Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Suomen ko­ri­pal­lo­maa­jouk­kue hävisi ja sai kuun­nel­la Sol­si­da­nin tun­nus­mu­siik­kia Tuk­hol­mas­sa

Koripallomaajoukkue ei kestänyt heittopelinsä tukehtumista ja avasi MM-karsinnan tappiolla.

Helsinki
Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann ja Petteri Koponen eivät päässeet juhlimaan voittoa Tukholmassa. Arkistokuva.
Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann ja Petteri Koponen eivät päässeet juhlimaan voittoa Tukholmassa. Arkistokuva.
Kuva: KIMMO BRANDT

Suomi taisteli Ruotsin pituusylivoimaa vastaan, mutta ei kestänyt kaukoheittopelinsä tukehtumista ja avasi koripalloilun MM-karsinnan C-lohkon pelit 62–72-tappiolla Tukholmassa.

Suomen heitoista yli puolet oli kolmosia, mutta ne menivät sisään vain 22-prosenttisesti (8/36). Niinpä Tukholmassa soi ottelun viimeisellä aikalisällä Solsidan-sarjasta tuttu kepeä musiikki ruotsalaisten voiton merkiksi.

Pelinjohtajan paikalla odotettu sukupolvenvaihdos oli tapahtunut, sillä Petteri Koponen aloitti vaihdossa aivan kuten tällä kaudella seurajoukkueessaan Seagullsissa ja pelasi kentälle tultuaan kakkospaikalla. Mutta epäselväksi jäi, kuka hänen roolinsa heittopaikkojen luojana pystyisi täyttämään.

Suomen pelinjohtajana aloitti Ilari Seppälä, ja ensimmäisenä hänet korvasi Edon Maxhuni. Jamar Wilson toi toisen neljänneksen alussa Suomen puolustukseen uutta intensiteettiä liimautumalla iilimadon lailla Ruotsin pelinjohtajaan Ludvig Håkanssoniin.

Mutta yhtä kaikki, Suomen korinteko oli avauspuoliajalla enemmän kuin vaikeaa. Avauspuoliajalla Suomen pelitilanneheittoprosentti oli 20,6 ja kaikki 16 kolmosta menivät ohi.

Ensimmäiset 21 kolmosta ohi

Kolmas neljännes ei tuonut muutosta, ja jakson puolivälissä Ruotsi meni jo 15 pisteen johtoon. Se sai apuvalmentaja Mikko Larkaksen karjumaan aikalisällä naama punaisena, ja pian tämän jälkeen Suomen 22:s kolmosyritys upposi. 21 ohiheiton jälkeen kapteeni Shawn Huff upotti Suomen ensimmäisen kolmosen.

Suomen pitkistä miehistä puuttuvat tämän viikon karsinnoissa Yhdysvalloissa olevien miesten lisäksi loukkaantunut Alexander Madsen sekä Japaniin jääneet Murphyn veljekset Erik ja Alex. Ruotsin pituusylivoima näkyi silti vain väläyksittäin korin alla.

Viimeisellä neljänneksellä Suomi palasi jälleen vanhaan ja antoi pallon Koposelle, joka vastasi parilla kaukoheitolla palloscreeneistä. 3.35 minuuttia ennen loppua Suomi kuroi eron kahdeksaan pisteeseen (61–53), ja kolme minuuttia ennen loppua Sasu Salinin kolmonen toi Suomen viiden pisteen päähän, mutta Håkansson vastasi kolmosella ja korilleajolla Salinia vastaan.

MM-karsinnan seuraava ottelu on sunnuntaina Espoossa pelattava Suomi–Kroatia.