Koronarajoitukset: Ko­ro­na­toi­met päät­ty­vät Suomen ra­joil­la per­jan­tai­na

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Mainos: Kaleva Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Sun­nun­tai­na äidille tehdään aa­mu­pa­la val­miik­si

Tämä aamiainen syntyy nopeasti. Äitikin herää tyytyväisenä, sillä keittiö pysyy siistinä muun perheen kokatessa tätä juhla-aamiaista. Kokonaisuus syntyy uppomunista, graavista lohesta, briemelonibageleista ja vadelmarahkasta, jonka voit korvata myös vaahterasiirapilla maustetulla kreikkalaisella Total-jogurtilla tai turkkilaisella jogurtilla.

Kaunis kattaus on oleellinen osa äitienpäivän aamupalaa. Jos uppomuna tuntuu hankalalta toteuttaa, sen voi korvata tavallisella paistetulla kananmunalla.
Kaunis kattaus on oleellinen osa äitienpäivän aamupalaa. Jos uppomuna tuntuu hankalalta toteuttaa, sen voi korvata tavallisella paistetulla kananmunalla.

Tämä aamiainen syntyy nopeasti. Äitikin herää tyytyväisenä, sillä keittiö pysyy siistinä muun perheen kokatessa tätä juhla-aamiaista. Kokonaisuus syntyy uppomunista, graavista lohesta, briemelonibageleista ja vadelmarahkasta, jonka voit korvata myös vaahterasiirapilla maustetulla kreikkalaisella Total-jogurtilla tai turkkilaisella jogurtilla.

Aamiaisen valmistus aloitetaan tekemällä jälkiruoka, seuraavaksi uppomuna- ja brie-melonileivät. Samoin kahvi laitetaan tippumaan tai tee hautumaan. Jos oikein haluat hemmotella äitiä, niin valmista ranskalaiseen tapaan maitokahvi, café au lait. Aikaa tämän aamiaisen valmistamiseen ei mene tuntia kauempaa.



Maitokahvi, café au lait (kahdelle)


4 dl kuumaa kahvia
4 dl kuumaa maitoa
4 tl tomusokeria (tai hienoa sokeria)

Tee kahvaa kahvia. Maidon voit lämmittää mikroaaltouunissa tai kattilassa liedellä. Varo, ettei se kiehu yli. Kaada maitoa ja kahvia kumpaakin yhtä paljon isoon kuppiin ja mausta sokerilla.



Vadelmarahka


200 gr pakastevadelmia
2 dl kermaa
2 dl rahkaa
1 tl kanelia
0,5 dl sokeria
Ota vadelmat sulamaan ja jätä muutama vadelma koristeeksi annoksiin. Vatkaa ensin jääkaappikylmä kerma vaahdoksi isohkossa kulhossa. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahka, kohmeiset vadelmat ja mausteet. Lisää sokeria maun mukaan. Laita seosta neljään annoskulhoon ja laita kulhot maustumaan jääkaappiin. Kun otat ne tarjolle, laita muutama vadelma koristeeksi annoksien päälle. Vadelmat voit korvata muillakin marjoilla.



Jogurtti siirapin kera


2 prk kreikkalaista Total-jogurttia tai
purkki turkkilaista jogurttia
vaahterasiirappia

Osta kaupasta jogurttia, joka on kermamaisen pehmeää. Tavallinen jogurtti on liian kitkerää tähän.

Laita jogurttia annoskulhoihin ja lorauta vaahterasiirappia päälle.



Brie-melonibagelit


4 bagelia tai croisanttia
pala briejuustoa
pala hunaja- tai vesimelonia
salaatinlehtiä
Oivariinia tai muuta levitettä

Leikkaa bagelit tai croisantit halki ja voitele ne Oivariinilla. Laita salaatinlehtiä leivän päälle. Poista siemenet melonista ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Leikkaa myös brie siivuiksi. Kokoa leivän päälle ensin brietä ja sitten meloniviipale.



Uppomunia ja graavia lohta


4 uppomunaa
8 viipaletta graavia lohta
4 viipaletta graham- tai monivilja-
paahtoleipää tai 4 bagelia


Uppomunat


4 tuoretta munaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
Kastike:
valmista sinappikastiketta
tilliä

Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää viinietikka ja katkaise virta. Riko munat yksitellen kuppiin ja valuta varovasti veteen. Nosta kansi päälle ja anna hyytyä 3-4 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä siten, että nostat munan reikäkauhalla vedestä ja painat sormella; valkuainen tuntuu kiinteältä, mutta keltuainen sisällä pehmeältä.

Nosta hyytyneet munat kattilasta kylmän veden kautta lämpimään veteen odottamaan tarjoilua. Kylmä vesi lopettaa hyytymisen ja lämmin pitää munat lämpimänä ja estää niiden kuivumisen.

Siisti valkuaisen reunat ja kuivaa munat talouspaperilla ennen tarjoilua.

Kokoa leipä. Jos käytät paahtoleipää, paahda se. Voitele leipä ja aseta päälle lohiviipaleet ja uppomuna (tai paistettu muna). Annostele sinappikastiketta leivän päälle ja koristele tillillä.

Huom! Uppomuniin tarvitset tuoreita munia. Testaa munien tuoreus laittamalla muna vesilasiin. Jos muna painuu pohjaan, muna on tuore (tuore muna on painava, koska se sisältää paljon vettä). Jos muna jää kellumaan pinnalle, se on vanha eikä siitä synny uppomunaa.