoomuksen Maarit Airaksisen johtamiseen ollaan ainakin muissa puolueissa laajasti tyytyväisiä. Hän ei kuitenkaan selvinnyt puheenjohtajaehdokkaaksi kokoomuksen sisäisessä mittelössä, kun puolueen uudet valtuutetut ja varavaltuutetut äänestivät ehdokkaastaan.

Parikymmentä vuotta Rovaniemen kunnallispolitiikassa ollut Airaksinen hävisi Auttolle äänin 14-9.

Ehdotus kokemattoman Autton valitsemisesta suuren kaupunginvaltuuston johtoon ja Rovaniemen imagoa ajatellen erittäin tärkeälle paikalle, on herättänyt hämmennystä.

Kun paikat on jaettu puolueiden kesken, käytäntönä on ollut, että muut puolueet eivät henkilövalintoihin sekaannu, ja niin tapahtuu tässäkin tapauksessa. Suurimmissa puolueissa kokoomuksen ratkaisusta suut pidetään supussa, mutta samalla kiitellään Airaksisen taitoja puheenjohtajana.Pelisäännöt kuntalaista


Autto sanoo lähtevänsä tehtävään nöyrin mielin. Hän ei tunnusta jännittävänsä, koska valtuuston työskentelyn pelisäännöt ovat kuntalaissa. "Puheenjohtajan tehtävä on yhteisten asioiden hoitamista ja ihmisten välistä toimintaa ja ihmiset ovat samanlaisia asuivatpa ne sitten Muoniossa tai Rovaniemellä", sanoo Autto.

Hän on ollut Muonion kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana ja johtanut valtuustoa muutaman kerran, kun puheenjohtaja on ollut jäävi.

Autto pitää puheenjohtajuutta suurena haasteena nuorelle miehelle. Sitä kautta aukeaa mahdollisuus edustaa Rovaniemeä ja viedä Pohjois-Suomen tulevaisuudenuskoa eteenpäin. Autto sanoo olevansa kiinnostunut maakunnallista ja muistakin tehtävistä, jos kokoomuksen ryhmä haluaa hänen palveluksiaan.

"Aivan varmasti tulen jatkossakin toimimaan lappilaisten ja pohjoissuomalaisten puolesta ja aika näyttää millä areenoilla", sanoo Autto. Hän myöntää, että valtuuston puheenjohtajuus on näköalapaikka hänen pyrkimyksilleen.

Autto uskoo, että hänen valinnallaan äänestäjille haluttiin antaa selvä viesti. "Kun äänestää, niin sillä on merkitystä."

Autto aikoo valmistua yhteiskuntatieteiden maisteriksi tänä talvena. Avioitumisen seurauksena Muoniosta Rovaniemelle elokuussa muuttanut tuleva puheenjohtaja on jo sopinut puoluetoimiston kanssa , että voi hoitaa osan puolueen tehtävistä Rovaniemellä ollen. Näin järjestellen jää aikaa luottamustöille.

"Onhan se rohkea veto kokoomukselta, esittää näin nuorta ja kokematonta valtuuston puheenjohtajaksi ", sanoo vihreiden ääniharava Timo Törmänen. Hän epäilee, miten Helsingissä työskentelevä pystyisi hoitamaan niinkin suuren kaupungin kuin Rovaniemen puheenjohtajuutta. Oma lukunsa on sitten pystyykö ammattipoliitikko nousemaan puheenjohtajana tasapuolisesti poliittisten ryhmien yläpuolelle.

Yllättävänä kokoomuksen ehdotusta pitää myös perustuslaillisten valtuutettu Hemmo Koskiniemi. "En tunne henkilöä, mutta epäilen hänen tietojaan kunnallispolitiikasta ", sanoo Koskiniemi. Hänen mielestään valtuuston puheenjohtajuus on myös Rovaniemen imagon kannalta erittäin tärkeä.

Kumpikaan ei ota kantaa siihen, miten heidän puolueensa tekee kun asia tulee ajankohtaiseksi.