Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Suo voi olla mar­jas­ta­jal­le pe­tol­li­nen maasto – katso tästä, kuinka olla ek­sy­mät­tä hil­la­suol­le ja mitä tehdä, jos sattuu ek­sy­mään

Joka kesä Suomen metsiin ja soille eksyy marjastajia. Maastossa voi olla työlästä kulkea, ja monesti asenteella on väliä. Omaan suuntavaistoon ei ole luottaminen, sillä ihmisellä on taipumusta kiertää kehää.

Mikko Karjalainen rakastaa vaeltamista, sillä se yhdistää hänen harrastuksensa, valokuvaamisen ja kalastamisen.
Mikko Karjalainen rakastaa vaeltamista, sillä se yhdistää hänen harrastuksensa, valokuvaamisen ja kalastamisen.
Kuva: Pekka Ohtokangas

Hillat alkavat olemaan kypsiä, ja moni halajaa suolle. Suo on kuitenkin petollinen maasto. Siellä on työlästä kulkea, siellä on kuuma ja horisontti näyttää samalta joka suuntaan. Liian ajatuksissaan ei suolla kannata kykkiä, sillä huomaamattaan saattaa eksyä. Kokenut vaeltaja Mikko Karjalainen neuvoo ottamaan eksymisen vaaran tosissaan ja tarkistamaan asenteensa.

– Asenteella on väliä. Vaeltaessakin törmää monesti huonosti varustautuneisiin ihmisiin, jotka ”eivät eksy”, eli he luottavat omaan suuntavaistoonsa ja aiempiin kokemuksiinsa. Jos aiemmin on mennyt hyvin eikä ole eksynyt, niin miksi sitä eksyisi nytkään, Karjalainen sanoo.