Suo­ja­la­sit ja suo­din­kal­vot lop­pu­neet: Miten ka­me­ral­la voi ottaa kuvia au­rin­gon­pi­men­nyk­ses­tä?

Huominen auringonpimennys on tyhjentänyt tähtieteellisen yhdistyksen Ursan varastot. Ihmiset ovat tilanneet suojalaseja ja suodatinkalvoja niin innolla, että ne ovat loppuneet.

Osittaista auringonpimennystä voi seurata ja kuvata pahvilaatikon avulla.
Osittaista auringonpimennystä voi seurata ja kuvata pahvilaatikon avulla.
Kuva: Ursa

Huominen auringonpimennys on tyhjentänyt tähtieteellisen yhdistyksen Ursan varastot. Ihmiset ovat tilanneet suojalaseja ja suodatinkalvoja niin innolla, että ne ovat loppuneet.

-  Niitä tilattiin meille kaiken varalta tuplamäärä ja sitten vielä lisää, mutta kaikki ovat menneet, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Hänen  mukaan myös rautakaupoista on tullut tietoa, että hitsarinlasi numero 14 on ostettu loppuun.

Osittaisen auringonpimennyksen tarkkailuun kiikarilla tai kaukoputkella sekä ilmiön valokuvaamiseen tarvitaan aina aurinkosuodatin, joka on nyt Ursalta loppuunmyyty.

Aurinkoa ei saa katsoa paljain silmin, sillä se vaurioittaa silmiä hyvin nopeasti. Auringon infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla jo muutamassa sekunnissa. Näön heikkenemisen huomaa vasta muutaman tunnin kuluttua Auringon tarkkailusta.

Ellei pimennyslaseja tai suodinkalvoa ole saatavilla, kannattaa turvautua epäsuoriin keinoihin.

Pahvilaatikko päähän

Camera obscura -tekniikkaa käyttämällä Auringon tarkkailuun tarvitaan suuri pahvilaatikko ja pala foliota tai kartonkia.

Pahvilaatikon toiseen päähän leikataan aukko, joka peitetään foliolla tai kartongilla. Siihen pyöritellään pieni reikä neulalla. Tämän reiän vastakkaiseen päähän liimataan vaalea, sileä kartonki, jolle Auringon kuva heijastuu.

Laatikkoa käytetään pistämällä pää laatikkoon ja kääntämällä selkä pimentyvää Aurinkoa kohti. Auringon kuva heijastuu valkealle kartongille. Auringon kuvajaisesta voi ottaa valokuvan.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa neuvoo myös, kuinka Auringon voi heijastaa valkoiselle pahvinpalalle kiikarin tai kaukoputken avulla. Kiikarilla tai kaukoputkella ei saa missään nimessä katsoa suoraan aurinkoon. Aurinkoon suunnattu kiikari saattaa kuumentua sisältä liikaa, joten katseluajat kannattaa pitää lyhyinä.

Kaukoputken okulaarissa ei saa olla linssien kiinnitykseen käytettävää kittiä, sillä se sulaa kuumuudessa.

Auringonpimennyksen aikaan luonto saattaa tarjota oman suotimensa auringon eteen, jos taivaalle sattuu ohut pilviverho. Tällaisessakin tilanteessa kuvaajan kannattaa muistaa, ettei kameran etsimeen saa katsoa.