Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Suo­ma­lai­nen net­ti­pe­li ir­vai­lee Trum­pil­le, te­ki­jä­nä kem­pe­le­läis­läh­töi­sen Olli Rund­gre­nin firma

Olli Rundgrenin pelifirma on tehnyt tieteen merkitystä korostavan nettipelin, joka panee Donald Trumpia halvalla.

Kempeleestä kotoisin oleva Olli Rundgren on perustanut pelifirman, jonka laatima nettipeli Trump vs Science kerää suosiota.
Kempeleestä kotoisin oleva Olli Rundgren on perustanut pelifirman, jonka laatima nettipeli Trump vs Science kerää suosiota.
Kuva: Joel Karppanen

Voisiko Donald Trump haastaa suomalaisjätkät oikeuteen?

Heidän firmansa Psyon Games on tehnyt nettipelin, jossa pilkataan Trumpin tviittejä heittämällä niitä maapalloilla ja tiedekirjoilla.

Simppelin pelin idea on kumota Trumpin väitteitä tieteellä, ja siitä tulee sen nimikin: Trump vs. Science.

Trump todella on innokas viemään väkeä oikeussaleihin. Talousuutistoimisto Bloomberg laski keväällä, että miljardööri ja hänen yhtiönsä ovat olleet oikeudessa joko kantajana tai vastaajana vähintään 1 300 kertaa pelkästään 2000-luvulla.

Trump haastoi heidän suhteestaan puhuneen entisen vaimonsa, Miss USA -kisaa järjestetyksi väittäneen osallistujan ja sanomalehden, jonka kriitikko arveli Trumpin epäonnistuvan aikeessa rakentaa maailman korkein pilvenpiirtäjä. Vaarassa ovat etenkin he, jotka luvatta käyttävät hänen nimeään.

Psyon Gamesin Kempeleestä kotoisin oleva toimitusjohtaja Olli Rundgren, 33, tykkää suurista panoksista.

Jos haaste tulee, on hänen pelinsä onnistunut.

Taustalla nettipokeria ja jalkapalloa

Muutama vuosi sitten Rundgren kiersi eurooppalaisia pokeripöytiä, joissa potit nousivat jopa kymmeniin tuhansiin euroihin, mutta pääsääntöisesti hän pelasi netissä.

Korttipeliuraa ennen Rundgren pelasi ykkösdivisioonan jalkapalloa Tervareissa ja AC Oulussa.

– Jalkapallon ja pokerin psykologiset ja fysiologiset vaikutukset ovat samankaltaisia.

Urheilleet ihmiset syttyvät adrenaliiniharrastuksista. Itse pidän loogisuudesta, riskeistä ja analysoinnista, ja ajauduin pokerimaailmaan, Rundgren sanoo.

Rundgren kertoo ansainneensa pokerilla muutamien satojen tuhansien eurojen omaisuuden. Kaikki ei silti ollut paikallaan.

– Kotonani on painotettu yhteiskuntavastuuta. Jouduin identiteettikriisiin, kun uhkapelimaailma ei kohdannut arvojeni kanssa. Siinä on osa teollisuutta, jonka kokonaisvaikutuksen maailmaan koin olevan negatiivinen samalla tavalla kuin tupakkabisneksen: parhaiten hyötyy ihmisistä, joille se tuottaa eniten ongelmia.

Rundgren jätti uran ja silmissä siintäneet pelimiljoonat.

Hän asuu Jyväskylässä, jossa on opiskellut yliopistossa luonnontieteitä. Kandintyönsä hän kirjoitti uhkapeliriippuvuuden lääkehoidosta. Syksyllä hän on valmistumassa filosofian maisteriksi ja puurtaa juuri graduaan aiheesta, kuinka viihteellisen tieteen ja pelien avulla voi vaikuttaa asenteisiin.

Jalkapallon pelaaminen on tyyntynyt kolmosdivariin ja pokeri-illat rauhoittuneet satunnaisiksi. Parin vuoden ajan Rundgren on saanut jännitystä tieteellisen viihteen pelifirmasta, jota hän on pyörittänyt korttipelirahoilla sekä myymällä asuntonsa.

– Bisnes on strategiapeliä parhaimmillaan. Jos olisin halunnut tehdä vain rahaa, olisin jäänyt uhkapelimaailmaan, mutta tässä koen olevani mukana merkityksellisemmässä pelissä.

Tiede on tärkeää

Trump vs. Science -pelin yksi tarkoitus on muistuttaa ihmisiä tieteen tärkeydestä.

Luonnontieteet eivät ole nuorten suosiossa.

– Peli herättää miettimään, pitäisikö maailman johtajien nojata tieteeseen globaaleissa kysymyksissä. Trump on kertonut sanovansa presidenttinä Yhdysvallat irti ilmastonmuutossopimuksesta. Jos USA lähtee, niin lähteekö Kiinakin?

Trumpin tviittejä on paiskottu toukokuusta lähtien noin 1,8 miljoonalla esineellä.
Rundgren tahtoo saada pelin suosioon Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Heinäkuussa Psyon Games lähtee Shanghaihin digiviihteen konferenssiin. Mainosjulisteessa Trump kurkkaa

Kiinan muurin takaa ja tviittaa kuten tilillään: ”Kiinalaiset ovat luoneet ilmastonmuutoksen käsitteen tehdäkseen Yhdysvallat kilpailukyvyttömäksi.”

– Kun peli menee Jenkeissä isoon lehdistöön läpi, niin 100 miljoonaa ihmistä alkaa puhua tieteestä ja populismista vastakkain.

Ehkä sitten Trump suuttuu – ja sitten Psyon Games tunnetaan.

Trump vs. Science -peli on myös mainoskampanja. Tieteen tärkeydestä kertomisen lisäksi se tekee Psyon Gamesiä tunnetuksi.

Yleisön tavoittaminen on tarpeellista, koska syksyllä firma julkaisee tieteellisen viihdepelin, jota on hiottu pari vuotta. Rundgrenin mukaan solubiologiaan perustuva

Antidote on yhtä hauska kuin opettavakin – yleensä opetuspelit ovat tylsiä.

– Jos ihminen pystyy oppimaan asioita viihdepelin kautta, pelaamisesta jää maailmaan positiivinen nettovaikutus.

Linkki Trump vs. Science -nettipeliin.