Suo­ma­lai­set yri­tyk­set alkavat kul­jet­taa ko­ro­na­vi­rus­näyt­tei­tä Ete­lä-Ko­reaan tes­tat­ta­vak­si – tes­ti­tu­los tulee muu­ta­mas­sa vuo­ro­kau­des­sa

Näytteet kuljetetaan Finnairin tilauslennoilla. Tavoitteena on analysoida 18 000 näytettä seuraavan kahden viikon aikana.

Finnairin koneet alkavat kuljettaa koronavirusnäytteitä Etelä-Koreaan. Arkistokuva.
Finnairin koneet alkavat kuljettaa koronavirusnäytteitä Etelä-Koreaan. Arkistokuva.

Mehiläinen alkaa yhteistyöyritystensä kanssa kuljettaa koronavirusnäytteitä testattavaksi Etelä-Koreaan, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Näytteet kuljetetaan Finnairin tilauslennoilla. Paluulennoilla tuodaan suojavarusteita sekä näytteenottoon tarvittavia materiaaleja Suomeen.

Näytteiden testaaminen Etelä-Koreassa lisää merkittävästi Suomen covid-19-testauskapasiteettia. Tavoitteena on analysoida 18 000 näytettä seuraavan kahden viikon aikana.

Tulokset saadaan noin kahden vuorokauden sisällä näytteiden ottamisesta. Testiin pääsee ainoastaan lääketieteellisen arvion perusteella, joka tehdään etävastaanotolla Mehiläisen Digiklinikan kautta. 

Etelä-Koreassa koronaepidemia on toistaiseksi saatu hallintaan laaja-alaisen testaamisen, tartunnan saaneiden eristämisen ja tartuntaketjujen onnistuneen jäljittämisen ansiosta. Maasta löytyy runsaasti testauskapasiteettia.

WHO:n mukaan testauskapasiteetin lisääminen on keskeistä koronaviruksen aiheuttaman kriisin ratkaisemisessa.

On tärkeää, että kaikki vaikeasti sairastuneet saadaan testattua, Mehiläisen tiedotteessa todetaan. Sairastuneiden hoidon kannalta on välttämätöntä, että myös lääkärit ja hoitajat saadaan testattua ja terveinä töihin. Myös muiden kriittisillä aloilla työskentelevien testaaminen on tärkeää.

Yrityskoalition mahdollistama testauskapasiteetin lisäys helpottaa myös julkisen terveydenhuollon tilannetta, kun Suomen kokonaiskapasiteetti kasvaa.

– Koronaepidemian terveydellisten ja taloudellisten haittojen torjumiseksi tarvitaan niin julkista valtaa kuin yritysten ja yksityisten henkilöidenkin vastuullisuutta ja oma-aloitteisuutta, toteaa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Yksityisrahoitteisessa operaatiossa on mukana joukko Suomen suurimpia työnantajayrityksiä kuten Ensto, Fazer, Kesko, KONE, Metso, Metsä Group, Neste, OP, UPM, Wärtsilä, TietoEVRY ja Valmet.

Yrityskoalition kokoamisessa ovat olleet mukana Keskuskauppakamari ja Teknologiateollisuus.

Juttua täydennetty kello 20.01. Lisätty yrityskoalitioon yritykset TietoEVRY ja Valmet.