Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Sulo Kar­ja­lai­sen ja Juu­so-kar­hun patsas ikuis­taa ys­tä­vyy­den, patsas si­joi­te­taan Kuu­sa­mo­ta­lon eteen

Taiteilija Juhani Honkanen työstää parhaillaan jättiveistosta kuusamolaisesta Sulo Karjalaisesta ja Juuso-karhusta. Patsas paljastetaan syyskuussa.

Taiteilija Juhani Honkasen suurin tällä hetkellä työn alla oleva taideteos on Kuusamon Noukavaaran tilan vanhan päärakennuksen kunnostus. Honkanen työstää samalla patsasta Sulo Karjalaisesta ja Juuso-karhusta.
Taiteilija Juhani Honkasen suurin tällä hetkellä työn alla oleva taideteos on Kuusamon Noukavaaran tilan vanhan päärakennuksen kunnostus. Honkanen työstää samalla patsasta Sulo Karjalaisesta ja Juuso-karhusta.
Kuva: Ulla Ingalsuo

Kuvanveistäjä Juhani Honkanen nojaa valtavaan kiviuuniin Kuusamon Noukavaarassa ja huokaisee syvään.

– Kiire tulee, mutta syyskuussa on valmista, kuusamolaisesta Sulo Karjalaisesta ja Juuso-karhusta patsasta valmisteleva lahtelaistaiteilija lupaa.

Sulon ja Juuson patsas on tarkoin varjeltu salaisuus Kuusamossa. Muutamaa henkilöä lukuun ottamatta luonnosta ei ole nähnyt kukaan, eikä taiteilija tälläkään kerralla avaa Kuusamon ateljeensa ovea.

Sisällä ateljeessa valaja Heikki Koponen työstää parhaillaan saviveistoksen palamuotteja. Kun ne ovat valmiit, patsas valetaan pronssiin Lapinlahdella ja kuljetetaan takaisin Kuusamoon.

Korkeutta Sulon ja Juuson näköispatsaalla on liki neljä metriä. Ideana on kuvata miehen ja karhun ainutlaatuista ystävyyttä.

– Teos perustuu katsekontaktiin ja teemana on Sulon ja Juuson heittämä ”ylävitonen”, Honkanen suostuu paljastamaan.

Hän kertoo luvanneensa kuusamolaisille virkamiehille, että ei näytä kuvia, luonnoksia tai työn alla olevaa veistoa ulkopuoliselle ennen sen paljastustilaisuutta.

– Sulo Karjalainen itse tosin on nähnyt luonnoksen kolme kertaa ja hyväksynyt sen.

Kuusamon kaupunki tilasi patsaan Honkaselta viime vuoden toukokuussa. Veistoksen materiaaleina ovat pronssi ja graniitti. Hinta kohoaa lähelle 100 000 euroa.

Kuusamon kaupungin Honkaselta tilaama Kalevi ”Susi-Kalle” Oikaraisen patsas valmistui Rukalle vuonna 2014 ja Karjala-liiton Evakkoäiti Helsinkiin vuonna 2015. Taiteilijan käsialaa aiemmilta vuosilta ovat myös muun muassa Heikki Hasun ja Sulo Nurmelan näköispatsaat.