Su­mu­te­is­kun po­lii­si­tut­kin­ta val­mis­tui

Oulun poliisi on saanut valmiiksi viime kesänä tapahtuneen sumuteiskun tutkinnan.

Oulun poliisi on saanut valmiiksi viime kesänä tapahtuneen sumuteiskun tutkinnan.

Vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kasvoille sumutettiin kaasua 19. heinäkuuta Kirkkotorin koulutuskeskuksessa North Pride 2012-tapahtuman oheistilaisuudessa Oulussa.

Poliisi on epäillyt teosta vuonna 1990 syntynyttä miestä. Hänen on epäilty syyllistyneen pahoinpitelyyn, poliittisten toimintavapauksien loukkaamiseen ja kokouksen estämiseen.

Poliisitutkinta on juuri saatu valmiiksi. Tapauksen asiakirjat lähtevät syyttäjälle syyteharkintaan tällä viikolla.

Tapahtumapaikalla oli noin parikymmentä ihmistä, jotka altistuivat kaasulle. Poliisi tutki vuonna 1990 syntyneen miehen tekoa tältä osin lievänä pahoinpitelynä. Koska kenelläkään altistuneista ei ollut asiassa rangaistusvaatimuksia, on poliisi päättänyt lopettaa lievän pahoinpitelyn tutkinnan.

Yhteys Suomen Vastarintaliikkeeseen

Kaasutus keskeytti puheen, jonka Dan Koivulaakso oli aikeissa pitää äärioikeiston vähemmistöihin kohdistavasta väkivallasta. Hän on kirjoittanut Suomen äärioikeistoa käsittelevän kirjan, jossa kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike nousee esiin yhtenä äärioikeistoryhmänä. Sumutuksesta epäillyllä miehellä on yhteyksiä kyseiseen liikkeeseen.

Poliisi otti vuonna 1990 syntyneen miehen kiinni lokakuussa sen jälkeen kun hänet oli tuomittu Oulun käräjäoikeudessa 15 päiväsakkoon haitanteosta virkamiehelle.

Tuomio liittyy Rotuaarilla viime eduskuntavaalien alla tapahtuneeseen välikohtaukseen. Vuonna 1990 syntynyt mies jakoi tuolloin Rotuaarilla Suomen Vastarintaliikkeen lehtisiä yhdessä kahden muun miehen kanssa.

Toinen näistä, vuonna 1990 syntynyt mies hyökkäsi kokoomuksen järjestösihteerin Jaakko Salovaaran kimppuun. Hän sai 40 päiväsakkoa pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle. Vuonna 1988 syntynyt mies puolestaan sai 15 päiväsakkoa haitanteosta virkamiehelle. Kaikki kolme vastustivat paikalle hälytettyjä poliiseja.