Tilaajille

Suomen kan­sa­lai­sia on jumissa Ve­nä­jäl­lä – hel­sin­ki­läi­nen Alla Ste­pa­no­va odottaa vi­ran­omaisil­ta pää­tös­tä, joka mah­dol­lis­tai­si kak­sois­kan­sa­lai­sen paluun kotiin

Venäjän ulkorajojen sulkeminen ajoi pattitilanteeseen kaksoiskansalaiset, joita Venäjä Suomen passista huolimatta kohtelee aina venäläisinä.

Helsinkiläinen Alla Stepanova on asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta. Nyt hän ei pääse Venäjältä takaisin kotiinsa.
Helsinkiläinen Alla Stepanova on asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta. Nyt hän ei pääse Venäjältä takaisin kotiinsa.

Venäjän ulkorajojen sulkeminen ajoi pattitilanteeseen kaksoiskansalaiset, joita Venäjä Suomen passista huolimatta kohtelee aina venäläisinä. Venäjä käännyttää Suomessa asuvat kaksoiskansalaiset rajalta takaisin Venäjälle. Suomen ulkoministeriö on asiassa neuvoton ja ohjeistaa loukussa olevia olemaan yhteydessä rajan sulkeneeseen tahoon eli Venäjään.

Helsinkiläisen Alla Stepanovan kotiinpaluu Venäjältä Suomeen on osoittautunut mahdottomaksi. Suomessa parikymmentä vuotta asunut Stepanova on sekä Suomen että Venäjän kansalainen.

Hän on yksi rajojen sulkemisen yllätyskärsijöistä: Suomen kansalaisista, jotka ovat jääneet loukkuun Venäjälle, vaikka heillä Suomen viranomaisten näkökulmasta on laillinen oikeus palata kotiin.